Focus: meer met minder

Lezers van artikelen op deze site zijn geïnteresseerd in het bereiken van meer doelen in minder tijd. Sommigen bevinden zich interesse stadium, andere zijn inmiddels echte GTD professionals en een groot deel is onderweg. Er zijn hier veel bruikbare tips te vinden om je zaken efficiënter, prettiger en anders te regelen.

Een van de tips die op verschillende manieren veelvuldig voorkomt is het bepalen van focus. Bepaal wat belangrijk is en richt daar je aandacht op. Verminder je aandacht voor datgene wat minder belangrijk is. Dat is een goede tip, hoewel het geen eenvoudige is. Want hoe meer je leest over GTD, social media, personal branding, efficiënt werken, afhandelen van mail, twitter, evernote, mindmapping en al het moois wat een gemiddelde lifehacker tot zijn of haar beschikking heeft, hoe meer van dit soort ‘belangrijke’ zaken je leven ook komen binnenwandelen. Er valt veel te weten en ook veel te leren. Voor je het weet ben je druk bezig om het minder druk te hebben en schiet je daarmee ook je doel voorbij.

Als je als lifehacker succesvol bent, zou je eigenlijk ook meer vrije tijd moeten hebben. Voor een aantal beoefenaars zal dit zeker het geval zijn, maar vast niet voor iedereen. Met name tussen de zp’ers zullen er nog een hoop rondlopen die 5 dagen of meer per week in touw zijn met zo efficiënt mogelijk het werk te doen. Voor iedereen die het gevoel heeft dat op het gebied van focus nog wat te verbeteren valt, of voor hen die eigenlijk wel wat meer vrije tijd zouden kunnen gebruiken, of voor wie gewoon een waanzinnig goede lifehacker wil worden, de volgende tip.

“Neem 1 dag in de week vrij.”

Als je 5 dagen in de week werkt, kies er dan voor om er maar 4 te werken. Stel jezelf als doel om het werk wat je nu in 5 dagen doet gewoon in 4 dagen te doen. Of als je er 6 werkt, doe het dan in 5. En voor de professionals die al 4 dagen werken, doe het in 3. Als je deze keus maakt zul je merken dat je veel eenvoudiger wordt om te bepalen waar je focus moet liggen. Want 20 x per dag je mail lezen doe je echt alleen maar als je er de tijd voor hebt. Door je beschikbare tijd drastisch te beperken, dwing je jezelf om echt efficiënt bezig te zijn.

“Ja maar,……”

Ken je die momenten dat er echt iets moet gebeuren terwijl je nauwelijks tijd hebt? Op zulke momenten kies je blindelings voor dat wat belangrijk is en laat je onbelangrijke zaken liggen. Als ik naar de supermarkt ga en ik heb zeeën van tijd, dan ben ik zo een uur bezig. Als ik echter weet dat er over een uur visite voor de deur staat, dan ben ik binnen een half uur klaar. In beide situaties vergeet ik altijd wel iets, maar kom ik door de band genomen met voldoende thuis om weer een paar dagen te kunnen eten. Als ik een artikel schrijf en ik heb zeeën van tijd, ben ik uren bezig. Als ik geen tijd heb doe ik het in 40 minuten.

Ik heb zelf namelijk niet de discipline om alles altijd zo efficiënt mogelijk te doen. En ik ben vast niet de enige. Maar wat ik wel gemerkt heb, dat sinds ik minder ben gaan werken, ik uiteindelijk niet minder doe. Sterker nog, ik doe meer dan toen ik nog fulltime bezig was. Dat moet wel, want ik verdien al jaren hetzelfde terwijl ik van 6 dagen werken per week naar 3 ben gegaan. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat mijn interesse voor social media dit aantal wel weer naar 4 heeft verhoogd, maar dit wordt grotendeels gecompenseerd door het feit dat ik geen televisie meer kijk. Dit is overigens ook een voorbeeld van een vrij drastische ingreep die mij daarom ook veel oplevert. Een dag minder werken is een serieuze interventie op het huidige levens- of werkpatroon en heeft daarom ook in potentie een hoge opbrengst.

Ik ben me er van bewust dat dit makkelijkst uitvoerbaar is voor zelfstandigen, maar ook werknemers kunnen hierom vragen bij de baas. Met behoud van salaris natuurlijk, want waarom zou je minder moeten verdienen als je het voor elkaar krijgt om hetzelfde werk in minder tijd te doen. En ook hier geldt, hoe meer mensen hierom vragen, hoe serieuzer het genomen zal worden. In eerdere artikelen van mij kon je al lezen dat dit een onderwerp is wat mij bezighoudt, het loskoppelen van resultaat en tijd. Geen eenvoudige opgave maar tegen een zware bal moet je een poosje schoppen voor hij gaat rollen. Als hij eenmaal rolt ligt hij ook niet zomaar meer stil.

Kies een vaste dag, waarop je niet werkt, maar leuke dingen gaat doen. Misschien is het sporten, een vaste woensdagmiddag met het gezin, een opleiding die je altijd al wilde doen maar niet de tijd voor vond. Maak het concreet en vul de tijd in. De gemiddelde lifehacker heeft wel een lijst met wensen die concreet uitvoerbaar zijn. Geef het een jaar de tijd en kijk of het werkt. Voor mij is het de stok achter de deur om mijn focus precies daar te leggen waar ik hem wil hebben.

“Ik heb minder tijd en dus meer focus.”

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

 • Marloes van Wingerden
  Posted 02/03/2010 10:12 am 0Likes

  Goed stuk Jacco! Ik ben er zelf ook mee bezig om nog meer te focussen. Maar ook beroepsmatig als Virtual Assistant help ik mensen meer focussen en zo meer tijd creëren. En tja, een dag minder werken zou ik wel willen maar ik heb op dit moment als (startende) ZZP-er nog zoveel op mijn lijstje staan dat dat er nog ‘even’ niet inzit.

 • Yolanda
  Posted 25/02/2010 11:55 am 0Likes

  Gewoon doen. Wat is het ergste dat je kan overkomen??? Een werkgever die hier niet open voor staat (er)kent jouw toegevoegde waarde niet. Wil je daar nog jouw kostbare energie insteken? Mocht er een ja-maar blijven, dan snel omzetten naar ja-EN. Want ja-EN er komt er meer tijd vrij voor verdieping, wijsheid en kennis. Zie ook ja-maar.nl. Geweldig!

 • Ron
  Posted 25/02/2010 7:56 am 0Likes

  Volgens mij is het voor de meeste werknemers heel simpel; in het arbeidscontract ben je x aantal uren voor y dagen in de week in dienst. Om datgene te doen zoals je hebt geschreven heb je een loyale werkgever nodig, of een ander contract.

 • @Allards
  Posted 24/02/2010 7:24 pm 0Likes

  Ben het hier wel mee eens, als de focus er echt moet zijn kan er vaak heel veel gebeuren in minder tijd!

  Mijn laatste werkgever heeft me netjes gezegd de deur uitgewerkt toen ik aangaf meer flexibel met mijn tijd te willen omspringen. Dat iets anders dan ruilen van tijd voor geld beter zou zijn wilde er bij hen niet in met name vanwege de vrees geen grip meer te hebben op de output van medewerkers. Des te meer mensen bij hun werkgever aan geven hetzelfde of meer in minder tijd te kunnen doen des te sneller de transitie naar HNW zal gaan.

Comments are closed.