Geef schoon frituurvet nu

Ja hiero, wij zijn. Tweemaal een patatje oorlog, een friet met voor die gast die niet weet hoe je patat uitspreekt, een handjevol kroketto’s en gooi er ook nog maar een loempia of wat in. Zegt ze? Frituurpan schoonmaken? Kom jongens, we bellen wel een pizza. 

Voordat je kunt schrobben, moet je natuurlijk eerst het frituurproduct verwijderen. Als je vast frituurvet gebruikt, kun je de friteuse het beste heel kort aanzetten. Als het vet iets verwarmd is, komt het blok namelijk een stuk gemakkelijker los. Vloeibaar frituurvet of olie kun je (als het voldoende afgekoeld is!) in een lege fles gieten. Om knoeien te voorkomen, kun je een trechter gebruiken.

De truc met de vaatwastabletten

Tijd om de binnenkant van je friteuse schoon te maken! Onderdelen die vaatwasbestendig zijn, kun je natuurlijk op deze manier reinigen. Het mandje en de deksel mogen bijvoorbeeld vaak gewoon in de vaatwasser (in tegenstelling tot deze dingen). Dat geldt echter niet altijd voor de binnenpan…

In dat geval brengt de vaatwastabletten-truc uitkomst! Je vult je friteuse voor driekwart met water en voegt een vaatwastablet toe. Stel de temperatuur in op maximaal 90 graden en zet de frituurpan 10 minuten aan. Een vies frituurmandje kun je daarbij gewoon laten hangen. Nadat je de binnenkant van je frituurpan schoon hebt gemaakt, spoel je deze goed na met heet water. Eventueel voeg je een klein beetje natuurazijn toe. Dit neutraliseert en verwijdert de laatste resten schoonmaakmiddel.

Vergeet de buitenkant niet

Haal opgelucht adem: het vervelendste gedeelte is achter de rug! Je hoeft nu alleen de buitenkant nog even een opfrisser te geven. Gebruik hiervoor een sopje van heet water met afwasmiddel, soda of allesreiniger. Ondanks de verleiding om lekker hard te boenen, is het beter om geen schuurspons of harde borstel te gebruiken. Daar krijg je namelijk krassen van.

Net niet vies genoeg?

Soms heb je het frituurvet pas een paar keer gebruikt, maar drijven er toch al wat verbrande korreltjes in… Zonde om alles weg te gooien, toch? Gelukkig is er een truc om deze stukjes te verwijderen. Neem een ei en scheid het eiwit. Na het frituren, giet je het eiwit in het nog hete vet. Vervolgens schep je het eiwit rustig door de pan. En zie daar: het eiwit neemt het vuil perfect op!

PS: Het is verstandig om je olie of het vet na ieder gebruik te filteren. Hiervoor gebruik je een koffiefilter, keukenpapier of een schone doek. Op deze manier verwijder je alle overgebleven voedselresten, nog vóórdat deze kunnen verbranden.

Recyclen

Ten slotte nog even een reminder: frituurvet weggooien of frituurolie door je gootsteen of wc spoelen is uit den boze! Veel beter kun je het inleveren bij een inleverpunt. Door je oude vet of olie in te leveren, krijgt het namelijk een tweede leven als biobrandstof. Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten kun je je frituurproduct inleveren.

Of ehh. Koop gewoon een airfryer

Wat vind je van deze hack?
7Te gek8Leuk1Serieus?0Meh...1Stom

About Author