Goedkoper en milieuvriendelijker je was doen

Enige tijd geleden hebben we de ECO wasbal gekocht. Omdat we nogal veel wassen per week en wel graag milieuvriendelijk bezig wilen zijn, vonden we dat we dit product zeker eens moesten uitproberen. We hebben de afgelopen tijd steeds gewassen met de wasbal en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben. Wel hebben we  steeds een beetje natuurlijk wasmiddel van Ecover toegevoegd (voor de geur en omdat ik het toch een beetje een vreemd idee vind om helemaal zonder wasmiddel te wassen), en de was kwam heerlijk schoon en fris uit de machine. Dit scheelt behoorlijk wat wasmiddel.

Ons gezin telt 5 personen dus er is elke dag behoorlijk wat was. Helemaal omdat twee van onze kinderen vaak sporten en daarom vaak douchen en bezwete kleding hebben. De jongste is net 4 geworden en mag graag lekker kliederen, dus ook daar genoeg vieze was.

De Eco wasbal werkt net als een wasmiddel. Je hoeft voor de licht tot normaal vervuilde was dan ook geen wasmiddel te gebruiken. Voor zwaar bevuilde was kun je 15 ml wasmiddel toevoegen (een maatschepje wordt er bij geleverd). Je bespaart op deze manier 80 tot 100 % wasmiddel. Nou, daar ben ik wel blij mee. De wasbal is ook heel simpel in gebruik. Je stop hem gewoon tussen de was in de wasmachine en klaar is kees. Als ik de beschrijving mag geloven is de bal goed voor 1000 keer wassen, dus gemiddeld vier jaar. Als je dan nagaat dat de ecowasbal maar € 25,- kost (+ € 5,- verzendkosten) dan is dit nogal een kostenbesparing.

In de Ecowasbal zitten keramische balletjes en wanneer deze in contact komen met water dan ioniseert het water en ontstaan hydroxylionen. Deze ionen hebben dezelfde eigenschappen als wasmiddel. Omdat de wasbal geen chemicaliën bevat, vermindert het dus het risico op huidallergie. Allemaal voordelen dus!

Zelf wasmiddel maken

Een andere manier om goedkoper en milieuvriendelijk bezig te zijn is het maken van je eigen wasmiddel. Mijn vrouw had ergens gelezen dat dit heel eenvoudig is, en het leek haar leuk om het eens uit te proberen. Just for the fun of it. Om heel eerlijk te zijn had ik niet verwacht dat het zo goed zou werken. Ze heeft maar 2 ingredienten gebruikt en toch werd de was net zo schoon dan het wassen met een ‘gewoon’ wasmiddel. Ze heeft de proef op de som genomen door een t-shirt te besmeren met stroop en daarna doormidden te knippen. De ene helft gewassen met het eigengemaakte wasmiddel, daarna de andere helft met het reguliere wasmiddel. Er was geen verschil te zien. Ze kwamen er beide weer schoon uit.

Wil je weten hoe je zelf wasmiddel maken moet? Hieronder haar beschrijving hoe zij het heeft gedaan:

Wat heb je nodig

 • 80 gram zeep
 • 80 gram soda (Soda kan aluminium aantasten, dus heb je nog een wasmachine met een aluminium trommel dan is het af te raden dit te gebruiken)
 • 5 liter water

Zelf heb ik gekozen voor lavendelzeep van het merk Urtekram omdat ik een geurtje toch wel lekker vind. De zeep is gemaakt van natuurlijke olie en biologische lavendelolie. Je kunt uiteraard ook een andere zeep van een ander merk en een andere geur gebruiken. Zeep die veel gebruikt wordt voor het zelf maken van wasmiddel is Marseille zeep of Sunlight. Deze zijn nog een stuk goedkoper dan de zeep die ik heb gebruikt.

