Evernote Clearly: rustiger online lezen en meer

Al een hele tijd bestaat Evernote Clearly. Het is een add on voor FireFox en Chrome die webpagina’s ontdoet van allerlei extra’s en daardoor een heel leesbare pagina toont. Dat is handig om te lezen maar zeker ook om pagina’s “schoon” op te slaan in Evernote of om ze als handout mee te geven.

 

Lezen zonder afleiding

De werking is eenvoudig: voeg in FireFox of Chrome de toepassing Evernote Clearly toe. Het icoon dat nieuw verschijnt,het lampje, is de knop waarmee je drukke webpagina’s omzet naar tijdschriftachtige artikelen. De zijbalken, links en allerlei knoppen worden verwijderd en een rustige schreefletter op een grijzige ondergrond verschijnen. Dat leest makkelijker en alle verleidelijke afleiding is uit beeld.

Links de blog zoals die op de site staat en rechts de blog zoals die door Clearly opgemaakt wordt. Links zijn nog wel zichtbaar in de opmaak maar niet meer aan te klikken.

 

Opties

Als je op het Clearly-icoon in de browser klikt, verschijnt de opmaak met rechts nog enkele knoppen.

Met de printoptie is het mogelijk een webpagina als artikel te printen. Doorgaans is het een hele opgave om een webpagina zonder allerlei extra’s geprint te krijgen. Met Clearly is dat een stuk eenvoudiger geworden. Ook wordt de in Evernote opgeslagen pagina leesbaarder dan de reguliere webpagina die opgeslagen wordt, omdat de webclipper niet altijd de tekst van de rest van de webpagina weet te scheiden.

 

Url’s als voetnoten

Dankzij jbignert vond ik de optie waarbij de links uit een artikel als eindnoten worden opgenomen. In de opties bij de instellingen van de add on kun je die optie instellen. Zeker als de webpagina als handout verstrekt wordt bij een presentatie is dat handig.

Wat gebruik jij om pagina’s zonder extra’s te lezen of te printen?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

5 Comments

 • Frank
  Posted 29/06/2012 2:52 pm 0Likes

  Arjan, dank voor deze waardevolle tip. Clearly heeft een aantal voordelen boven readability, zoals de integratie met Evernote. Helaas kon ik in de Nederlandse add on de instellingen voor de voetnoten niet vinden. Is dit wellicht alleen in de Engelse versie zichtbaar of is er een oplossing voor?

  • Arjan Broere
   Posted 02/07/2012 11:44 am 0Likes

   @Frank, ik moest bij de Opties op Meer opties klikken en kreeg dan de mogelijkheid de links als voetnoten op te nemen
   Zo ziet het er bij mij uit: http://bit.ly/KNUmXL

Comments are closed.