Flauwvallen: waarom gebeurt het?

Flauwvallen kan iedereen overkomen: Ineens voel je je een beetje misselijk worden, lichthoofdig, je gaat vlekken zien, en je krijgt het ineens wel heel erg warm. Plotseling lig je op de grond en heb je geen idee wat er zojuist gebeurd is. Je bent flauwgevallen. Waarom? En wat gebeurt er dan precies met je lichaam? Lees ook: Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

Om goed te kunnen functioneren hebben je hersenen voldoende zuurstof nodig. Krijgen ze niet genoeg zuurstof, dan kun je flauwvallen. Je hart pompt bloed (en zuurstof) naar je hersenen toe, en als je rechtop staat moet je hart wat harder werken om het bloed op de juiste plek te krijgen. Je verliest het bewustzijn en je spieren worden slap waardoor je in elkaar zakt. Flauwvallen is op zich een goede reactie van je lichaam. Omdat het bloed (en de zuurstof) je hersenen beter kan bereiken als je plat ligt, kom je al snel weer bij.

Bloeddruk

Als je flauwvalt heeft dit vaak te maken met het feit dat je bloeddruk snel omlaag is gegaan. Dit kan gebeuren als je het te warm hebt, een paniekaanval hebt, te weinig gegeten of gedronken hebt, of veel pijn hebt. Meestal is de oorzaak onschuldig. Ook als je te snel opstaat kun je duizelig worden en flauwvallen. Je bloedvaten knijpen zich dan even niet genoeg samen. Je bloed zakt daardoor naar je duik en benen, waardoor je flauwvalt.

Gaan liggen

Soms komt het uit het niets, maar soms kun je het een beetje aan voelen komen. Ga dan alvast even liggen (liefst op een plek met wat frisse lucht als dat lukt) zodat je hersenen meer zuurstof krijgen, en zodat je je niet bezeert, mocht je ten val komen.

Dokter of niet?

Als je weet hoe het komt en het overkomt je maar zelden, dan hoef je waarschijnlijk niet langs de dokter. Maar als je je zorgen maakt, is het altijd beter om je even na te laten kijken.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author