Hoe maak je het wasmiddel

 • Rasp 80 gram zeep
 • Voeg de zeep aan een liter gekookt water toe en roer dit totdat de zeep volledig is opgelost
 • Voeg 80 gram soda toe en roer het nogmaals goed door elkaar
 • Giet het mengsel in een grote emmer en doe er nog vier liter heet water bij
 • Het mengsel goed doorroeren en een nacht laten afkoelen.

Het mengsel is eerst heel dun, maar na een paar uurtjes zie je al dat het dikker wordt. Na een nacht afkoelen is het een dikke massa geworden en kun je het overgieten, of scheppen, in een emmer met een deksel, of gewoon in een oude wasmiddelfles die je nog hebt staan.

Gebruik

Vul een wasbolletje met het wasmiddel en leg het tussen de was in de wasmachine en wassen maar. Het is geschikt voor alle soorten was.

Nu heb ik in meerdere artikelen gelezen dat je een scheutje azijn kunt toevoegen in het wasverzachtervakje van de machine om dit te gebruiken als wasverzachter. Of dit een goed idee is of niet, daar ben ik nog niet achter. Soda reageert namenlijk op azijn en dat zou de werking kunnen beinvloeden.

Ik ben er in ieder geval achter gekomen dat wasmiddel maken echt heel makkelijk is, en ik vond het zelfs wel leuk om te doen. Het huis rook ook heerlijk naar lavendel. Daarbij is het ook nog eens spotgoedkoop. De kosten die ik heb gemaakt zijn € 4,85. Voor de zeep van 175 gram € 3,60 (toevallig een dure zeep, maar ze zijn er een stuk goedkoper) en voor de soda (1000 gram) € 1,25. Je gebruikt van beide maar 80 gram, dus er blijft genoeg over voor een volgende keer. Normaal gesproken koop ik ook een fles van 750 ml en nu heb ik 5 liter. Dat scheelt nogal.

Mocht je trouwens geen zin hebben om zelf de zeep te raspen, dan kun je ook Marseillezeep vlokken gebruiken (al is dit wel weer een stuk duurder dan wanneer je het zelf raspt).

Heb jij al eens zelf wasmiddel gemaakt en heb je nog een goede tip? Laat het ons weten.

Noot: Dit artikel is een samenvoeging van twee artikelen die eerder verschenen op Ecowijs.

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

15 Comments

 • Carmen
  Posted 06/10/2012 3:21 pm 0Likes

  ik heb 3 wasballen gekocht, mijn vriendin 2. Een wasbal gebruik ik in vakantiehuis (is nog heel) de andere 2 in NL (2 omdat het hier een wasmachine met meer kg betreft dan 5). De beide bollen in NL zijn kapot/gaan open. De eerste bal heeft het net 2 wasbeurten volgehouden, de tweede bal nog geen 10.
  Bij mijn vriendin waren de wasballen al kapot na de eerste wasbeurt. Zij heeft een hele oude miele met nog een mangel/wringer er boven. Deze moet je zelf vullen met water en dit ook er uit laten lopen. Een centrifuge kent de machine niet. De trommel draait dus alleen wat links en rechtsom. Ik vraag mij af hoe het kan dat de ballen zo makkelijke loslaten. Ik kan mij ook niet voorstellen dat wij de enige zijn. Overigens ben ik wel tevreden over de ballen maar ze zijn dus niet meer te gebruiken en halen zeker de 1000 keer wasbeurten op deze manier niet. Overigens heb ik de tweede bal voor de zekerheid in zo’n wasnetje voor fijne was gedaan. Scheelde in ieder geval om de kleine balletjes overal uit de wasmachine te halen.

 • Annemieke
  Posted 11/11/2011 3:45 pm 0Likes

  Iemand al ervaring met vermindering van de allergieen??
  Ik lees dat het de kans op huidirritatie vermindert,…
  Mijn dochter heeft eczeem dus ik was al jaren met Neutral maar als deze bol de oplossing is?!?!?!

