Geef iets weg, je boeken bijvoorbeeld

Boeken

Jarenlang verzamelde ik boeken. Ik las ze en borg ze op in mijn boekenkast. Leuk voor mezelf, want het gaf mij het gevoel dat ik steeds meer wist. Leuk voor vrienden en familie zodat ze konden zien waar ik me voor interesseerde.

Het verzamelen van boeken had echter 1 groot nadeel. Ik kreeg meer en meer boeken en mijn boekenkast raakte vol. Dat gebeurde steeds opnieuw, ook toen ik meerdere boekenkasten had en mijn huis raakte vol met boekenkasten. Na een stuk of 10 verhuizingen, begon het mij op te vallen dat ik al deze boeken steeds weer inpakte en na de verhuizing weer uitpakte. Dat was het. Ik deed niets anders met die boeken dan inpakken, uitpakken, afstoffen en in de kast zetten. En de boeken die ik meer dan 1 keer gelezen heb zijn op 2 handen te tellen. Dat is minder dan 1% van mijn totale boekenbezit. Met de rest doe ik niets anders dan ze mijn leven lang met me meeslepen. Om een aantal redenen vond ik dat toen ineens vreselijk jammer:

Het kost veel inspanning en tijd om steeds mijn boeken te verhuizen

Al die boeken nemen enorm veel ruimte in, die ik anders zou kunnen benutten

Niemand heeft wat aan de boeken die in mijn kast staan stof te vangen

Toen ik me dit realiseerde was voor mij de meest logische stap om mijn boeken weg te doen, of beter nog, weg te geven. En doe ik nu nog steeds. Als ik een boek uit heb, laat ik het nog een tijdje rondslingeren. Dan kan ik er af en toe naar kijken en me even herinneren wat ik er uit heb kunnen leren. Hierna zijn er twee mogelijkheden. Als een vriend of familielid interesse toont in het boek, geef ik het direct weg. Zo niet, dan wacht ik tot ik de behoefte voel om het boek op te ruimen. Ik ruim het dan niet op, maar geef het weg. Dat levert me het volgende op:

Blije mensen, want mensen vinden het leuk om iets te krijgen

Een opgeruimd huis. Ik heb nog een klein boekenkastje voor ongelezen boeken

Extra interessante onderwerpen om over te praten met familie, vrienden en collega’s

Verhuizingen die minder inspanning opleveren

Minder papier, dus het draagt een beetje bij aan duurzaamheid

Het principe van boeken weggeven is simpel toe te passen, je kunt er vandaag mee beginnen. Door boeken weg te geven hoef je niet over de drempel van het weggooien te stappen, behalve bij echt slechte boeken natuurlijk. Wanneer je een boek weggeeft blijft het in gebruik. Er kunnen zelfs meer mensen van genieten. In het geval dat je een boek toch nog eens wil lezen, vraag je het gewoon terug. Als het niet meer te traceren is omdat het ergens diep in je netwerk is terecht gekomen, koop je het voor die keer gewoon opnieuw in de wetenschap dat er blijkbaar veel mensen zijn die het eerste exemplaar met plezier hebben gelezen en het ook weer hebben doorgegeven.

De grootste uitdaging ligt in wat je met je bestaande boekenkasten gaat doen. Ik heb ze op zolder gezet en schoon telkens een stukje op door weggeven en weggooien. En ja, het doet telkens een beetje pijn als ik wat weggooi, maar ik voel me ook telkens weer een beetje opgeruimder. Ik zal mijn kasten voor de volgende verhuizing leeg hebben. Overigens, voor mensen die boeken altijd 2 keer lezen werkt deze hack alleen als je ze na de 2e keer lezen pas weggeeft. Als je je vrienden wil laten weten wat je bezighoud, lees dan deze hack nog even.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

18 Comments

 • Aschwin Wesselius
  Posted 06/04/2010 2:41 pm 0Likes

  Weliswaar heeft het niets met boeken te maken, maar het lijkt wel een beetje op het principe van bookcrossing: The Great Internet Migratory Box Of Electronic Junk (TGIMBOEJ), http://tgimboej.org/. Het principe heeft dus niet op boeken een toepassing, maar dat zou het wel kunnen zijn… Of iets anders wat de Lifehackers hier te binnen schiet om door te geven.

