FriendFeed tips en tricks (deel 2)

friendfeed-logoDe basisprincipes van FriendFeed hebben we zo’n beetje wel in het eerste deel van deze introductie besproken. In principe moet iedereen naar aanleiding daarvan met de service aan de slag kunnen gaan. Sterker nog, zo gauw men een profiel heeft aangemaakt en daarbij zijn eigen internetaccounts bij Twitter, YouTube, Flickr, enz. heeft ingevoerd hoeft er eigenlijk niets meer gedaan te worden. Het loopt vanzelf wel. En mensen die jou volgen komen vanzelf tegen wat je zoal aan het doen bent, internetwijs.

Maar je kan FriendFeed ook op een wat actievere manier gebruiken. In plaats van dat het je persoonlijke RSS-leverancier van al jouw internetactiviteiten kan zijn, kan je FriendFeed zó gaan gebruiken dat het een bijdrage levert aan je sociale netwerk, kan het je helpen een artikel over een specifiek onderwerp te schrijven (zonder de hulp van FriendFeed had ik dit artikel niet kunnen schrijven), zorgt het er voor dat je beter op de hoogte blijft van je hobby of biedt het de mogelijkheid eens lekker te chatten met wat FriendFeedvrienden. Het wordt tijd dat we wat tips en trucs aanleveren om de service zo in te zetten dat het ook daadwerkelijk een van die rollen kan gaan spelen.

Vorige maand hadden we het er al over dat je op diverse manieren content kan toevoegen aan de service. De belangrijkste van die verschillende manieren is toch wel het toevoegen van de internetservices waar je zelf gebruik van maakt. Na het invoeren gaat alles volautomatisch; je hoeft er niet naar om te kijken.
Daarnaast kan je op je eigen FriendFeed-homepage (als je eenmaal een account hebt aangemaakt kom je daar automatisch op zo gauw je richting friendfeed.com surft) een entry toevoegen, waarbij je gebruik kan maken van illustraties die op je computer staan opgeslagen of, sinds vorige maand, documenten dan wel mp3-files.
Maar voor echt actief gebruik is de FriendFeed-bookmarklet onontbeerlijk. Het geeft het rondzwerven over de diverse websites zin, vooral omdat je op een wel heel eenvoudige manier posts kan toevoegen aan je eigen FriendFeed-account.

Nogmaals de bookmarklet dus

De bookmarklet hebben we ook al vorige maand genoemd. Deze geeft je de mogelijkheid om artikelen die volgens jou interessant zijn onder de aandacht te brengen van mede-FriendFeedgebruikers.
Maar… als je iets dergelijks aan anderen wil voorschotelen, wil je ook wel weten dat het gelezen wordt. En ook op FriendFeed geldt de regel: het moet opvallen! Men komt niet gewoon even elke dag bij je langs om uitvoerig te bekijken wat je zoal gepost hebt. Je zal er zelf wat aan moeten doen wil het in die realtime stream er uitspringen.
Alleen al het toevoegen van een illustratie kan daar flink bij helpen. Een entry met alleen maar tekst valt niet op als het tussen twee posts staat die met een of meerdere plaatjes opgefleurd zijn.
Gelukkig voorziet FriendFeeds bookmarklet daar uitstekend in. Bijna elk plaatje op een site kan simpelweg aangeklikt worden om zodoende opgenomen te worden in jouw entry. Waarbij een maximum van drie geldt.

Titels

Titels zijn ook belangrijk. De bookmarklet neemt automatisch bepaalde informatie van de site waar je op staat over, maar dat wil niet altijd betekenen dat het de meest pakkende tekst is. Bij YouTube-filmpjes wordt automatisch ‘YouTube’ als eerste onderdeel van de titel opgenomen, terwijl iedereen in één oogopslag ziet dat het filmpje daarvandaan komt. Weg ermee! De titel zegt vaak al meer dan genoeg.
In andere gevallen zou je kunnen overwegen de titel van de oorspronkelijke auteur te vervangen door eentje die meer de aandacht trekt.
Op dezelfde manier zou je citaten uit de tekst, die de bookmarklet klakkeloos overneemt als je die geselecteerd hebt, kunnen bewerken, vlak voordat je overgaat op het daadwerkelijke posten.

