Geluk hebben kun je leren

Er zijn mensen die voor het geluk geboren lijken te zijn: ze ontmoeten bijvoorbeeld de juiste mensen, krijgen kansen aangeboden en maken de goede beslissingen. Dit geluk is echter níet aangeboren. Het is eigenlijk ook geen geluk, maar een gevolg van de manier waarop de ‘lucky’ mensen omgaan met situaties. Hoe kun je je eigen geluk sturen?

Guus Geluk is een extreem maar mooi voorbeeld van het sturen van zijn eigen geluk. Met pasen ging hij eieren zoeken en kwam terug met een gouden ring, een eiPhone, een portemonnee, een robijn en een lot van de Gansdorp Loterij. Wat hij deed? Zich niet blindstaren op het vinden van paaseieren, maar verder kijken dan dat. Verder waardeert hij wat hij heeft en ziet iets positiefs in een negatieve gebeurtenis. Anderen helpen wanneer hij kan zit er echter nog niet echt in bij de eend, misschien dat hij wél de maandelijkse hoofdprijs van 1989 had gewonnen als hij hier wat meer aandacht voor zou hebben. Althans, anderen helpen is een eigenschap die Mark en Angel noemen. Zij zetten met behulp van het onderzoek ‘The Luck Factor’ van psycholoog Richard Wiseman tien eigenschappen van ‘lucky’ mensen op een rijtje, vergezeld van een heldere uitleg hoe het het hebben van geluk ermee samenhangt.

De tien eigenschappen zijn hieronder omgezet in tips, die overigens al vaker langs zijn gekomen in artikelen over onder andere productiviteit. Ze zijn dus multifunctioneel, en dit keer geven ze je een inzicht in hoe je ze in kunt zetten om lucky te zijn.

 1. Heb een ontspannen, open en bewuste houding
 2. Gebruik je intuïtie om beslissingen te maken
 3. Zie kleine dingen en los kleine problemen op
 4. Zie je fouten als een kans om te leren en te groeien
 5. Waardeer wat je hebt
 6. Werk iedere dag naar je doelen toe
 7. Help anderen wanneer je kunt
 8. Zie de positieve kant van een negatieve gebeurtenis
 9. Geniet van nieuwe ervaringen en neem gecalculeerde risico’s
 10. Geloof in jezelf

Oké, een Guus Geluk zal je niet worden, maar als je eens wat meer geluk kunt gebruiken, denk dan aan deze tips!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • Gerard
  Posted 02/06/2012 2:16 pm 0Likes

  Interessante post. Maar Guus Geluk is een gans, geen eend.

 • Mark
  Posted 31/05/2012 12:13 pm 0Likes

  Dank voor je prikkelende blog. Klein puntje (gaat nergens over), Guus Geluk is een gans, geen eend. 🙂

Comments are closed.