Glasvezel: snel, stabiel en duurzaam

Kun jij het je nog voorstellen? Dat je minuten moest wachten voordat je was ingebeld? Dat niemand kon bellen terwijl jij online was? En dat je internetverbinding voortdurend wegviel? Misschien heb je deze tijd wel helemaal niet meegemaakt. Feit is: internet is een stuk sneller en stabieler dan vroeger, maar hóe snel en stabiel, dat hangt af van het soort internet dat je kiest.

Supersnel internet wordt voor veel mensen nog steeds gezien als een luxe. En een luxe is het zeker, een overbodige luxe echter absoluut niet. De behoefte aan snel internet wordt nog maar al te vaak gekoppeld aan het verlangen om te downloaden, terwijl die twee nauwelijks nog iets met elkaar te maken hebben. Want wist je dat we in Nederland gemiddeld 3 GB aan mobiel dataverkeer genereren per maand? Dit is dus verkeer dat we alleen genereren via het mobiele netwerk, momenten dat we doorgaans opletten wat we doen en spaarzaam zijn met onze databundel.

We streamen ons suf

Of het nu gaat om het luisteren naar muziek via Spotify, het bekijken van films via Netflix, één ding is zeker: we streamen ons met z’n allen suf. En daar belasten we onze internetverbinding aanzienlijk mee. Want wist je dat streamen op Netflix ongeveer 3 GB per uur verbruikt? Spotify is met 70 MB per uur niet zo’n heel probleem, maar wil je live video’s maken via Facebook of Instagram, dan ben je eveneens zo’n 3 GB per uur kwijt. Nu heb je op je vaste internetverbinding geen databundel, maar wanneer een aantal van deze activiteiten tegelijkertijd worden uitgevoerd, dan slibt je verbinding al snel dicht, zéker wanneer er ook nog mensen in huis zijn die online gamen.

Scherp en snel

Het fijne van je internetverbinding is uiteraard dat het nooit opraakt. Oftewel, zelfs als er heel intensief gebruik wordt gemaakt, zal alles gewoon blijven werken, maar optimaal is het niet. Wanneer er meer dataverkeer gegenereerd wordt dan er bandbreedte is, zullen games gaan haperen. En iedereen die actief is in online gaming, weet dat, bijvoorbeeld bij first person shooter, de persoon met de slechtste verbinding niet bepaald de populairste is. Is je internetverbinding te langzaam, dan zul je daar ook bij het streamen hinder van ondervinden. In het meest gunstige geval wordt de video getoond met een lagere resolutie, maar is dat nog niet genoeg, dan zal de video regelmatig moeten bufferen. Als dat gebeurt kun je net zo goed niet kijken.

Glasvezel

Wanneer je op zoek bent naar een internetverbinding die snel en stabiel is, dan is er op dit moment eigenlijk maar één soort verbinding waar je op kunt bouwen, en dat is glasvezel. Glasvezel van KPN is stabieler dan internet via de kabel en levert bovendien geen complicaties op wanneer je te ver van de centrale zit. Ook wanneer de hele buurt gebruik maakt van glasvezel, zul jij daar in je internetsnelheid niets van merken. Wil je weten of glasvezel bij jou in de regio beschikbaar is?  Doe dan de glasvezel postcodecheck en je weet direct of glasvezel beschikbaar is op jouw adres.

Belangrijk aan glasvezel is vooral ook dat de uploadsnelheid van glas vele malen hoger is dan die van kabelinternet, vaak net zo snel als je downloadsnelheid, met een maximum van 500 Mbit/s. Dit betekent dat, zelfs al sta je met z’n tienen een live video op te nemen in de huiskamer, je internetverbinding zal er niet onder lijden, terwijl iemand anders óók nog gewoon van z’n avondje Netflix kan genieten. Ben je een beetje begaan met het milieu (en wie is dat niet?), ook dan is glasvezel de enige keuze, omdat het een langere levensduur heeft en minder onderhoud vereist dan ‘de kabel’.

Met glasvezel is het geëmmer met verschillende soorten stekkers overigens ook voorbij. Niets geen coax meer, internet, televisie, het werkt allemaal met dezelfde ethernetkabel…of draadloos. Wil je meer informatie over het verschil tussen glasvezel en kabel, dan kun je hier  KPN glasvezel vergelijken met kabelinternet van Ziggo en het verschil zien in snelheid, prijs en extra opties.

Betaalbaar

Al die voordelen van glasvezel zijn natuurlijk fijn, maar niet als je daar vervolgens een fortuin voor moet neertellen.  En ook daarin schuilt de grote kracht van deze technologie, want zoals je wellicht hebt gezien op de vergelijkingspagina, betaal je voor KPN Hussel Internet glasvezel een aanzienlijk bedrag minder per maand, maar dan wél voor stabieler internet met een uploadsnelheid tien keer zo hoog is als bij internet via de kabel. Bovendien bepaal je helemaal zelf wat je afneemt (kortom, televisie is niet verplicht), en krijg je door te combineren met andere diensten, mooie voordelen, waaronder korting op je mobiele bundel.

Glasvezel via KPN zorgt ervoor dat je internet snel en stabiel is, terwijl je er minder voor betaalt en bijdraagt aan meer duurzaamheid. Glasvezel van KPN komt daarnaast als beste uit de test van de Consumentenbond (januari 2020), en staat dus garant voor de snelste en meest stabiele internetverbinding op dit moment.

Het nadeel? Wanneer iedereen met 4K aan het streamen is in z’n slaapkamer, zie je je huisgenoten en familieleden helaas iets minder vaak.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]