FriendFeed Drag

friendfeed_dragEen klein nadeel van de bookmarklet: hij staat vast. Elke keer komt het in de rechterbovenhoek van je browser terecht. En laat daar nou net het meest interessante plaatje staan die er op de pagina te vinden is. Maar helaas kan je die niet aanklikken.
Een hele opluchting dat er ijverige gebruikers van FriendFeed zijn die daar zelf oplossingen voor verzinnen. Sinds een tijdje bestaat er de FriendFeed Drag. Hetzelfde principe als de gewone bookmarklet, met echter het voordeel dat je hem overal naar toe kunt slepen in het scherm.

Groups

Bovenin de bookmarklet kan je bepalen waar je je entry plaatst. Je kan het heel simpel in je eigen feed zetten (default), zodat het in eerste instantie al je Friends onder ogen kan komen, je kan het aan iemand persoonlijk sturen (begin met het typen van de naam en die persoon komt vanzelf te voorschijn), maar wil je dat jouw bericht op een plek terecht waar men specifieke belangstelling heeft voor het onderwerp, dan is het handig dat je het aan zo’n groep mensen verstuurt.
Daar bestaan de Groups voor binnen FriendFeed. Elke groep heeft zijn eigen onderwerp. Heb je belangstelling voor fotografie, dan zorg je natuurlijk dat je een subscription hebt bij Photography United of bij Photo Gallery. Kom je vervolgens ergens prachtige foto’s tegen, dan zorg je er voor dat een verwijzing, met foto’s natuurlijk, niet alleen op je eigen feed te staan komt, maar ook in die van de beide genoemde groepen.
Wordt dus lid van diverse groepen en zorg dat artikelen die je tijdens het surfen tegenkomt in de juiste groep terecht komt. Het zorgt ervoor dat het niet zo makkelijk onopgemerkt blijft.

Sneltoetsen

Ik vind zelf sneltoetsen onontbeerlijk. Als je veel achter de computer gebruikt, daarbij veel van pagina naar pagina hopt, moet je het gebruik van de muis zoveel mogelijk zien te voorkomen.
Dat moeten ze bij FriendFeed ook hebben gedacht. Ze hebben enkele handige toetscombinaties ingebracht om het gebruik wat te vergemakkelijken.
Al eerder vermeld: toets je ‘q’ in, dan stopt de stream. Je start het weer op door nogmaals ‘q’ in te drukken of op ‘F5’ te drukken.
Met de combinatie ‘g’ en vervolgens ‘m’ ga je naar de pagina waar al de posts staan waar je op gereageerd hebt of een ‘like’ hebt gegeven. Doe je vervolgens ‘g’ en ‘h’, dan keer je weer terug naar je homepage. ‘g’ en ‘d’ brengt je naar je direct messages.
‘p’ zorgt ervoor dat je bovenin meteen kan beginnen met het intypen van een volgende entry.

Zoekmachine

Een van de sterkste punten van FriendFeed is zijn zoekmachine. De oprichters zijn hun carrière bij Google begonnen en dat kan je merken ook.
Een groot voordeel van het feit dat iedereen al zijn feeds gekoppeld heeft staan aan zijn account is dat FriendFeed zodoende de mogelijkheid heeft al die services te doorzoeken. Ze hebben zeg maar een groter bereik dan dat men alleen zou kunnen zoeken in de artikelen die rechtstreeks op FriendFeed zijn geplaatst.
Daar maakt de service nog wat uitgebreider profijt van. Je kan bijvoorbeeld gaan zoeken of een bepaalde term bij een bepaalde gebruiker voorkomt, bij een specifieke service als bijvoorbeeld Flickr, met een minimaal aantal comments van vijf en drie likes. Dat klinkt ingewikkeld, maar Bwana weet je in bijgevoegd filmpje heel eenvoudig uit te leggen hoe dit werkt.

[HTML1]

In datzelfde filmpje heeft Bwana het ook over Filters. Die benaming heeft FriendFeed achter zich gelaten. Tegenwoordig kan je zoektermen ‘bewaren’, waardoor je heel gemakkelijk actuele informatie over een bepaald onderwerp kan opvragen. Heel dynamisch nu het sinds 2 juli realtime is gaan functioneren.

