First Screen: het eerste scherm op de smartphone van Mischa Coster

In de serie First Screen lichten we het eerste scherm op de smartphone van bekende lifehackers en andere slimme werkers uit. Wij zijn erg benieuwd zijn hoe zij hun telefoon inrichten en op wat voor manier dit bijdraagt aan hun productiviteit, effectiviteit en efficiëntie.

Mischa-Coster-TwitterVandaag aan het woord: Mischa Coster. Mischa is mediapsycholoog. Hij houdt zich bezig met hoe ‘de mens’ media consumeert en hoe media door organisaties effectief ingezet kunnen worden op basis van ‘evidence-based’ psychologische inzichten. Hij is mede-oprichter van en Director of Consulting bij Grey Matters, een onderzoeks- en adviesbureau dat zich volledig heeft gespecialiseerd in de praktische toepassing van inzichten uit de sociale- en mediapsychologie. Daarnaast is hij mede-oprichter en bestuurslid van de Social Media Club Utrecht en mede-initiator van TEDxHogeschoolUtrecht en TEDxUtrecht.

 

Telefoon: iPhone

1. Hoe ziet jouw eerste scherm op je smartphone eruit?

Homescreen Mischa Coster

 

2. Welke apps op je eerste scherm heb je zelf geïnstalleerd en waarom staan juist deze apps op je eerste scherm?

Bijna allemaal. Dit zijn de apps waarmee ik vaak een serie acties ‘start’:

Evernote – Evernote – om notities of een foto in te maken, te bewerken en bekijken

Feedly  en Zite – om nieuws te lezen

Buffer – om een update te timen

Facebook en LinkedIn – om sociale kanalen mee bij te werken

Foursquare – om ergens in te checken

TomTom en Park-line – om ergens naartoe te rijden of te parkeren

Due – een timing app

HoursTracker – voor urenregistratie.

 

3. Welke apps heb je in de onderste balk staan en waarom?

Hier heb ik de apps die ik vaak ‘tussendoor wissel’ zoals telefoon en agenda. Wat wel afwijkend is, is dat ik ook hier met mapjes werk. Zo heb ik een folder ‘Inbox’ waarin al mijn inkomende privé-berichten (hier schaar ik Twitter niet onder) binnenkomen:

Facebook Messenger

WhatsApp

MessageMe

Voxxo visual voicemail – voor voicemails (visual voicemail).

Ook e-mail, de standaard berichten (SMS of iChat) staan er in.

Het komt erop neer dat als er een rood getalletje bij dit mapje staat, ik er van kan uit gaan dat het ook echt een bericht voor mij persoonlijk is en dus hogere urgentie heeft. Voor mijn e-mail heb ik notificaties uitgezet, behalve voor de VIP-lijst, dit kun je heel handig in iOS instellen. Ik wil namelijk niet aan inkomende e-mails herinnerd worden door een rood getalletje, behalve als de kans op relevantie het grootst is. Daarom werk ik met de VIP-lijst. Overigens heb ik wel ingesteld dat ik een notification centre-melding van e-mails krijg, maar die zie ik enkel als ik ‘toch bezig ben’ op mijn iPhone.

Dezelfde truc heb ik eigenlijk gedaan voor het mapje ‘Taken’, waar een combinatie van GTD-apps in staat:

Things – GTD-applicatie

SplashShopper – een shopping list app

Thinglist – vervanging is van mijn ‘ooit/misschien’ lijst van Things (voor de kenners 🙂 )

Het getal bij mijn agenda is het weeknummer overigens.

 

4. wat wil je graag kunnen met je smartphone, maar wat is nu nog niet mogelijk?

Ik zou heel graag een Nederlandse speech-to-text app of service willen hebben. Ik zag laatst iemand met een betaalde Engelstalige versie en die werkte echt perfect. Audio werd doorgestuurd naar server, daar verwerkt, en binnen paar minuten een tekstbestand terug. Je betaalt dan per keer of per woord geloof ik. Dat zou mij ontzettend helpen met het schrijven van blogposts, artikelen, etc waarvoor ik vaak in de auto leuke ideeën heb maar geen veilige manier om deze vast te leggen zonder dat het met later heel veel overtype-tijd kost. Dat vind ik zonde en dubbel, als lifehacker 😉

 

5. Welke app is je ‘guilty pleasure’?

Eigenlijk heb ik alleen maar apps op mijn iPhone staan die erg functioneel zijn. Af en toe een spelletje, maar dat is dan ook functioneel in de context van het moment. Ik zou eigenlijk toch zeggen dat mijn ‘guilty pleasure’ app de App Store zelf ik, daar spendeer ik soms (te veel) tijd op zoek naar nieuwe/handige/coole/mooie apps. Zo ben ik denk ik aan mijn 382 (!!!!) apps gekomen waarvan ik schat dat ik zo’n 60% toch wel minimaal elke maand een keer gebruik.

 

Mischa is verder te vinden op Twitter en LinkedIn.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

3 Comments

 • Davey Groothedde
  Posted 09/12/2013 4:36 pm 0Likes

  Bedankt voor dit artikel, ik ga hier zeker een paar apps van overnemen en ook in de juiste volgende zetten. Stukje time management;)

 • Stephan ten Kate
  Posted 06/12/2013 3:24 pm 0Likes

  Die inbox is inderdaad een leuke tip!

 • Sandra
  Posted 06/12/2013 2:11 pm 0Likes

  Handige tip m.b.t. Inbox!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]