Friendly: één oplossing voor Facebook en Instagram

Eén app om Facebook en Instagram bij te houden, dat klinkt als een stap vooruit. Als je ook nog eens weet dat die app bepaalde content kan filteren en je er meerdere accounts mee kunt beheren, dan is er bijna geen reden meer om Friendly links te laten liggen!

https://lifehacking.nl/onderweg/beste-lifehacks-google-maps/

Waarom zou je een aparte app willen terwijl er goede apps voor zowel Facebook als Instagram beschikbaar zijn? Een reden kan zijn omdat vooral de officiële Facebook-app nogal veel batterij verbruikt. Ook bevat je Facebook-tijdlijn vrij veel gesponsorde bijdragen die je niet kunt uitschakelen. Instagram is bovendien niet voor tablets beschikbaar, terwijl Friendly dit wel is en je dus op die manier op je tablet je Instagram-profiel kunt inzien. Friendly kun je gebruiken om meerdere Facebook- en Instagram-accounts tegelijk te beheren. Ook zijn er handige functies om je tijdlijn te filteren op bepaalde steekwoorden en afbeeldingen te blokkeren om je dataverbruik te sparen. Je kunt de vormgeving van je tijdlijn aanpassen en bepaalde elementen toevoegen of juist weghalen. Als je eenmaal je Facebook- en Instagram-profielen met Friendly beheert, wil je niet meer terug. Tijd om eens in de app te duiken.

Beginnenfriendly-03

Als je Friendly voor het eerst opstart, tik je op het plusje boven Add Account om een account toe te voegen. Kies of je een Facebook- of Instagram-account wilt toevoegen. Log in met je accountgegevens en stel een kleur in voor het account door op het kleurenpalet te tikken. Standaard kiest Friendly al voor het Facebook-blauw bij het toevoegen van een Facebook-account, tik op Continue om door te gaan. Als je een beveiligingscode wilt instellen voor het account zet je de schuif achter Passcode Lock aan en kies je een viercijferige code. Tik op Set om je code op te slaan en ga door met Continue. Detecteert de app dat je smartphone over een vingerafdrukscanner beschikt, dan kun je dit ook als beveiliging gebruiken.

In het volgende scherm kies je hoe je tijdlijn eruit moet komen te zien. Facebook prefereert de optie Top Stories in zijn app, maar dit heeft als resultaat dat je steeds meer in je eigen Facebook-bubble terechtkomt. Facebook laat je namelijk steeds berichten zien van mensen waar je veel mee communiceert, van andere mensen zie je bijna geen statusupdates meer. Handiger is wellicht om het vinkje achter Order by: Most Recent te laten staan. Op de website van Facebook laat de dienst bovendien suggesties zien van mensen die je wellicht kent. Deze functie zet je in Friendly uit door de schuif achter Hide “People You May Know” aan te zetten.

Configureren

Vervolgens vraagt Friendly of je meldingen wilt ontvangen. Standaard staan alle opties aan, maar als je bijvoorbeeld geen meldingen van vriendschapsverzoeken wilt ontvangen, dan zet je de schuif achter Friend Requests uit. Sluit af door op Enable te tikken en bevestig de actie als je smartphone hierom vraagt.

Ga naar het hoofdscherm door rechtsonder op het profiel-icoontje te tikken en druk op je profielfoto om je tijdlijn in te zien. Bovenaan vind je dezelfde knoppen die je uit de Facebook-app kent. Links de tijdlijn-knop, dan de knop voor vriendschapsverzoeken, de knop om ontvangen berichten te lezen en berichten te versturen en de wereldbol voor je Facebook-meldingen. Door op de drie streepjes te tikken, krijg je toegang tot je evenementen, pagina’s en Facebook-instellingen.

Wil je later de kleur van het account nog veranderen, dan zorg je dat op het hoofdscherm het juiste account is geselecteerd en tik je op Pick your color.

Ook het verwijderen van een account gaat via het hoofdscherm. Kies daarvoor in het hoofdscherm rechtsboven voor Edit. Naast je account vind je vervolgens een knop om je account te verwijderen.

Inrichtenfriendly-04

Om Friendly in te richten, tik je op het tandwiel linksonder. Hier vind je allerlei instellingen die ervoor zorgen dat Friendly de ideale app voor je Facebook-verslaving wordt. Allereerst vind je opties om je tijdlijn te configureren. Achter Home Feed stel je in of je de meest recente verslagen wilt zien of dat het de topverslagen moet weergeven. Dit heb je als het goed is al tijdens de configuratie ingesteld. Ben je slechtziend, dan kun je de schuif achter Larger Text aanzetten. De schuif achter Night Mode zorgt ervoor dat de sommige kleuren worden omgedraaid. De achtergrond is nu zwart en de letters lichtgrijs.

