Evernote Hello: contacten met context

Een recente toevoeging aan de vele gebruiksmogelijkheden van Evernote is er één van Evernote zelf: Evernote Hello (blogpost met véél comments). Evernote Hello is een eigen product van Evernote dat een specifiek gebruik mogelijk maakt, namelijk contacten opslaan. Volgens Evernote CEO Phil Libin is er behoefte aan een manier om contacten op te slaan die beter past bij hoe je contacten herinnert: hun gezichten, waar en wanneer je elkaar ontmoette en waar je het toen over had. De  app (nu alleen nog ios) Evernote Hello laat je contacten opslaan met contactinformatie, voegt datum, tijd en locatie toe en heeft de mogelijkheid notities toe te voegen. Een leuke extra is de mogelijkheid een foto van de ander te maken of hem of haar dat zelf te laten doen.

Na een eerste lancering van Evernote Hello werd in de januari Evernote Podcast al besproken dat er wijzigingen aan zouden komen. Die wijzigingen hebben uiteindelijk tot een nieuwe release, met een nieuw icoon (van een gezicht naar een pin), geleid.

Een contact toevoegen

Evernote Hello werkt als volgt. Je ontmoet iemand, pakt je telefoon en start de app (nu alleen nog iOS). De mozaïek-interface met tegels opent. Je klikt op de plus om een contact toe te voegen. Als je iemand uit je bestaande contacten toe wil voegen, volg je de stappen uit het menu. Wil je een foto maken, dan kun je dat zelf doen óf de ander je telefoon geven. Dat laatste was in de eerste versie de enige optie om een foto te maken.

Degene die de telefoon krijgt ziet aan de instructie of de telefoon goed wordt gehanteerd en dan worden er snel meerdere foto’s gemaakt. Dat geeft te kiezen en voorkomt de druk om die ene goede foto te maken; het gebeurt lekker vlot. Phil Libin zegt in het promotiefilmpje over deze optie dat als je iemand zichzelf laat fotograferen “they immediately go into this photo booth mode where people smile and they change expressions”.

Naast de foto wordt automatisch datum en tijd en de locatie opgeslagen waar je bent met een foto uit Streetview. Dat maakt het mozaiek nog weer wat gevulder. Op het Evernote Forum klagen gebruikers dat de app ook hun agenda raadpleegt. Dat staat niet in de opties bij Hello en is bij de contacten die ik heb gemaakt ook niet gebeurd. In de gewone Evernote app wordt bij een notitie wel als standaardtitel toegevoegd de agenda-entry van dat moment. Op het moment dat je zelf de naam invoert, wordt je lijst met contacten gebruikt om suggesties te kunnen doen. Als je de optie kiest om iemand zelf zijn foto te laten maken en gegevens in te tikken, verschijnt die optie niet.

Je kunt als extra foto’s toevoegen, bijvoorbeeld van de omgeving, het programma van een seminar of iemands visitekaartje. Hoe meer context, hoe makkelijker het is om de ontmoeting terug te halen.

Contacten uit Facebook of LinkedIn of Twitter kun je niet toevoegen. Daar waar andere adresboek-apps daar juist de verbindingen leggen (zoals Smartr Contacts), doet Hello dat niet. Het staat ook niet als aangekondigde feature op de rol.

De contactinformatie gaat naar een notebook van keuze, onder setting en wordt daarmee onderdeel van je Evernote notities.

Opmerkelijk is de optie dat een nieuw contact standaard een mailtje krijgt met jouw contactinformatie. Die optie kun je uitzetten maar staat standaard op ‘aan’. Wat mij betreft was standaard uit handiger. Zeker degenen die niet meteen de settings nalopen en zelf niet merken dat elk nieuw contact een mail krijgt, zullen hier niet blij mee zijn.

 

Contacten zoeken

Als je het zoekicoon aantikt, opent een zoekvenster waarin bovenin de treffers uit Evernote Hello en daaronder die uit je eigen adresboek. Een slimme manier om de app populair te maken, terwijl je er nog niet alle contacten in hebt staan. Daarnaast hoef je ook niet alle contacten dan één-voor-één te importeren. Tussen de contacten komen agenda-icoontjes, waardoor je ook op datum van de ontmoeting kunt zoeken.

Bij de contacten kun je zoeken op verwante notities die je in Evernote hebt. Verwante gegevens zijn notities uot Evernote die ongeveer op hetzelfde moment gemaakt zijn. Het idee is dat de ontmoeting daarmee beter herinnerd wordt. Uiteraard zijn er allerlei andere relevante koppelingen te maken binnen de notities met de nieuwe contactpersoon maar voor Hello is het herinneren van de ontmoeting de invalshoek.

Kortom: anders zoeken en een foto laten maken

Evernote Hello is visueel opgezet en geeft mogelijkheden ontmoetingen rond personen te onthouden. Dat is wat mij betreft zeker een verrijking. Voor contactinformatie die ik zeer frequent en praktisch gebruik, zoals directe collega’s of privénummers, is dat niet per se een meerwaarde maar voor netwerkachtige momenten wel. Zeker als je een geheugen opbouwt binnen Evernote Hello. Daarnaast is het interessant om te zien wat er gebeurt als je iemand je telefoon geeft om van zichzelf een foto te maken. De bescheiden test die ik deed leidde eerst tot lichte aarzeling maar daarna tot aangename reacties (en leuke foto’s!).

Presentatie Evernote Hello

Hopelijk  komt de Android-versie snel en gezien de comments onder de post over Hello op de Evernote site is er genoeg behoefte aan.

Is dit voor jou een verrijking om je contacten te onthouden, te vinden, bij te houden? Heb jij een slimmere manier?

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

 • Kim van der Leer
  Posted 24/02/2012 10:19 am 0Likes

  Leuke toepassing Arjan,

  In aanvulling op deze toepassing die vooral jezelf helpt, mijn tip. Ik heb op mijn visitekaartjes een foto staan (gezichten herinneren) en op de achterkant specifiek ruimte voor datum en gelegenheid waarbij we elkaar ontmoeten. Deze vul ik ter plekke in, wanneer ik een visitekaartje overhandig. Tot nu toe alleen maar positieve reacties. Door het ter plekke invullen, weten mensen ook dat ze extra informatie voor hun geheugen terugvinden. Ik heb ook al vaak gehoord: wat een slim idee, ga ik ook doen. Hiermee maak je het alle mensen die jouw toepassing nog niet gebruiken, maar gewoon kaartjes aannemen, ook gemakkelijk.

  • Arjan Broere
   Posted 24/02/2012 10:42 am 0Likes

   Slim, zeg, Dat ter plekke invullen maakt ook dat er écht iets met je kaartje gedaan wordt.

   Kortom, ga ik ook doen 😉

Leave a comment

[wpterms id="3193"]