Ga het internet op met Chrome

Uit onze cijfers blijkt dat maar 13,45% van de bezoekers van Lifehacking gebruik maken van Chrome als browser. Dat is jammer, want het is een goede, maar vooral snelle browser die gemakkelijk naar je hand te zetten is. Hieronder zal ik een aantal voordelen behandelen, in de toekomst zal ik hier vaker schrijven over slimme trucjes die je met Chrome kan doen, bijvoorbeeld middels extensions (add-ons genoemd bij Firefox). Ik zal er ook bij vermelden of ze ook bruikbaar zijn voor andere browsers.

Uiterlijk
Voor mensen die Internet Explorer gewend zijn, kan Chrome in het begin even wennen zijn, het ziet er namelijk iets anders uit. Zo staan de tabbladen boven de adresbalk en is de menubalk verdwenen. Het lijkt daardoor dat je minder keuze hebt. Maar juist die simpele lay-out is de kracht van Chrome. Je krijgt zo veel mogelijk ruimte voor je website. Alle opties zitten weggewerkt achter de instellingenknop, herkenbaar aan de sleutel, rechts bovenin. Verder zit er een ververs knop (F5) en een vorige en volgende paginaknop (Backspace en shift + Backspace).

Adresbalk
Het grootste voordeel van Chrome is de adresbalk (F6), wat meteen je zoekmachine is. Vul je hier een woord in en druk je op enter, wordt het woord meteen gezocht in je favoriete zoekmachine. De adresbalk maakt gebruik van auto-aanvullen, dus je zoekopdracht wordt aangevuld met woorden waar veel op wordt gezocht, of de website die je waarschijnlijk wil bezoeken. Als je vaak dezelfde website bezoekt kan dat snel gaan. Autoaanvullen zorgt er bij mij bijvoorbeeld voor dat de combinatie ‘n’ gevolgd door enter ervoor zorgt dat ik meteen naar http://www.nu.nl ga.

Chrome
Afbeelding afkomstig van Google

Tabbladen
De tabbladen staan, in tegenstelling tot andere browsers (behalve Opera), boven de adresbalk. Dit is expres gedaan, elk tabblad is namelijk een eigen browser en is op te pakken om te verplaatsen of om een nieuw scherm te maken. Nieuwe tabbladen zijn te maken met ctrl + ‘t’ en te verwijderen met ctrl + ‘w’. Als je per ongeluk een tabblad hebt gesloten kan je hem terughalen met ctrl + shift + ‘t’, of rechtermuisknop in de bovenste balk en kiezen voor ‘gesloten tabblad opnieuw openen’. Het is verstandig je instellingen (tools – opties) te zetten op ‘De pagina’s openen die het laatst waren geopend’. Hierdoor zal Chrome al je pagina’s weer openen nadat je het programma gesloten hebt. Een nieuw geopende tabblad laat je de acht meest bezochte websites zien. Zodat je daar gemakkelijk naar kan navigeren.

Chrome tabbladen
Afbeelding afkomstig van Google

Op USB
Bij sommige werkgevers kun je zelf geen programma’s installeren. Je kunt natuurlijk aan de ICT-afdeling vragen of ze Chrome voor je willen installeren. Je kunt Chrome ook op een USB-stick zetten en van daaruit opstarten. Je hebt dan deze versie van Chrome nodig. Voordeel hiervan is, dat je de USB-stick mee naar huis kunt nemen en daar met dezelfde instellingen en favorieten kunt werken. Maar je kunt ook synchroniseren.

Chrome is hier te downloaden.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

21 Comments

 • Roy
  Posted 02/03/2011 7:34 pm 0Likes

  Nog beter:

  Srware iron browser =chrome zonder dat Google allerlei data van je verzamelt.

 • Jan-Albert
  Posted 27/01/2011 3:47 pm 0Likes

  Link in het artikel naar de portable versie verwijst naar een behoorlijk oude versie.

  Nieuwste versie van de portable versie is te vinden op: http://portableapps.com/apps/internet/google_chrome_portable

 • Hans
  Posted 26/01/2011 11:23 am 0Likes

  Als je niet wil dat Google alles van je weet, kijk dan eens naar Iron (http://www.srware.net/en/software_srware_iron_download.php). Dit is een Chrome kloon die wel je privacy in acht neemt. En is ook nog eens als portable applicatie beschikbaar (voor op je USB stick of DropBox).

 • Henri Koppen
  Posted 22/01/2011 12:11 pm 0Likes

  Als kleine aanvulling. Zou je al die gratis diensten (van Google) liever per maand afrekenen? Wat denk je dat al die servers en ondersteuning en ontwikkeling kosten? Jij hebt een voordeel, en zij (Google) hebben een voordeel.

