Fanatiek, of anders beter niet

FitnessSommige dingen moet je fanatiek doen, anders kun je het net zo goed helemaal laten. Op halve kracht fitnessen, enigszins leren zwemmen of een tikkeltje zwanger worden – het schiet allemaal niet op.
Met Getting Things Done is het net zo. Om te profiteren van een leeg hoofd, zul je ervoor moeten zorgen dat je hoofd totaal, maar dan ook volkomen leeg is. Als je slechts de helft van alle ongewenste gedachtes kwijtraakt, heb je nog steeds de andere helft over om je flink dwars te zitten.

In stapjes invoeren

Eén van de voordelen van Getting Things Done is, dat je het in stapjes kunt invoeren. Je hoeft bijvoorbeeld niet meteen een Tickler File aan te maken. Dat kan altijd later nog. Je begint gewoon met de basis en als je dat onder de knie hebt, breid je je repertoire aan GTD systemen uit.
Zo kun je langzamerhand toewerken naar de zwarte band. De meeste mensen vinden het lastig om ingesleten patronen te veranderen. Dus als je nieuwe werkmethodes geleidelijk aanleert – en niet in één klap alles omgooit – vergroot je je slaagkans flink.

Maar

FielderMaar: die onderdelen die je wèl gaat gebruiken, moet je ook dan ook van het begin af aan fanatiek toepassen.
Het verzamelen en daarna verwerken van stuff in stuffbakjes bijvoorbeeld – dat is de kern van het systeem. Als je dat gaat doen, kun je het maar beter meteen fanatiek doen. Radicaal, drastisch, faliekant, voor de volle honderd procent. Anders heeft het geen zin.
Als je namelijk niet 100% kunt vertrouwen op je stuff verwerkings systeem, zal je onderbewuste toch nog steeds moeite doen om je te helpen herinneren aan alle dingen die je nog moet doen. Dat is een lose-lose situatie. Aan de ene kant ben je wel de energie kwijt voor het (half) gebruiken van je stuff bakjes, aan de andere kant heb je nog steeds niet het voordeel van een hoofd wat compleet leeg is.

Gaan

Dus maak je hoofd leeg en doe het meteen goed.
Of zoals een vriendin van me zei: “Beter een vol lijstje dan een vol hoofd.”

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author