Gebruik de juiste oplader voor je telefoon

Je bent per ongeluk de oplader van je telefoon vergeten mee terug te nemen uit de hotelkamer. Er zit weinig anders op dan naar de lokale elektronicawinkel te fietsen om een nieuwe oplader voor een prikkie. Bij het gebruik kom je erachter dat je nieuwe lader er 7 uur over doet om je smartphone op te laden, terwijl je oude lader het in 3 uur deed. Lees ook: Batterij van je smartphone snel leeg? Verwijder de Facebook-app!

Niet hetzelfde

Niet elke oplader is hetzelfde, zelfs als ze er hetzelfde uitzien. Wij vonden een handige koopgids als het aankomt op het kiezen van opladers. Zo weet je zeker dat je de juiste oplader gebruikt voor het apparaat dat je wilt opladen.

Opladen

Hoe een oplader je apparaat oplaadt, bereken je met behulp van 3 factoren: vermogen (uitgedrukt met W van Watt), stroomsterkte (uitgedrukt met A van Ampere) en spanning (uitgedrukt met V van Voltage). Ampere wordt vaak uitgedrukt in mili-Ampere (mA). 1000 mA is 1 A.

Oplaadkracht bereken je met de som: vermogen = stroomsterkte x voltage (W = A x V). Het vermogen van de oplader wordt dus bepaald door het Ampere te vermenigvuldigen met Voltage.

iPhonechargetech-hand-and-phone-charging

Als voorbeeld gebruiken we een iPhone. Je kan een iPhone opladen door hem via de Lightning-kabel aan je PC te hangen, de smartphone aan de originele iPhone-adapter te hangen en je kan hem opladen met een iPad-adapter.

Een USB-ingang van een PC levert 2.5 Watt (5 Volt keer 0,5A). De klassiek iPhone-adapter levert 5 Watt (5 Volt keer 1000mA) en de iPad-oplader levert 10 Watt (5.1 Volt keer 2100mA).

Hoewel je met elke methode je iPhone kan opladen, zal de PC je iPhone maar liefst 4 keer langzamer opladen in vergelijking met de iPad-adapter. Goedkope opladers zijn vaak zwakke opladers.

Je iPhone is geprogrammeerd om 5 Volt door te laten, waardoor je de iPhone met 5 Volt blijft opladen, ongeacht de oplader. Het verschil in Ampere is wel merkbaar, waardoor je iPhone met de zwaardere oplader veel sneller vol is. Geen zorgen, je batterij lijdt er niet onder en je zal ook niet je smartphone opblazen door deze op te laden met een zwaardere adapter.

Eerst kijken dan kopen

De volgende keer dat je een nieuwe oplader koopt voor je smartphone of tablet, kijk dan eerst wat de oplaadkracht is van de oplader die bij het apparaat zelf zat. Je kan heel makkelijk googlen naar de stroomvereisten van het apparaat dat je gebruikt. Als je je telefoon aan een zwakkere lader gooit met minder Ampere en je gaat bijvoorbeeld Google Maps gebruiken, bestaat de kans dat je smartphone zelfs aan de lader gewoon leegloopt. Puur omdat de lader niet genoeg stroom doorgeeft.

Vergeet niet dat de batterijen van mobiele apparaten na een tijdje minder worden. Als het apparaat zelfs met de juiste stroomsterkte niet meer oplaadt, is de batterij waarschijnlijk gewoon stuk.

Via Wired

Wat vind je van deze hack?
3Te gek3Leuk3Serieus?0Meh...2Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]