Gebruik je multitouch trackpad efficiënter: MultiClutch

Multiclutch

Pas heb ik een prachtig stukje gratis software ontdekt voor mijn MacBook Pro: MultiClutch!

Met deze software kun je zelf instellen wat er gebeurt als je bepaalde “bewegingen” (mouse gestures) maakt op het trackad van je MacBook Air, MacBook Pro (vanaf februari 2008) of MacBook (de unibody, vanaf november 2008).

Dit is in te stellen op een systeembreed en applicatie-specifiek niveau. Zo kun je bijvoorbeeld 3 vingers naar links “vegen” instellen op tab naar links (cmd+shift+[) in Safari of Firefox, en hetzelfde voor rechts.

Of veeg snel met je vingers omhoog voor een “New Mail” venster in Mail.app.

Elke functie die bereikbaar is met een sneltoets is ook in te stellen in MultiClutch, wat heel snel en fijn kan werken als het éénmaal goed in je workflow zit.

Natuurlijk zijn sneltoetsen ook erg fijn, maar als je hand toch al bij je trackpad zit kan dit heel efficiënt werken!

Bovendien is het erg leuk om te laten zien aan je vrienden hoe jij een nummer skipt in iTunes door snel met 3 vingers naar rechts te gaan over je trackpad! 😉

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

7 Comments

 • Edwin Janssen
  Posted 16/12/2009 2:44 pm 0Likes

  Misschien een update waard?
  http://blog.boastr.net/
  thanks voor de info!!

 • Rene
  Posted 09/04/2009 9:40 am 0Likes

  @Peter:
  Jazeker, dat bestaat. Synaptics heeft ook een multitouch driver, waar erg handige features inzitten. Denk aan Chiral Motion (scrollen door met je vinger een rondje te tekenen op je touchpad, als een ipod wheel zeg maar…) en verschillende veegbewegingen met twee en/of drie vingers. Is erg handig, ik veeg bijvoorbeeld veel vensters naar de taakbalk door naar linksonder te vegen, en door naar rechtsboven te vegen ga ik naar m’n outlook postvak in. Er zijn legio mogelijkheden om acties te doen of macro’s te maken.
  Deze driver kan met de meeste wat nieuwere Synaptics (mijn laptop is bijna 3 jaar en kan er mee werken) touchpads overweg, je moet echter wel ff de goede versie zien te vinden. Ik heb er een voor je, maar is afhankelijk van je laptop/touchpad of dat werkt.
  Zie ook http://www.synaptics.com/solutions/technology/gestures/touchpad voor wat voorbeeldfilmpjes.
  Groeten,

  René

 • Peter
  Posted 31/03/2009 1:34 pm 0Likes

  Kent er iemand wellicht ook een Windows equivalent van zo’n multitouch trackpad tool? Ik heb diverse applicaties gevonden, maar geen van allen multitouch …

 • Martijn Engler
  Posted 26/03/2009 1:25 pm 0Likes

  Tom: na het installeren van MultiClutch heb je in je systeemvoorkeuren een nieuwe pane: MultiClutch.
  Als je hier linksonder op het plusje klikt en iTunes toevoegt kun je een gesture maken ‘swipe right’ en als sneltoets het pijltje naar rechts aan hangen.

 • Tom
  Posted 25/03/2009 11:17 pm 0Likes

  Ik heb hem geinstalleerd maar vind nog niet hoe je kunt instellen dat de toetsencombinatie geactiveerd wordt middels drie vingers swipen en/of hoe je de ‘next track’ kunt linken aan een toetsencombinatie.

 • Martijn Engler
  Posted 25/03/2009 5:19 pm 0Likes

  Gebruik het inderdaad heel veel bij browsen, ja !
  Zeker met feed readen heb ik vaak een zooi tabs open, en heb ik 3 vingers naar beneden op tab sluiten staan. Dan scroll ik dus naar beneden met 2 vingers, en aan ’t einde van het artikel doe ik er een vinger bij. 🙂

  Betwijfel of het werkt op je netbook, het MultiTouch is natuurlijk een hardware-verhaal. Zou wel gaaf zijn op zich!

 • Roel Willems
  Posted 25/03/2009 2:21 pm 0Likes

  Erg handige tip Martijn, ik denk dat dit zeker een productiviteits booster is voor als je enkel op de laptop bezig bent met taken waarbij het trackpad wordt gebruikt. Zoals browsen e.d.

  Zet hem zeker op het lijstje voor m’n nieuwe mac. En ook maar eens kijken of dit op de netbook OSx installatie wil werken.

Comments are closed.