Gmail interface veranderingen

Al even naar je Gmail gekeken vandaag? As we speak is Google bezig kleine veranderingen door te voeren in de interface. De veranderingen zijn nog niet op alle accounts te zien, en ook tussen browsers is er nog verschil, maar goed nieuws is wel dat deze interface-update (in tegenstelling tot die van augustus) óók voor Google Apps’ Gmail werkt. Of deze veranderingen een diepere betekenis hebben? Lees het in dit artikel. Vind jij deze update een verbetering of juist niet? Laat je horen en geef een reactie!

Het meest in het oog lopende verschil is dat de knoppenbalk rechtsboven is vervangen door een uitklapmenu, en dat daar niet langer het e-mailadres maar je naam uit je Google profiel te lezen is. Dat staat mooier, maar kan wel onhandig zijn als je meerdere accounts hebt.

Veranderingen in het rechtermenu van Gmail
Links de nieuwe bediening, rechts de oude situatie

Wat daarna opvalt is de mooi vormgegeven knoppenbalk linksboven. Met een subtiel blauw balkje (het lijkt de NS wel) wordt aangegeven waar je bent in Google, en ook het font oogt mooier.

De linkerbalk
Links de nieuwe linkerbalk, rechts de bestaande

Maar de mooiste verandering is te zien bij het snel schakelen tussen accounts. Als je dat hebt ingesteld dan is de weergave een stuk overzichtelijker geworden.

Nieuwe weergave bij het snel schakelen tussen Google accounts
Links een account zonder switching, midden en rechts de interfaceveranderingen bij schakelen

Wat betekent dat allemaal?
Wat de dieperliggende gedachte achter deze update is, is nog even wachten. Mogelijk is het alleen een cosmetische aanpassing, maar het feit dat er rechts een uitklapmenu is verschenen met vooral betere ondersteuning voor schakelen tussen accounts, doet vermoeden dat Google daar meer op in wil zetten. Bij de andere Google-applicaties zoals Calendar en Docs zijn de veranderingen nog niet doorgevoerd, maar die komen er ongetwijfeld. Tenslotte zou dit ook de opmaat kunnen zijn naar het gelijktrekken van de interface van Google Apps Gmail en die van ‘gewone’ Gmail. Sinds augustus 2010 al namelijk kijken Google Apps-gebruikers verlekkerd naar de verbeteringen van Gmail, waar zij nog steeds niet over kunnen beschikken…

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

4 Comments

 • Kevin
  Posted 18/02/2011 6:10 pm 0Likes

  Oké, heel erg bedankt!

 • Maarten Festen
  Posted 18/02/2011 5:47 pm 0Likes

  @Kevin, als je een eigen domein beheert, kun je Google Apps gebruiken om de e-mail af te handelen inplaats van de mailservice van je webhost. In dat geval zie je in Gmail niet een @gmail-adres, maar je eigen domein.

  Gebruik je huis-, tuin- en keukenGmail, dan kun je met de stappen in de URL die jezelf vond de e-mail die je verstuurt vanaf dat account laten voordoen alsof het van je eigen account komt.

  Daarbij één opmerking: als je gebruik blijft maken van Gmail als SMTP-server (dus de dienst die je e-mail aanneemt en verder over internet verspreidt) kan het zijn dat een afzender je ziet als kevin@zijndomein.nl namens kevin@gmail.com. Je eigen SMTP-server instellen is dan het beste; dat ondersteunt Gmail gelukkig ook.

 • Kevin
  Posted 18/02/2011 4:52 pm 0Likes
 • Kevin
  Posted 18/02/2011 4:42 pm 0Likes

  Hoe heb jij je eigen emailadres (macmaarten@pa.nl) kunnen invoegen in gmail?
  Begrijp ik ’t goed dat als je daar op dat adres klikt dat je een andere inbox krijgt en vanzelf met dat emailadres mailt, net zoals je dat doen als je dat emailadres in bijv Windows Live Mail zou invoeren?

  Ik heb mijn andere emailadres namelijk geïmporteerd staan via m’n gmail-adres, en met Google Labs Meerdere Postvakken IN heb ik een tweede postvak voor m’n ‘andere’ emailadres, onder die van m’n gmailadres.

  Ik hoop dat er iets van te begrijpen is.

Comments are closed.