Gids voor het inrichten van een thuiswerkplek – Verlichting

Thuiswerken wordt steeds populairder. Niet alleen mobiele werknemers werken vaak thuis maar ook kantoorwerk kan steeds vaker vanuit huis worden uitgevoerd. De link tussen productiviteit en omgeving wordt nogal eens onderschat, waardoor veel thuiswerkers te weinig tijd steken in het inrichten van een thuiswerkplek. In de komende weken zoomen we in op de verschillende facetten van een thuiswerkplek. Deze keer lichten we je in over het gebruik van licht voor je thuiswerkplek. 

In samenwerking met Kantoorruimtevinden.nl.

https://lifehacking.nl/diy/zo-bouw-je-een-hackintosh/

Verlichting op een werkplek is ontzettend belangrijk voor je concentratie. Probeer daarom voordat je gaat besluiten om de zolder om te bouwen tot je thuis werkplek om te kijken welke ruimtes binnen je huis het meeste daglicht binnen krijgen. Ons lichaam is er namelijk zo op ingesteld dat donker geassocieerd word met slapen. Vooral als je langer in een donkere (of slecht verlichte) ruimte werkzaam bent zal je merken dat je energiepijl omlaag gaat.

Een interessant onderzoek is er in 2010 gehouden op leerlingen van een basisschool. Zij maakte een concentratietest onder een speciaal gekleurd licht, en hun score lag maar liefst 13,6 procent hoger dan een maand daarvoor. Ook gaven de ouders van de kinderen aan dat zij vrolijker en gezelliger thuis kwamen.

Natuurlijk vs kunstmatig licht

Vooral wanneer je van plan bent om veel vanuit huis te werken en een lange periode achter elkaar dan is het aan te raden om een ruimte te kiezen waar je het meeste natuurlijke daglicht binnen krijgt. Kies een ruimte met een aantal ramen of dakkapel.

Ons lichaam is gewend aan natuurlijk daglicht. Het voorziet ons lichaam in de nodige vitamines en heeft een positief effect op ons bioritme. Toch kan natuurlijk daglicht ook een nadeel hebben. Wanneer de zon te fel schijnt in ons gezicht of beeldscherm hebben we juist moeite met concentreren.

Tal van mogelijkheden voor kunstmatig licht

Het is in die situatie beter om het raam af te dekken (Bijv. met een gordijn of luxaflex) en te kiezen voor kunstmatig licht. Qua kunstmatig licht zijn er tal van mogelijkheden. Wat ik adviseer is om het niet te overdrijven. Teveel kunstmatig daglicht geeft namelijk hetzelfde effect als een overvloed aan natuurlijk daglicht.

Probeer ook weg te blijven van verlichting die je op je bureau moet plaatsen. Dat lijkt een makkelijke oplossing omdat je het alleen in een stopcontact hoeft te steken, maar is in praktijk zonde van je bureauruimte. Al neemt en leeslampje natuurlijk niet zoveel ruimte in beslag, maar is het licht dat hieruit word geproduceerd ook beperkt.

Lampen die wel geschikt zijn;

 • Hang / Plafondlampen
 • Wandlampen
 • Spots en stralers

Oriënteer je in de webshop!

Het effect van licht

Nog niet helemaal overtuigd? Behalve impact op je productiviteit en gezondheid kan je licht ook in zetten voor een speciaal effect op je werkplek:

verlicht-kantoor

houten kantoor licht
Door de vele ramen in de hoek van deze ruimte heb je veel natuurlijk daglicht, maar er is nog meer qua verlichting aan deze werkplek gedaan. Aan het plafond is namelijk een rails gemaakt met daar aan bevestigd een aantal verschillende licht spots.

 

avond kantoor verlichting
Een voorbeeld van hoe belangrijk verlichting op kantoor is in de avond. Wanneer je vaak in de avond werkt is verlichting cruciaal voor je concentratievermogen.

We hebben meer artikelen over thuiswerken! Deze gaan over:

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

4 Comments

 • bas westerbeek
  Posted 19/09/2020 4:46 pm 0Likes

  Goed artikel zeg..en leuk om te lezen. Ik ben er ook mee bezig… om te laten zien dat thuiswerken werkt. Met de juiste middelen waaronder de verlichting.. Kan ik in contact met jullie komen? Kijk ook op mijn website http://www.homeofficeshop.nl groet Bas Westerbeek 0652043048

 • Nynke
  Posted 22/11/2017 4:42 pm 0Likes

  Idd het is veel moeilijker werken zonder goed licht te erbij te hebben.

 • Jelle Ravestein
  Posted 23/06/2017 7:06 am 0Likes

  De gegeven foto voorbeelden staan ver af van de praktijksituatie van de gemiddelde thuiwerker. Zij zijn daarmee niet illustratief.

  • Lisander
   Posted 28/06/2017 1:53 am 0Likes

   Dat stuk over verlichting in de avond is heel belangrijk. En dat merk ik ook met mijn verlichting in huis. Mijn productiviteit is alleen maar lager.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]