Ga terug in de tijd met de Wayback Machine

Met het internetarchief kan je naar oude webpagina’s zoeken. Hoe zag de website van Lifehacking.nl er uit in 2007? Hoeveel gulden was een drie-dagen ticket Lowlands in 1998? Wanneer is NU.nl begonnen? Je kan ’t allemaal zien dankzij de Wayback Machine! Lees ook: ontdek, download en verander wat Google van je weet.

De Wayback Machine is onderdeel van het ‘Internet Archive‘, een non-profit organisatie die een digitaal archief voor webpagina’s maakt. Sinds 1996 zet de Archive zich in voor universele toegang tot alle kennis en een vrij toegankelijk en open Internet. Daar maakt de Wayback Machine, met meer dan 491.000.000.000 gearchiveerde webpagina’s deel van uit.

Aan de slag

Op de pagina van de Wayback Machine vul je in de zoekbalk de website in. Daarna zie je een kalender met blauwe vlekjes. Achter ieder blauw vlekje zit een gearchiveerde website. In de tijdslijn bovenaan de pagina kan je per jaar een snapshot uitzoeken.

En zo zag Lifehacking.nl er uit in 2007:

Dit kan je ermee

Waarom is de Wayback Machine handig? Omdat er organisaties zijn die informatie verwijderen van hun website op een moment dat het hun gunstig uitkomt. Zo had het Conservatorium in Den Haag op hun toelatingspagina staan dat je je aan mag melden tot je 30ste. Als je ouder bent kom je niet in aanmerking. Na een klacht was ineens het zinnetje over de leeftijdsgrens van de pagina verdwenen…maar via de Wayback Machine nog te vinden:

Knipsel conservatorium wayback machine

Het artikel A Rape on Campus in Rolling Stone Magazine van 19 november 2014 werd teruggetrokken omdat na onderzoek bleek dat de aantijgingen in het artikel vals waren. Je kan zo’n artikel wel terugtrekken en van de website verwijderen maar de webpagina is gearchiveerd en het artikel blijft toegankelijk:

Knipsel rape on campus waybackmacine

 

Hoe zou jij de Wayback Machine inzetten?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

  • Tom Depoorter
    Posted 07/07/2016 4:58 pm 0Likes

    Combineer de waybackmachine met de mogelijkheid van Google om in het verleden te zoeken en je hebt een heel krachtige combinatie.

    Eerst zoek je met Google wat de zoekresultaten geweest waren mocht je op een dag in het verleden op bepaalde zoektermen gezocht hebben.
    Vervolgens ga je via de waybackmachine naar die webpagina op dat tijdstip in het verleden.

    Met een beetje geluk is die pagina bewaard.
    Heeft mij al enkele keer een dienst bewezen …

Comments are closed.