Gebruik Fibonacci om te schakelen tussen mijlen en kilometers

Voor ons Nederlanders kan het verwarrend zijn dat niet alle landen het metrische systeem gebruiken. Zo drukken ze afstanden in de Verenigde Staten nog steeds uit in mijlen, waardoor we tijdens een bezoek aan zo’n land telkens een kleine berekening moeten maken hoeveel die afstand in kilometers is. Gelukkig is er een handige methode voor snelle berekeningen tussen mijlen en kilometers!

https://lifehacking.nl/onderweg/vind-je-route-in-elke-stad-met-citymapper/

Fibonacci

Je kent vast wel de getallenreeks van Fibonacci. In deze reeks is het volgende getal altijd een optelling van de vorige twee getallen. De eerste getallen uit deze reeks zien er zo uit:

1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21

Het volgende getal uit de reeks is 13 + 21 = 34.

Reddit

Een gebruiker op Reddit heeft ontdekt dat je deze reeks kan gebruiken om snel om te rekenen van mijlen naar kilometers:

5 mijl = 8 kilometer, 8 mijl = 13 kilometer, 13 mijl = 21 kilometer, enzovoorts. Het werkt ook als je er een 0 achter plakt; 50 mijl = 80 kilometer, 80 mijl = 130 kilometer, enz.

Waarom werkt het?

De getallenreeks van Fibonacci is een afgeronde reeks getallen die vermenigvuldigd volgend de gulden snede (1:1,618). Deze vermenigvuldiging van 1,618 komt heel dichtbij de rekensom die je moet maken om mijlen en kilometers om te rekenen, namelijk 1:1,609.

Grotere getallen

Naarmate de getallen groter worden, wordt de afwijking steeds groter. Wil je ook met grotere getallen een goede schatting maken? Dan vermenigvuldig je simpelweg het aantal mijlen met 60%. Vervolgens rond je het resultaat naar boven af, om te compenseren voor die 0,9% die je niet meeneemt in je schatting.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]