 • Pebby72
  Posted 04/04/2010 2:19 pm 0Likes

  Leuk stuk en idd, Bookcrossing is een heel mooi doel voor je oude boeken. Ik cross nu al enkele jaren en heb vele Bookcrossers mogen ontmoeten.Ik heb er nieuwe schrijvers door leren kennen (Boekring); echt een fijne hobby! Mijn boekenkast is er alleen niet leger op geworden, integendeel, maar so many books, so little time. Er is deze maand een BookCrossing World Convention in Amstelveen; zie bookcrossing.nl voor meer info.

 • Desiree Rosier
  Posted 10/12/2009 5:57 pm 0Likes

  Goede post, valt bij iedereen weer op een ander moment ’tijdig’ op de mat 😉
  Ik deel al in mijn vriendenkring (& die delen weer naar de volgende uit) en geef boeken aan oa Asielzoekerscentrum (zijn blij met NL kinder en Uk talige boeken) en kringloopwinkels in de buurt.

  Ik ga straks ook eens op bookcrossing kijken

 • Ivonne Meeuwsen
  Posted 07/12/2009 9:11 pm 0Likes

  Leuke blog, ik geef al jaren mijn boeken weg en het is heerlijk! Voor degenen die nog twijfelen: geef je boeken aan mensen waarvan jij denkt: die hebben er iets aan. Dan kun je er nog eens op terug komen en heb je er veel meer aan, voor jezelf gaan ze dan ook opnieuw leven.

  Met de kerst pak ik de boeken in voor onder de boom… Dan heb je veel presentjes voor al je vrienden…

  groetjes,
  Ivonne

 • Jacco van der Pol
  Posted 04/12/2009 1:04 pm 0Likes

  @Arjan en @Vera: Het blijft een afweging die je uiteindelijk zelf moet maken. Het weggeven van boeken is geen doel op zich, maar een middel om minder spullen in je huis te hebben en anderen blij te maken. Er zijn echter allerlei manieren om dit te bereiken. Niet iedereen zal blij worden van het weggeven van zijn of haar boeken. Bij mij doet het ook altijd een beetje pijn om een boek weg te geven. Wat helpt is de gedachte dat iemand anders er wat aan heeft. Maar als het teveel pijn zou doen, dan zou ik ze houden.

 • Arjan
  Posted 03/12/2009 1:13 pm 0Likes

  @Vera: dat is precies mijn punt! Het komt er maar niet van!

  Dat het opruimen tijd/moeite kost is tot daaraantoe, maar als je een boek eenmaal hebt weggedaan, geldt: weg = weg!

  Ik heb meermalen meegemaakt dat ik blij was dat ik een boek niet weg heb gedaan, omdat het onderwerp van het boek later toch weer interessant voor mij werd. Helaas versterkt dit de neiging om boeken maar te blijven bewaren.

  Bruikbare suggesties om hiermee om te gaan zijn zeer welkom!

 • Vera Vandervesse
  Posted 03/12/2009 8:48 am 0Likes

  Mijn boekenkast zit helemaal vol. Ook wil ik opruimen maar kom er niet aan toe. Soms bedenk ik me dat ik ze naar de kringloopwinkel ga brengen. Op een ander moment zie ik een artikel van de Rotary die weer boeken gaat inzamelen… Mogelijkheden genoeg en toch gebeurt het niet. Dan bedenk ik me of ik er wel afstand van kan nemen.
  Bedankt voor de tip van bookcrossing.

 • Jacco van der Pol
  Posted 01/12/2009 9:02 pm 0Likes

  Bookcrossing kende ik niet. Ik ben gaan kijken en ik vind het geweldig. Mijn eerste boek (Een werkweek van 4 uur, bcid 339-7662264) gaat morgen op reis.
  Ik bedacht me vandaag nog dat ik soms ook boeken bewaar als naslag. Soms zitten er een paar pagina’s in een boek met wat overzichten of schema’s die ik nog wil gebruiken. Ik kan in dat geval het hele boek bewaren, maar ik kan natuurlijk ook de belangrijke pagina’s inscannen en het boek alsnog weggeven of op reis sturen.

