Evernote verwijdert mogelijkheid voor publieke notitieboeken

In het discussieforum van Evernote is lichte beroering ontstaan na de ontdekking dat de publieke URL voor notitieboeken is verdwenen uit de mogelijkheden om te delen. Het bedrijf heeft het nog niet publiek bekend gemaakt of in de upgrade notes geplaatst, maar het lijkt er op dat het alleen nog mogelijk is om notitieboeken te delen door individuele e-mailadressen. Hiermee komt een mogelijk einde aan een handige manier om informatie te delen met grote groepen mensen.

In het forum is wel een uitleg van de Evernote klantenservice te lezen:

Yes we informed today that there has been a changed to the option to offer Public Notebook URL’s, we have decided that for security we would require for Users to share that notebook individually. That option would be located below generally where you would obtain and copy the link to the Public URL. You would now just need to add each E-Mail of each user that you wish to share that information with, ensure it is the E-Mail associated with their Evernote account. This will also help with regulating who has access to your information. Giving you more control and security over your information.

De enige manier om nu nog een notitieboek te delen is door individuele e-mailadressen uit te nodigen. Deze krijgen een e-mail met de mogelijkheid om een Evernote account aan te maken voor toegang tot het notitieboek of in te loggen met een bestaand account voor toegang. Evernote_Business Bestaande publieke notitieboeken zijn nog steeds beschikbaar. Zo is ons open notitieboek voor het e-book Lifehacking met Evernote nog steeds publiek bereikbaar en kun je je er op abonneren. Voor dat laatste heb je wel een Evernote account nodig.

Ik vind het vreemd dat deze mogelijkheid is verwijderd uit naam van veiligheid en meer controle. Een van de veiligheidsaspecten die wij in ons e-book beschrijven is dat publieke notitieboeken via een gerichte zoekopdracht wel echt openbaar zijn. Dit leek in de mobiele versie al beter op te lossen door de keuze aan te bieden voor privé of publieke links van individuele notities. Hiermee verbeterde Evernote al de veiligheid van notities via de mobiele app. Maar met deze stap voor notitieboeken lijkt het weer terug naar af te zijn. Naar mijn mening besluit de gebruiker nog steeds zélf of een notitieboek beschikbaar is via een openbare link of dat je een Evernote account nodig hebt om de notities te bekijken. Nu lijkt het er op dat je wordt gedwongen om een Evernote account te nemen als je toegang wilt tot het notitieboek. Wat mij betreft een kwalijke zaak. Er is niets mis mee om meer gebruikers voor je service te krijgen, maar deze manier is niet netjes. Zonder mededeling en zonder alternatief.

We houden de berichtgeving van Evernote in de gaten voor mogelijke updates op deze veranderingen.

Update 26 augustus: In het forum staat een nieuwe mededeling van een Evernote medewerker: “This was done as part of a more thorough set of changes we’re making with the shared notebooks experience. We’ve decided to roll back this change for now, and you should see this reinstated in next week’s web release.” Het lijkt er dus op dat er volgende week een grotere verandering wordt vrijgegeven in de manier waarop je notitieboeken kunt delen.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]