Als je Night Mode hebt ingesteld, verschijnt er een tweede optie genaamd Auto Night Mode. Hiermee kun je instellen of je de nachtmodus automatisch tussen zeven uur ‘s avonds en zeven uur ‘s ochtends gebruikt wordt. Je kunt helaas niet zelf een tijd instellen.

Filteren

Kom je wel erg veel Donald Trump op je tijdlijn tegen en bevalt dat je niet? Geen zorgen. Ga naar het instellingenmenu en tik op Hide Posts by Keyword. Bij Add a keyword or phrase kun je nu bijvoorbeeld Trump of Donald Trump invullen en op de entertoets drukken. Keer terug door op het driehoekje te tikken. Als je nu je tijdlijn opent en naar beneden veegt, zie je dat een verslag waar Donald Trump in voorkomt, wordt gefilterd. In plaats van het bericht zie je alleen de tekst Hidden Post. Tik erop en het verslag wordt zichtbaar. Het trefwoord wat je hebt aangegeven, in dit geval Trump, wordt geaccentueerd.

Andersom werkt het ook, als je graag katten- en hondenfilmpjes kijkt, tik dan in het instellingenmenu op Highlight Posts by Keyword en geef bijvoorbeeld cat, katten en hond aan.

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/zo-kun-je-een-telefoon-sneller-opladen/

Privacy

Naast het instellen van een code voor je profielen, kun je onder Privacy nog wat andere zaken instellen. Standaard sluit Friendly je profiel als je het vijftien minuten niet hebt gebruikt. Wil je dit aanpassen, tik dan achter Auto-Lock op bijvoorbeeld Immediately, 1 hour of Never. Je kunt ook de schuif achter Notification Privacy aanzetten. Als dit aanstaat, betekent dit dat je wel notificaties krijgt op je smartphone, maar je ziet niet wie er bijvoorbeeld heeft gereageerd op je verslag of wie je een bericht heeft gestuurd.

Besparenfriendly-08

Als je geen ongelimiteerde databundel hebt, wil je zo veel mogelijk megabytes besparen. Met Block Images kun je ervoor kiezen om geen afbeeldingen weer te geven. Dit scheelt laadtijd, data en geheugen. Wil je je Facebook-cache legen, dan doe je dat door op Clear Browsing Data te tikken. Op deze manier heeft je smartphone weer wat meer ruimte voor andere zaken. Wil je dat de onderste balk automatisch wordt gesloten als je het niet gebruikt, zet dan de schuif achter Auto-Hide Bottom Bar aan. Als je altijd de bovenste balk wilt zien, zorg dan dat de schuif achter Fixed Facebook Top Bar aanstaat.

Instagram toevoegen

Nu is het hoog tijd om te kijken hoe Instagram eruitziet in Friendly. Je voegt weer een account toe, maar nu druk je uiteraard op Instagram. Zodra je tijdlijn wordt weergegeven, zie je dat de standaard Instagram-knoppen nu bovenaan te vinden zijn. Links onderaan vind je het instellingenmenu en daarnaast een knop om een foto op je Instagram-profiel te delen.

Plaatsen en delenfriendly-11

Een afbeelding op Instagram plaatsen kan helaas niet met Friendly, maar in tegenstelling tot de officiële app kun je wel berichten re-posten, delen dus. Zorg dat je op je tijdlijn bent en tik op het foto-icoontje onderin. Onder Repost/Download vind je nu alle foto’s die jouw contacten hebben geplaatst. Om een foto te delen of te downloaden, tik je op de foto. Vervolgens kun je kiezen hoe je wilt dat de originele maker van de foto als watermerk wordt weergegeven in de foto.

Alternatieven

Het handigste alternatief voor Facebook als je de officiële app niet wilt gebruiken, is om de dienst gewoon via je mobiele browser te raadplegen. Je hebt alle functies tot je beschikking en je batterij gaat langer mee. Een andere optie is Puffin, een app voor zowel iOS als Android. De app comprimeert data van Facebook, op deze manier verbruik je volgens de makers tot wel 80 procent minder data. Een ander goed alternatief voor de Facebook-app is Swipe for Facebook (www.tiny.cc/swipefac). Deze app is alleen voor Android verkrijgbaar en belooft dat het minder belastend is voor je batterij en goed voor je databundel.

friendly-puffin

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

 • Edwin
  Posted 12/06/2017 4:00 pm 0Likes

  Bij het originele artikel https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/friendly-facebook-en-instagram-in-een/ namen ze tenminste nog de moeite duidelijk te maken dat het instagram-deel alleen voor IOS beschikbaar is! Heb me voor niets de pestpokke gezocht naar een Friendly versie met de beschreven functionaliteit op Google playstore. Bedankt voor het verpesten van mijn tijd… Wat een onzorgvuldige en luie journalistiek.

  • Hans
   Posted 15/06/2017 1:47 am 0Likes

   Dank voor je reactie – scheelt mij weer tijd.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]