 • tjitske
  Posted 01/12/2009 8:23 pm 0Likes

  Sinds een paar jaar heb ik 3 Billy/Ikea boekenkasten in de woonkamer staan. Op het moment dat ik deze kasten in elkaar zette nam ik me voor dat ik niet meer boeken wilde hebben dan in deze kasten zou passen. De kasten zijn inmiddels eigenlijk vol. Ik doe het volgende ; ik leen boeken uit,hou niet bij aan wie ik ze uitgeleend heb, hoef ze eigenlijk ook niet weer terug! Verkoop ze op Bol.com, Marktplaats of geef ze mee met de rommelmarkt of aan de kringloop. Bookcrossing is ook een goed idee. Sommige bibliotheken hebben een plankje met bookcrossingsboeken (wel zo gemakkelijk) of ik zet boeken in een doos op zolder (tja soms is een mens een beetje zwak)
  Boeken weggooien vind ik eigenlijk toch wel een beetje heiligenschennis

 • Francisca
  Posted 01/12/2009 5:06 pm 0Likes

  Ga inderdaad eens op bookcrossing kijken, zoals Gerard voorstelt. Kijk ook op bookcrossing.com/forum/15

 • Gerard
  Posted 01/12/2009 11:21 am 0Likes

  Je zou zeker ook eens moeten kijken naar het fenomeen ‘bookcrossing’, voor wie boeken ook buiten de eigen vriendenkring wil weggeven: http://www.bookcrossing.nl/

 • Arjan
  Posted 01/12/2009 11:20 am 0Likes

  Ik heb zelf ook echt een serieus boekenprobleem. Ik zou graag mijn boekenverzameling flink willen opschonen, maar bij pogingen tot opruimen loop ik tegen een tweetal obstakels aan:

  🙁 Ik vraag me bezorgd af of ik het boek niet ooit nog eens wil naslaan, en besluit dat ik het voor de zekerheid maar even toch maar niet wegdoe ( en het boek blijft dus nog eens jaren in de boekenkast staan)

  🙁 Het weggeven/verkopen van boeken kost gewoon best veel tijd en moeite vind ik. Daardoor kom ik er vaak gewoon niet toe. Gewoon in de vuilnisbak doen, zou natuurlijk kunnen, maar als boekenliefhebber stuit me dat tegen de borst.

  Bij veel boeken gaat het mij gewoon om de inhoud. Relatief weinig boeken waardeer ik puur als fysiek object. Ik zou best graag een groot deel van mijn boeken in digitale vorm willen hebben, zodat ik ze op mijn PC kan lezen. Als ik weet dat ik altijd kan beschikken over een digitale versie, zou dat voor mij de drempel om boeken weg te doen enorm verlagen.

  Wie heeft goede tips voor wat betreft (betaalbare) aanbieders van e-boeken?

 • Mark Meinema (@mrhorse)
  Posted 01/12/2009 10:56 am 0Likes

  Da’s grappig, had ik net ’n artikel gezien over oude Britse telefooncellen die hergebruikt worden als bibliotheken. Op basis van hetzelfde principe als je voorstelt:
  http://bit.ly/8nYMJd

 • Allards
  Posted 01/12/2009 10:40 am 0Likes

  Het is inderdaad een goed idee om niet gebruikte boeken weg te doen. Zelf kies ik er meestal voor de boeken te koop te zetten op Bol, Ebay of Amazon. Boekenkasten vertegenwoordigen een flinke waarde en met sommige kan je perfect vrienden kennissen blij maken. De rest van de boeken is via de verkoop om te zetten in klinkende munt, waarvan je weer nieuwe boeken kunt kopen.

  Zelf merk ik overigens dat ik steeds meer e-boeken lees en steeds minder “normale boeken”

  • Anne Lutje Schipholt
   Posted 07/11/2011 5:08 pm 0Likes

   Als je geld tekort komt is verkopen via het net of via 2e hands boekwinkels een uitkomst. Maar heb je dat extra geld echt nodig ? Is de waarde vh boek nog zo hoog ? Als je de boeken afgeeft bij Kringlopen, dan geeft dat een baan, structuur, gevoel v. eigenwaarde aan mensen die niet in ‘reguliere’ organisaties/ banen kunnen werken. Kringlopen zijn veelal de leer-werk-plaatsen voor mensen met een grote afstand vd arbeidsmarkt. En je kunt ook spel en fantasie in de maatschappij blazen, saamhorigheid, door de boeken weg te leggen via http://www.bookcrossing.nl (het volwassenen circuit) of http://www.kinderzwerfboek.nl het circuit voor boeken die kinderen kunnen inspireren/ intrigeren/verblijden. Niet iedereen kan zich permitteren om boeken te kopen & hoe leuk is een onverwacht verrassingsboek …

Comments are closed.