Aanbevelingen

Stel je hebt een hele hoop Friends, voor elk onderwerp wel een paar waar je langs kan gaan om informatie vandaan te halen. Je maakt kennis met iemand anders, ook al iemand die toevallig belangstelling heeft voor een onderwerp waar jij regelmatig van alles en nog wat over leest. Jij bent echter niet dé expert op dat gebied. Een van jouw Friends wel. Dan kan je sinds kort je nieuwe vriend op een eenvoudige manier op de hoogte stellen van die expert door hem een aanbeveling te sturen.

Hacks

FriendFeed bestaat dankzij een grote groep fanatieke gebruikers. Dankzij een groep als FriendFeed Feedback kunnen ze de makers laten weten wat er zoal verbeterd kan worden aan de service. Maar het komt ook vaak genoeg voor dat iemand bedenkt dat hij net zo goed zelf een hack in elkaar kan zetten.
Iedereen bleef schreeuwen dat @replies van Twitter totaal overbodig op FriendFeed voorkwamen; kon daar niet eens wat aan gedaan worden? Maar FriendFeed zelf leek niet van plan om die suggestie op te pakken. Ze vonden blijkbaar dat de service een volledige Twitterclient moest zijn, inclusief misschien wat overbodige tweets van mensen wiens discussie je niet wilt volgen.
Dus verzon Micah Wittman een hack, waardoor je van een grote hoeveelheid noise af bent.
Andere oplossingen die door de gebruikers zelf aangedragen zijn, zoals bijvoorbeeld de eerder genoemde Drag, kan je in de groep FriendFeed Hacks vinden.

Meer eigen initiatieven

ffthreadkillerWil je weten hoe actief je bent t.o.v. andere gebruikers, hoe hoog je staat in de ranglijst van meest gevolgde FrienFeeders, wat de meest populaire video’s en entries zijn, etc… Dan bestaat er de niet aan de service aangesloten FFholic.
Ook niet van FriendFeed, maar biedt wel statistieken: Feedstats.info.
Hoe vaak ben jij degene geweest die een discussie heeft afgesloten? En hoe hoog ligt dat percentage? Dat kom je te weten via FFthreadkiller.
En nog een hack van eerder genoemde Wittman: kom je een entry tegen die interessant lijkt, maar je spreekt de taal niet, dan kan je dat laten vertalen m.b.v. FriendFeedTranslate.

Ter afsluiting

RSS-readers lijken ondertussen overbodig te zijn. Je hoort dat geluid de laatste tijd steeds vaker. Waarom zou je andermans blog op zo’n manier volgen als je d.m.v. microblogs al op de hoogte gehouden wordt van wat daar verschijnt?
FriendFeed is misschien wel het meest duidelijke voorbeeld van waarom we dergelijke services niet meer nodig hebben. Mensen die er nog geen account aangemaakt hebben kan je gewoon volgen door zelf een profiel (imaginary friend) van die persoon aan te maken. Het middel RSS zal gebruikt blijven worden, want anders kan FriendFeed al jouw activiteiten niet bij elkaar verzamelen, maar al die sites afspeuren naar wat er allemaal gepubliceerd is, is niet meer nodig. Met FriendFeed heb je alles bij elkaar. Je wordt op de hoogte gehouden wanneer iets online wordt gezet, je kan zien wie van je online kennissen dat weet te waarderen en je kan er meteen beginnen met de discussie, waarbij iedereen kan zien wat er gezegd wordt. Jij, je vrienden en de vrienden van je vrienden.
Hun vrienden ook trouwens.

(Dit artikel verschijnt gelijktijdig op About:blank.)

Bearded_man_at_12-11-08-kl_biggerDit artikel is geschreven door Ton Zijp, in het dagelijks leven werkend in de bierwereld, daarnaast al een aantal jaren diep verzonken in de Blogosphere. Hoofdredacteur van about:blank en organisator van de Dutch Bloggies. Hij schijnt ook nog tijd te hebben om af en toe zijn eigen weblog bij te houden, ergens ver weg, in Zijperspace

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

  • Jan van der Ploeg
    Posted 06/08/2009 9:40 pm 0Likes

    Woei! wat een verhaal 🙂

Comments are closed.