 • Henri Koppen
  Posted 22/01/2011 12:08 pm 0Likes

  Ik ben gek op Chrome en af en toe vervloek ik het. Ben je een reis aan het boeken en doet net die laatste knop het niet. Moet je weer alles in Firefox of IE invullen. Is fout van bouwer, maar als Chrome gebruiker heb je er last van.

  Chrome synct je bookmarks lekker zodat je er overal plezier aan hebt, kan ook met andere browsers, maar nu zit het “ingebakken”, en updates worden uitgevoerd zonder dat je dit ziet, erg prettig.

  Wat ik niet begrijp is wat mensen elkaar napraten over het opslaan van data.

  > Ben je bang dat je funzige zoektermen bewaard en openbaard worden?
  > Wat kan me dan precies met die data? Geld verdienen? Wat is daar mis mee?
  > Wat denk je dat je mobiele providers, overheid en apps op je telefoon allemaal niet van je weten? En Facebook, 4square en Twitter?
  > Heb jij zo’n handig e-mail account van Hotmail, Yahoo of iets dergelijks? Wat denk je dat hiermee mogelijk is?

  Google doet heel veel dingen nou juist zo goed omdat ze zoveel van je weten. Ik wilde dat mijn vrouw wat meer Google was en zoveel van mij wist, haha!

  Wen er maar aan dat privacy iets heel bijzonders is en vooral van het vorige millenium.

  Als je zoveel om privacy geeft, leer dan je e-mail versleutelen, gebruikt een proxy bij het serven, doe niets met social media en gooi die mobiel in de plomp. Oja, en verplaats je niet met de auto want op elke snelweg en industrieterrein wordt je kenteken vastgelegd.

  Sorry, ik liet me even gaan. Maar maak het gebrek aan privacy nu eens concreet!

 • dyn
  Posted 21/01/2011 11:57 am 0Likes

  @Freek: dat is soms nogal ondoorzichtig bij Mozilla. Wat ze daar eigenlijk met add-ons bedoelen zijn alle toevoegingen aan de browser zoals de 2 soorten extensions, de 2 soorten themes en de plugins. Themes en extensions haal je dan weer van de add-ons site vandaan (plugins niet, om het makkelijk te houden…). Met Firefox 4 vindt je al die zaken ook onder de add-ons optie die dan weer in 3 categorieën is onderverdeeld (extensions, appearance en plugins). Dat maakt het weer wat transparanter.

 • Dana de Waal
  Posted 20/01/2011 8:46 pm 0Likes

  Ik gebruik trouwens Flock om mijn Twitter te zien tijdens het browsen; Flock is bijna het zelfde als Chrome, alleen met die ene balk ernaast voor Twitter, Facebook, etc.
  Dit zou ook mee moeten tellen?

 • Freerk Terpstra
  Posted 20/01/2011 3:02 pm 0Likes

  @dyn Je hebt gelijk, ik maakte te snel een vergelijking. Ik bedoelde Firefox extensies, ik dacht dat Firefox geen onderscheid daarin maakt, maar dat doen ze klaarblijkelijk wel. Bedankt voor de toevoeging.

 • dyn
  Posted 20/01/2011 1:05 pm 0Likes

  Chrome extensies zijn vergelijkbaar met Firefox extensies en niet met add-ons! De add-ons in Firefox zijn namelijk heel wat anders (Java, Flash, Quicktime, etc.). De Chrome extensies zijn eenvoudige extensies waardoor een aantal zaken niet mogelijk zijn die de veel uitgebreidere extensions van Firefox wel kunnen. Meest bekende is het blokkeren van ads. De Chrome extensie blokkeert ze niet, hij verbergt ze voor je. Dezelfde extensie maar dan voor Firefox verbergt ze niet maar haalt ze daadwerkelijk weg. Gevolg is dat Chrome er iets langer over doet omdat het meer data naar binnen moet hengelen. Firefox kan tegenwoordig echter ook van dit soort eenvoudige extensies draaien waardoor het op dit gebied dus eigenlijk veel meer kan.

  Snelheid is dan ook zeer betrekkelijk. Meestal bedoelt men bij webbrowsers met snel het opstarten van de applicatie. Laat dat nou net de minst aantrekkelijke snelheidswinst te zijn. Het gaat om hoe het ding in zijn algemeenheid werkt en dat is bij alle hedendaagse browsers prima voor elkaar.

