Flexibel werken bij creatieve bureau’s via PLEK

Een erg leuk initiatief op het gebied van flexibel werken: PLEK in Amsterdam. PLEK heeft in tegenstelling tot succesvolle werkplekken als Seats2Meet en Igluu geen eigen vaste locatie waar zelfstandigen en studenten zich verzamelen om hun werk te verrichten, maar werkt samen met bureau’s in de creatieve industrie. ZZP’ers kunnen voor € 10,- een dagdeel bij deze bureau’s aanschuiven.

De oprichters van PLEK, Rob Mommer en Dennis Kneteman, zagen de trend dat steeds meer creatieven als ZZP’er aan de slag gaan en dat creatieve bureau’s steeds vaker ZZP’ers inhuren. Via PLEK komen de ZZP’ers en de bureau’s in een ongedwongen setting met elkaar in contact. Mommer vult aan: “Trendwatchers denken zelfs dat het merendeel van de mensen in 2025 als zelfstandige aan het werk is. Ik betwijfel dat, maar de vraag van werknemers om te schakelen met goede mensen is er wel. PLEK is een aanvulling op initiatieven als Seats2Meet. Daar zit je meestal toch tussen ZZP’ers die in hetzelfde schuitje zitten. Daar kom je de directeur van een bureau niet tegen, want hij zit op zijn eigen kamer te werken. Bij PLEK kan hij zomaar bij je langslopen en zien wat voor werk je levert. Wie weet rolt er een opdracht of baan uit”.

Een concept dat erg goed kan werken, bewijzen ook de partners met wie PLEK al werkt (onder andere Achtung!, Nothing, Afact en EPIC) en de vele aanmeldingen van ZZP’ers die binnenstromen via de site. Hoe werkt het dan precies?
Mommer: “Bureau’s en ZZP’ers melden zich bij ons aan. Bureau’s kunnen aangeven of ze iemand met een bepaald discipline in huis willen halen voor een dagdeel, of dat iemand welkom is ongeacht zijn of haar discipline. Als ZZP’er kan je kijken welke bureau’s op het moment waarop je wil werken een plek aanbieden en welke je aanspreken. Je betaalt € 10,- om een dagdeel bij een bureau aan tafel te zitten, in ruil daarvoor heb je beschikking over internet en goede koffie. Soms kan je zelfs meelunchen”. PLEK juicht samenwerking tussen de creatief en het bureau toe, maar er is geen verplichte werkuitwisseling. Een creatief neemt zijn eigen werk mee en maakt enkel en alleen gebruik van de werkplek”. De € 10,- die een ZZP’er inlegt, gaat niet naar het bureau waar je werkt, maar naar PLEK. “Het is een kleine drempel om alleen serieus geïnteresseerde ZZP’ers te trekken”, aldus Mommer, “verder wordt het geïnvesteerd in ontwikkelingen, zoals een app. Nog vóór de tweede helft van dit jaar brengen we deze uit. Met de app kan je zien waar bij jou in de buurt een plek voor je beschikbaar is. Er wordt door de app al gefilterd op door de bureau’s gewenste expertise, waardoor je als ZZP’er alleen plekken ziet die voor jou relevant kunnen zijn”.

PLEK werkt vooralsnog alleen ‘invite-only’. Een selecte groep mensen is de in ontwikkeling zijnde app aan het testen voordat hij openbaar wordt. De reacties van zowel bureau’s als ZZP’ers zijn vooralsnog erg positief. Mommer: “De bureau’s verschillen erg in wat ze een fijne manier van werken vinden wat PLEK betreft. De een vindt het leuk om iedere keer weer een onbekende voor de deur aan te treffen, anderen willen liever een ZZP’er die vaker komt zodat er met diegene een band opgebouwd kan worden. Hetzelfde geldt voor de ZZP’ers: de een wil iedere keer op een nieuwe plek zitten, de andere wil graag vaker op eenzelfde plek zitten. Deze variabele wensen worden in de app verwerkt”. Vooralsnog is het plan om alleen met een app te werken. “Mocht de vraag naar reserveren via een website groot zijn, dan wordt dat misschien ook een mogelijkheid”.

PLEK werkt momenteel alleen met bureau’s in Amsterdam, maar ook uit andere grote steden in Nederland is al belangstelling getoond. Mommer: “Zodra de app verkrijgbaar is, bepaalt het aanbod aan bureau’s of we in een andere stad starten. We willen minimaal vijf bureau’s in een nieuw gebied hebben voordat we er live gaan. Bureau’s melden zichzelf aan. Ook internationaal is er interesse. We hebben al contacten in Antwerpen, London en Berlijn”.

Zelf ben ik erg enthousiast over dit concept en was al van plan om zelf in het buitenland bij bureau’s aan te kloppen om te vragen of ik een dagje gebruik kon maken van internet en koffie, in ruil voor nader te bepalen input. Ik heb mezelf dan ook aangemeld voor de wachtlijst van PLEK. Dat kan via de website.

Ga jij dit ook doen? Waarom wel of niet?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author