Geen groene vingers? Maak je eigen urban jungle

Een ‘urban jungle’ in je woonkamer is de laatste jaren helemaal hip. Hoe meer verschillende soorten planten je hebt, hoe beter. Om de variatie erin te houden kun je hier en daar ook een plantenterrarium neerzetten. Zo’n plantenterrarium zelf maken is hartstikke makkelijk. Je hebt slechts een paar spulletjes nodig.

Maak je tuin lenteklaar in vijf stappen!

Het voordeel van een plantenterrarium is dat je de planten nadat je ze eenmaal geplaatst hebt niet meer hoeft te verzorgen. Ze leven namelijk op gerecycled water en zuurstof. Handig voor wanneer je bijvoorbeeld niet de groenste vingers hebt. Hiervoor is het wel belangrijk dat je een gesloten terrarium maakt. Een halfopen glazen bol is leuk om naar te kijken, maar deze planten zul je zelf nog steeds water moeten geven.

Benodigdheden

Als eerste heb je natuurlijk een glazen pot, vaas, bol of wat dan ook nodig om je planten in te kunnen doen. Zoals gezegd is het handig wanneer deze een stop heeft zodat de planten straks zelfvoorzienend zijn. Daarnaast heb je kiezeltjes of steenkorreltjes nodig. Hiermee vul je straks een deel van de pot. Aarde en planten zijn natuurlijk ook essentieel. Omdat een terrarium een zeer hoog vochtgehalte heeft, is het belangrijk om plantjes uit te kiezen die hiervan houden. Denk daarnaast na over de plek waar je het terrarium uiteindelijk neer gaat zetten. Gaat ‘ie in de volle zon? Ook daar moet je rekening mee houden wanneer je je planten gaat kopen.

Een plantenterrarium maken

Maak je glazen pot eerst goed schoon zodat je straks de planten goed kunt zien en er geen vieze stofjes achterblijven. Vul daarna de bodem met de kiezels/het grind. Deze zorgen voor een regulatie van het overtollige water in het terrarium.

Daarna mag de aarde erop. Voeg een laag aarde van ongeveer 4 tot 5 centimeter diep toe. Het is belangrijk dat de planten met hun volledige kluit in de aarde kunnen staan. Plant hierna je plantjes. Klop overtollige aarde eerst van de wortels af maar kijk uit dat je de wortels niet beschadigt. Nu is je terrarium in principe af, al kan je natuurlijk nog van alles toevoegen om het extra vrolijk te maken zoals kiezeltjes of houtsnippers. Laat je terrarium ongeveer één week open staan voordat je hem afsluit. Beslaat dan meteen het glas? Laat hem dan nog een dag extra open staan.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author