Gebruik de Duchenne-glimlach

Of je iemand graag mag of niet hangt voor een groot deel af van de eerste indruk die je van iemand krijgt. Van zakenrelaties en collega’s tot die leuke man of vrouw in de kroeg; de eerste indruk kan veelbepalend zijn voor de relatie die je met iemand opbouwt. In de loop der jaren zijn er talloze onderzoeken gedaan naar lichaamstaal en welke invloed deze heeft op iemands uitstraling en dus de eerste indruk. Gelukkig kun je voor een deel zelf de eerste indruk bepalen die je geeft.

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/de-3-beste-tips-om-snel-iets-te-lerende-beste-tips-om-snel-iets-te-leren/

Instinct

Hoe ontwikkeld ons brein tegenwoordig ook is, er zitten nog steeds een instinct in verwikkeld dat uit de oertijd stamt. Het primitieve deel van je brein, ook wel bekend als reptielenbrein, plaatst iemand tijdens de eerste indruk in de vriend- of vijand-categorie. Je hersenen plaatsen iemand in de vriend-categorie als diegene vertrouwd overkomt en eruitziet als iemand die bij jouw ‘stam’ zou kunnen horen.

Onbekenden waar je jezelf niet kan vinden plaatst het primitieve deel van je hersenen in de vijand-categorie. Hoewel dit vijandig klinkt, betekent dit niet altijd dat je diegene in de haren zal vliegen. Je zal je instinctief terugtrekken en je voorzichtig opstellen tegenover iemand waarvan je geen goede eerste indruk krijgt.

In de tijd van jagers en verzamelaars kon het juist inschatten van een onbekende het verschil betekenen tussen een vriendelijke begroeting of een bijl in je voorhoofd, waardoor je hersenen vaak het zekere voor het onzekere nemen. Daardoor zal het reptielenbrein een onbekende eerder als vijand zien, totdat diegene zich duidelijk vriendelijk opstelt. Het vriendelijk opstellen hebben we grotendeels zelf in de hand en kan van pas komen als we iemand voor het eerst ontmoeten. Dit brengt ons bij een universeel symbool; de glimlach.

Duchenne

Een glimlach is in elke cultuur en voor mensen van elke leeftijd een vriendelijk gebaar en een oprechte lach kan ervoor zorgen dat iemands primitieve brein jou vrij snel in de vriend-categorie zet. De Franse neuroloog Guillaume Duchenne ontdekte in 1862 de eigenschappen van de oprechte glimlach.

Een echte glimlach kenmerkt zich door zogenaamde ‘kraaienpootjes’ naast de ogen. Dit wordt veroorzaakt doordat de spieren rondom de ogen zich samentrekken bij een oprechte lach. Naast de rimpeltjes naast de ogen is het optrekken van je wenkbrauwen een belangrijk onderdeel van de Duchenne-glimlach. Let maar eens op: als je iemand op straat tegenkomt die je kent zal je instinctief je wenkbrauwen kort optrekken naar diegene.

Lichaamstaal-expert Mark Bowden gaat in zijn Ted-Talk dieper in op dit onderwerp.

Door de eigenschappen van de Duchenne-glimlach te combineren met een open houding, kan je iemand een positieve eerste indruk geven. Je zal merken dat mensen zich eerder zullen openstellen en zich plezieriger voelen in jou aanwezigheid.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk2Serieus?1Meh...0Stom

About Author