Gebruik een schermtoetsenbord op openbare computers

Als je gebruik maakt van een openbaar toegankelijke computer – denk aan een internetcafé, school, bibliotheek enzovoort – bestaat de kans dat een keylogger al je tikacties onderschept. Een schermtoetsenbord is dan zo gek nog niet!

https://lifehacking.nl/persoonlijk-tips/beveilig-webcam-tips/

We weten allemaal dat het niet verstandig is om op openbare computers aan de slag te gaan met persoonlijke zaken. Ofwel: vermijd inloggen op websites van banken en andere financiële instellingen. Maar eigenlijk ook social media, webmail en meer. Toch ontkomt je heel soms niet aan een jouw onbekende computer waarop toch bij de een of andere dienst ingelogd moet worden in geval van nood. Je moet daarbij altijd in het achterhoofd houden dat een digidief mogelijk een keylogger tussen toetsenbord en computer heeft aangebracht. Een stiekem verstopt apparaatje is daarbij het meest praktisch, want dat valt niet te achterhalen door virusscanners en dergelijke. Door gebruik te maken van een schermtoetsenbord vermijd je fysieke toetsaanslagen en vervang je die door muisklikken. Als je dat toetsenbord voor inloggen gebruikt, omzeil je de keylogger. Windows 10 beschikt over een ingebouwd schermtoetsenbord.

Activeren

Voordat je het kunt gebruiken, moet het schermtoetsenbord eerst beschikbaar gemaakt worden. Klik daarvoor in het menu Start op Instellingen. Klik in deze app op Toegankelijkheid en klik dan aan de linkerkant op Toetsenbord. Zet vervolgens rechts de schakelaar onder Het schermtoetsenbord inschakelen aan. Het toetsenbord verschijnt meteen; de werking spreekt voor zich. Uitschakelen gaat via dezelfde schakelaar.

Zo schakel je het schermtoetsenbord in

Blijven opletten

Je omzeilt met het schermtoetsenbord weliswaar keyloggers, meelezers zeker niet. Mogelijk maak je het die zelfs gemakkelijker met het pontificaal in beeld staande virtuele exemplaar. Goed blijven opletten dus en eventueel tijdens het ‘inmuizen’ van gegevens je hand voor het scherm houden. Los van een veiligheidsalternatief is het schermtoetsenbord natuurlijk ook handig als je gewone toetsenbord de geest geeft, net op een moment dat de winkels dicht zijn. En beschik je over een aanraakscherm, dan is het soms ook praktisch.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

1 Comment

  • Mijco Rijneveld
    Posted 07/12/2017 9:54 am 0Likes

    Bij Mac OS X werkt het als volgt:
    Ga naar in het -menu naar Systeemvoorkeuren en kies Toetsenbord. Ga naar het tabblad Toetsenbord en vink ‘Toon toetsenbord-, emoji-weergave in menubalk’ aan.
    Aan de rechterkant van de menubalk kun je vervolgens in het invoermenu kiezen voor ‘Toon Toetsenbordweergave’.

Comments are closed.