Extra snel en handig pasta koken

Pasta koken, simpeler kan het niet. Je brengt een pan met water aan de kook, doet de pasta erbij en wacht totdat de pasta gaar is. Niet dus. Het blijkt dat er een alternatieve manier bestaat om pasta snel en beter te koken. Lees ook: Zo kun je supersnel een hele bol knoflook pellen.

Pasta koken is niet iets waar veel mensen moeite mee hebben. Het enige probleem dat je misschien tegenkomt is dat de pasta aan elkaar blijft plakken. Zelf doe ik om dit te voorkomen altijd een beetje olijfolie door het water, en dat werkt prima. Maar met de volgende truc krijg je niet alleen perfect gegaarde pasta, maar ook een mooie basis voor de saus.

https://lifehacking.nl/thuis-tips/reden-waarom-er-gat-pasta-lepel-zit/

Alternatieve methode

Kies in plaats van een diepe steelpan voor een koekenpan om de pasta klaar te maken. Doe de pasta in de pan voordat je water toevoegt.

In plaats van kokend water te gebruiken, moet je nu koud water aan de koekenpan met pasta toevoegen. Zorg dat de pasta helemaal onder komt te staan, met een centimeter extra water. Het koude water zorgt ervoor dat de pasta niet aan elkaar gaat plakken.

Verhit de pan op een middelhoog vuur, en roer zo nu en dan. Kook de pasta totdat deze gaar is. Via deze methode wordt het water troebel van het zetmeel dat vrijkomt tijdens het koken. Dit pastawater vormt een goede basis voor de saus omdat de saus hierdoor mooi gebonden wordt.

Als je toch liever op de reguliere manier pasta kookt, zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen om een beter resultaat te krijgen.

Olijfolie en zout toevoegen

Zoals al eerder gezegd, helpt een klein scheutje olijfolie voorkomen dat de pasta aan elkaar gaat plakken. Het heeft ook een positieve invloed op e smaak. En als je een beetje zout toevoegt aan het water gaat het sneller koken, en smaakt de pasta wat lekkerder.

Weken

Een andere manier om te voorkomen dat de spaghettislierten tijdens het koken aan elkaar gaan kleven, is de droge pasta zo’n anderhalf uur voordat je gaat koken in koud water te weken. Op die manier wordt er al water geabsorbeerd en wordt de pasta al een beetje zacht.

Groenten meekoken

Als je pasta met groenten maakt, kun je ervoor kiezen om de groenten samen met de pasta te koken, zodat de smaak van de groenten door de pasta wordt opgenomen en je meteen een lekkere basis voor de saus hebt. Bovendien hoef je achteraf minder pannen af te wassen.

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...2Stom

About Author

3 Comments

 • Geert
  Posted 24/03/2017 8:53 am 0Likes

  Olijfolie en zout hebben effect op de smaak, maar verhelpen niet dat de pasta gaat plakken. Er zijn twee zaken die wel helpen:
  -De pasta na het afgieten afspoelen met koud water (nadeel is wel dat de pasta dan afkoelt)
  -De pasta na het afgieten direct in de saus doen (Italiaanse manier, dus niet saus over de pasta zoals wij gewend zijn)

  • Ron
   Posted 25/03/2017 8:59 am 0Likes

   Dat laatste zou ook mijn tip zijn. Plus: een klein beetje van het kookwater toevoegen aan je saus maakt de saus wat smeuiger.

   • Chris
    Posted 12/06/2022 12:01 pm 0Likes

    Olijfolie bij paste zorgt er wel voor dat de pasta niet gaat kleven maar het nadeel is ook dat de saus niet aan de pasta kleeft wat eigenlijk het beste is van de pasta.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]