Geef je bureaublad een nieuwe look met Rainmeter

We zijn al gewend om onze smartphone aan te passen met widgets en nieuwe achtergronden. Dit is ook mogelijk met Windows 10 als je Rainmeter gebruikt. Hier leggen we uit hoe het werkt.

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/beste-alternatieven-wetransfer/

Rainmeter downloaden

Ga eerst naar de website van Rainmeter en download daar de 4.0 Final Release-versie. Open het installatieprogramma en kies English als installatietaal. Druk op Next bij Standard installation, kies daarna eventueel een eigen installatiemap en klik op Install. Zodra dit klaar is, druk je op Finish. Rainmeter start automatisch.

Skins beheren

Rainmeter is meteen actief en toont standaard al enkele Skins – dit is Rainmeters benaming voor widgets. Je ziet er vier: een welkomstscherm, een klok, System en Disks. De klok toont tijd en datum, System houdt bij hoe het er voor staat met je processor, werkgeheugen en het wisselbestand, en Disks laat zien hoeveel schijfruimte je nog over hebt.

Door op de System-header te klikken, open je snel het taakbeheer van Windows. Onder Disks open je juist de C:\-schijf of andere schijven en partities die op je computer aanwezig zijn.

De plaatsing van de skins is eenvoudig aan te passen door ze simpelweg te verslepen met een ingedrukte linkermuisknop. Wil je ze juist helemaal verwijderen van je desktop, klik er dan met de rechtermuisknop op en kies Unload Skin.

rainmeter
Je kunt skins makkelijk verplaatsen of verwijderen.

Goed, tot zover de basis. Maar dit is nog maar het topje van de ijsberg. Daar kom je achter door in je taakbalk naar het Rainmeter-icoontje te gaan en daar met de rechtermuisknop op te klikken. Kies vervolgens Manage.

Skins aanpassen

Je bent nu in het hoofdscherm van Rainmeter, waar alle zogeheten Skin Suits worden ondergebracht. Standaard wordt Rainmeter alleen geleverd met de Illustro-suite. Klik op het mapje met die naam om de skins te zien die daarbij horen. Je ziet dan dat er nog wat extra opties zijn. Stel, je wilt een Google-zoekbalk op je desktop zodat je niet elke keer eerst een browser hoeft te openen voor je gaat zoeken. Klik dan op het pijltje naast de Map Google en kies Google.ini. Door bovenin simpelweg op Load te klikken, voeg je de Google-skin nu toe aan je bureaublad. Sleep ‘m naar een mooi plekje, en klaar ben je.

Voor iedere skin geldt dat je wat basisinstellingen kan aanpassen. Open daarvoor een skin om rechts een aantal opties te zien. Vink Draggable bijvoorbeeld uit als je een skin altijd op zijn plaats wil laten staan. Wil je nog meer controle over de plaatsing van de skins, zet dan Snap to edges uit. Je kunt een skin ook transparanter maken.

Wil je nóg dieper gaan, druk dan op Edit om het .ini-bestand in kladblok te openen en handmatig aanpassingen te maken. Wees hier voorzichtig mee: als je niet precies weet wat je doet, kun je de skin wel eens onbruikbaar maken. Mocht het zover komen, klik dan simpelweg op Refresh om de standaardinstellingen van de skin opnieuw te laden.

rainmeter
Alleen voor gevorderden: Pas het .ini-bestand aan om ieder detail naar je hand te zetten.

Rainmeter-skins downloaden

Veel mensen maken overigens op deze manier hun eigen skins. Het wordt pas echt leuk wanneer je die skins van anderen uitprobeert. Skins zijn online op verschillende plekken te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op Deviantart, Reddit of het forum van Rainmeter. Op deze sites kun je .rmskin-bestanden downloaden. Dubbelklik daarop en kies vervolgens Install. De skins worden dan meteen ingeladen.

Alle skins die bij de suite behoren, vind je terug in het Manage-scherm van Rainmeter. Je kunt hier naar hartenlust je favoriete skins mixen en matchen. Voeg bijvoorbeeld een muziekspeler toe, of een kalender. Of geef je favoriete programma’s en mappen een mooi plekje, zodat je er altijd snel bij kunt.

Iedere skin heeft daarnaast zijn eigen settings. De meeste weer-skins laten je bijvoorbeeld je locatie bepalen voor een weerbericht dat ook daadwerkelijk bij je woonplaats aansluit. Experimenteer zoveel je wil!

Je layout exporteren

Je zult merken dat naarmate je Rainmeter en je skins langer gebruikt, je daar gewend aan gaat raken. Het gemak waarmee je bij bepaalde instellingen en programma’s kunt komen, wil je daarom misschien ook wel op andere computers – denk dan bijvoorbeeld aan je laptop. Je hoeft dan gelukkig niet iedere keer opnieuw alle skins te downloaden en in te stellen. Je kunt je setup opslaan en in z’n geheel overzetten naar een ander systeem.

rainmeter

De layout kan worden geëxporteerd zodat je ‘m over kunt zetten naar andere pc’s.

Het is de bedoeling dat je je instellingen opslaat als je eigen Skin Suite. Ga naar het hoofdvenster van Rainmeter en klik bovenin op Layouts. Onder Name voer je een naam in, druk daarna op Save. Keer terug naar Skins en klik op Create .rmskin package. Voer een naam en een auteur in (bijvoorbeeld gewoon je eigen naam) en kies daarna Add Layout. Onder Add folder from Layouts kies je de layout die je zojuist aangemaakt hebt. Klik op Add.

Bij Add skins voeg je daarna alle skins toe die je gebruikt. Klik op Next. In het volgende venster maak je nu je eigen .rmskin-bestand aan, door op Create Package te klikken. Dit bestand kun je naar jezelf mailen of op een usb-stick zetten, om ‘m vervolgens te kunnen openen op een andere computer.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]