First screen: het eerste scherm op de smartphone van Taco Oosterkamp

In de serie First Screen lichten we het eerste scherm op de smartphone van bekende lifehackers en andere slimme werkers uit. Wij zijn erg benieuwd hoe zij hun telefoon inrichten en op wat voor manier dit bijdraagt aan hun productiviteit, effectiviteit en efficiëntie.

Taco-Oosterkamp-extreem-productiefVandaag aan het woord: Taco Oosterkamp. Taco Oosterkamp is expert in het time-management-systeem ‘Getting Things Done’ van David Allen. Tegenwoordig coacht hij vooral ondernemers en managers om heel veel tijd vrij te maken voor belangrijke dingen, zoals strategie, innovatie, groei en golfen. Dat doet hij samen met Marleen Kruyswijk onder de titel Extreem Productief.

 

 

Telefoon: iPhone 5

1. Hoe ziet jouw eerste scherm op je smartphone eruit?

First screen van Taco Oosterkamp

2. Welke apps op je eerste scherm heb je zelf geïnstalleerd en waarom staan juist deze apps op je eerste scherm?

TaskTask: deze werkt prima voor het synchroniseren van mijn takenlijsten met Outlook, via een Exchange server in de cloud. Zo kan ik sommige lijsten ook nog even raadplegen op m’n telefoon, bijvoorbeeld mijn boodschappenlijst.

Facebook: gebruik ik met name om contact te houden met m’n internationale vrienden.

Echofo: is de enige manier die voor mij werkt om Twitter nog af en toe in de gaten te houden. Op m’n laptop kijk ik bijna nooit naar Twitter en Facebook.

WhatsApp: WhatsApp gebruik ik vooral om met m’n kinderen te chatten. Wat een fantastische uitvinding om door de hele wereld te kunnen chatten met elkaar en af en toe een foto te delen.

Audible: mooie app voor luisterboeken, maar ik heb ook plezier van de taalcursussen van Pimsleur.

Spotify: ik kan niet meer zonder.

Kindle: ik lees heel veel op m’n Kindle Paperwhite, maar pak soms deze Kindle app om verder te lezen in een boek als ik ergens sta te wachten.

UP: deze app hoort bij m’n Jawbone Up. Ik gebruik ‘m vooral om m’n diepe slaap te monitoren en optimaliseren. http://extreemproductief.nl/art/slapend-productief-worden-maar-dan-letterlijk/2013/05/01/

Chess Time: lekker schaken met meerdere vrienden tegelijk.

Duolingo: leuke app om een andere taal te leren, vooral heel mooi vormgegeven en opgezet.

Clever Snap: deze gebruik ik om foto’s van artikelen mee te maken. Die worden dan meteen in Evernote gezet. Stuk handiger dan de Evernote app zelf.

Lift: Een geweldige app om je leven te veranderen.

 

3. Welke apps heb je in de onderste balk staan en waarom?

Phone: daar heb ik het apparaat ooit voor aangeschaft 😉

Calendar: ik wil nooit meer een papieren agenda.

Captio – Email jezelf met 1 tik – Tupil: voor losse notities die ik dan naar m’n Outlook inbox laat sturen en daar vanuit heel makkelijk kan verwerken.

Helderheid: de snelste manier die ik weet om de helderheid van m’n scherm aan te passen. Heb ik hier vooral staan om te voorkomen dat ik ’s avonds een bak licht in m’n ogen krijg en daarmee m’n diepe slaap verstoor.

4. Wat wil je graag kunnen met je smart phone, maar wat is nu nog niet mogelijk?

Betalen zou handig zijn, maar dat komt er al aan. Ik heb nog wel wat ideeën voor nuttige en handige apps, maar niets wat ik echt enorm mis op dit moment.

5. Welke app is je ‘guilty pleasure’?

Geen idee. Ik leef niet voor productiviteit, ik ben productief om meer tijd over te houden om te kunnen leven. Dus als ik geniet van een spelletje of goeie roman is dat toch heerlijk!?

6. Wil je hier nog iets aan toevoegen?

Het blijft ongelooflijk hoeveel verschillende dingen je goed kunt doen met zo’n compact apparaat als een smartphone. We raken er aardig aan gewend, maar wie had dit 10 jaar geleden gedacht?

 

Taco is verder nog te vinden op Twitter.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

 • Frank Willems
  Posted 20/10/2013 10:38 pm 0Likes

  Dank weer voor de mooie tips @Taco. Ik ben na jouw prachtige GTD en elke dag je hoofd en inbox leeg lessen nog twee Apps gaan gebruiken die voor mij veel toevoegen: In plaats van Echofon gebruik ik Flipboard. Omdat het visueel erg sterk is loop je snel door je timeline(s). En voor mijn takenlijsten, doelen, dagboek en kleine lijstjes gebruik ik Awesome Note dat weer handig met Evernote synct. En dat is drie Apps in een klap.

 • Leander
  Posted 18/10/2013 8:59 pm 0Likes

  @taco: iOS7 vergt vooral gewenning. Ik was er eerst ook niet enthousiast over. Wat twitter betreft is Tweet7 ook een erg interessante app.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 18/10/2013 12:41 pm 0Likes

  @Leander – Je hebt gelijk – alleen lag dit artikel al even op de plank bij de redactie :). Ik heb iOS7 op m’n iPad geïnstalleerd om te proberen en ben nog niet echt enthousiast. Misschien zijn mijn vingers te groot, maar ik vind het lastig navigeren. Juist ook die knop voor het instellen van de helderheid. Allemaal erg priegelig. En de Bluetooth ondersteuning voor m’n Apple toetsenbord doet het niet meer goed in iOS7, dat is wel serieus heel vervelend.

  @Arie – Mijn iPhone ligt ook nooit naast m’n bed. Die Jawbone is een aparte armband die je om je arm draagt, bijvoorbeeld tijdens het slapen. De volgende dag kun je ‘m dan via de Minijack plug aan je iPhone hangen om je slaapgegevens uit te lezen. Heeft mij veel geholpen. Ik draag die band niet meer, maar de gewoontes die ik erdoor heb geleerd pas ik nog steeds toe om veel beter te slapen.

 • Arie Verschoor
  Posted 18/10/2013 10:36 am 0Likes

  Leuk artikel en ben benieuwd naar dito serie.
  Mijn iPhone ligt nooit naast mijn bed, dat geeft me veel rust.

 • Leander
  Posted 18/10/2013 9:29 am 0Likes

  Een app als dimmer is met iOS7 compleet overbodig. In het nieuwe instellingen scherm (swipe omhoog) kun je ook snel je scherm dimmen.

Comments are closed.