  Overigens veranderd het browserlandschap voortdurend: Firefox 4 heeft heel wat snelheidsverbeteringen en ook tabs on top waardoor het Chrome weer wat inhaalt, Opera heeft extensie support en IE9 klinkt ook zeer belovend met ondersteuning van hardware acceleratie (zoals Firefox 4 die ook heeft).

 • Nor
  Posted 20/01/2011 12:23 am 0Likes

  Aanvankelijk veel Chrome gebruiikt, maar Google slaat al je gegevens op, anderen laten je de illusie dat ze dat niet / niet in die mate doen. Dat vind ik prettiger.

 • Freerk Terpstra
  Posted 19/01/2011 4:58 pm 0Likes

  @Barièrretijger Je kan de truc van Dropbox proberen. Als je nog geen Dropbox hebt, ik leg hier uit hoe je je kan aanmelden: http://www.freerkterpstra.com/dropbox

  @Niels FireFox is zeker een goede browser, heb ik ook lang gebruikt. Chrome werkt sneller en vind ik in gebruik handiger.

  @Martijn Z Handige extensies komen eraan, heb geduld. 😉 Dit was een inleidend stukje.

  @Helmer Er is een IE-tab-extensie, daarmee kan je in Chrome sites bezoeken in IE. Misschien een oplossing?

  @Udo Klopt, ik had meer over de snelheid kunnen uitweiden. Ik zal binnenkort meer over extensies schrijven. Chrome heeft een groot aantal die het leven gemakkelijker maakt. Hou de woensdag in de gaten. 😉

  Groet,
  Freerk Terpstra

 • Udo
  Posted 19/01/2011 3:46 pm 0Likes

  Wat ik nog mis is een opmerking over de snelheid, die is echt kenmerkend. Kort geleden heb ik op een nieuwe laptop als test I.E., Firefox en Chrome gebruikt en Chrome is echt de snelste van deze drie. Niet alleen in het gebruik van het programma maar ook zeker met het laden van website’s.
  Ik gebruik Chrome al vanaf de eerste versie en ben er nog steeds zeer tevreden over. En ze kijken bij Google maar rustig met mij mee, geen problemen mee.
  Ook over de extensies ben ik tevreden, ik gebruik nu, lastpass, evernote, buienradar en adblock.

 • Rob
  Posted 19/01/2011 2:45 pm 0Likes

  Chrome is snel en licht, maar het heeft geen NoScript en ik ben toch wel erg gesteld op deze Firefox plug-in. Voorlopig dus even geen Chrome voor mij als default browser.

 • Bas
  Posted 19/01/2011 1:19 pm 0Likes

  Google gedraagt zich iets te veel als Big Brother de laatste tijd. Doe mij maar Firefox, daar zijn alleen maar meer add ons voor, en je wordt een stuk minder bespied.

 • Helmer
  Posted 19/01/2011 1:09 pm 0Likes

  Ik ben inmiddels ook (bijna) helemaal over naar Chrome. Nog enkele sites waar het zonder IE erg lastig werken is…
  Ben wel een beetje voorzichtig nog met Extensies, eerst ervaringen lezen (kat uit de boom kijken).
  Weet iemand of er ook al een extensie is die je favorieten op dezelfde manier kan presenteren als Safari?

  Ik ben wel nieuwsgierig naar de volgende post met (jullie) favoriete extensies 🙂

 • Rob
  Posted 19/01/2011 1:05 pm 0Likes

  Natuurlijk ben ik een Chrome gebruiker. Bedankt voor de mobiele versie, nu kan ik er overal gebruik van maken.
  Heb hem geplaatst in mijn Dropbox.

 • Martijn Z
  Posted 19/01/2011 11:31 am 0Likes

  Ik ben al een tijdje tevreden gebruiker. Wat ik nog mis in het artikel is het gebruik van de vele zeer handige browserextensies in Chrome.

 • Bartjo
  Posted 19/01/2011 11:26 am 0Likes

  Nog een voordeel is dat Google nu nog meer van je weet. Ik gebruik Chrome nu al een tijd maar ik moet zeggen dat ik er wel dubbele gevoelens over heb. Misschien toch maar weer terug naar Firefox.

 • Niels
  Posted 19/01/2011 11:12 am 0Likes

  “Uit onze cijfers blijkt dat maar 13,45% van de bezoekers van Lifehacking gebruik maken van Chrome als browser. Dat is jammer”

  Ik kies er bewust voor om geen chrome te gebruiken. Ik vertrouw al te veel op google. En firefox is prima.

 • Barièrretijger
  Posted 19/01/2011 10:40 am 0Likes

  Mijn werkgever blokkeert ook USB-poorten 🙁

Leave a comment

[wpterms id="3193"]