 • Edwin
  Posted 02/10/2011 8:33 am 0Likes

  Misschien gewoon een zuinige wasmachine kopen? Beetje onzin artikel en ik zie de hack niet.

  • Remkus de Vries
   Posted 24/10/2011 9:21 am 0Likes

   Zelf wasmiddel maken tegen een schijntje van de normale kosten?

 • Daniel
  Posted 26/09/2011 9:52 pm 0Likes

  Ik heb hem, en heb zelf geen verschil gemerkt. Daarna gezocht op internet en de consumentenbond was net zo kritisch als ik. Een leuke bewustmaker van het gebruik van weinig wasmiddel, maar ook niks meer.

 • diet groothuis
  Posted 26/09/2011 4:32 pm 0Likes

  Jammer voor al die enthousiaste gebruikers maar de Ecowasbol is een flauwekuluitvinding. Je kunt hem gewoon weglaten en met net zo weinig wasmiddel je was schoon krijgen. Zie mijn column op de website van Trouw http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/campaign/item/detail/1857765/35982/Het-Nieuwe-Wassen.dhtml

 • Karin
  Posted 26/09/2011 3:15 pm 0Likes

  Ik wil toch even reageren op het verhaal van de consumentenbond. Wat zij hebben uitgezocht zal vast en zeker kloppen en het is zoals zij ook zeggen mede afhankelijk van het soort wasmiddel je gebruikt, het ene is beter dan het andere. Mijn ervaring is in ieder geval dat ik een stuk minder wasmiddel hoef te gebruiken in combinatie met de wasbal, om de was goed schoon te krijgen. Of dit zonder de wasbal ook zou lukken? Misschien wel, ik zal het eens gaan testen. In ieder geval heeft de wasbal ervoor gezorgd dat ik een stuk minder wasmiddel ben gaan gebruiken, dus voor mij is het al een goede investering geweest. 🙂

 • Joeke-Remkus de Vries
  Posted 26/09/2011 1:03 pm 0Likes

  Een metalen trommel moet geen probleem zijn om eigengemaakt wasmiddel te gebruiken..

 • jean
  Posted 26/09/2011 12:56 pm 0Likes

  prima ervaringen met de wasbol. kleding wordt schoon, ruikt goed en gaat niet stuk. de wasbol kan ik iedereen aanraden.
  het zeepmaken staat mij ook wel aan maar ja, metalen trommel.
  overigens gebruik ik regelmatig azijn in het wasverzachterbakje. dat lost nl. alle zeepresten in je machine heel goed op. nee, het ruikt niet zuur. het ruikt naar niets.

 • Anne
  Posted 26/09/2011 12:28 pm 0Likes

  Bij BespaarBazaar kan je, naast andere leuke bespaaritems, de Ecoballs kopen (http://www.bespaarbazaar.nl/ecoballs-wasbollen-p-887.html). Wij hebben ze al een tijdje in gebruik, en goede ervaringen mee. Doordat het een gladde bol is met een soort schuimrubberen ring erom heen is er bij ons nog niks beschadigd en wordt het goed schoon; ik merk iig geen verschil. Voor kragen wil ik nog wel eens groene zeep extra gebruiken op de kraag zelf, maar dat deed ik bij normaal waspoeder ook al.
  In de verpakking zitten overigens 2 ballen, extra navulling en een tube vlekkenverwijderaar.

  En nee, ik ben geen vertegenwoordiger van Ecoballs 😉

 • madbello
  Posted 26/09/2011 12:16 pm 0Likes

  Kijkj! Hier kan ik wat meer 🙂 bedankt voor de tips.

 • Stefan van der Fange
  Posted 26/09/2011 10:23 am 0Likes

  Ik heb die wasbol ook, maar sinds ik ‘m gebruik zitten er steeds vaker gaatjes in mijn kleding. Hoe is jou ervaring daarmee?

  • Joeke-Remkus de Vries
   Posted 26/09/2011 11:30 am 0Likes

   Dat is niet onze ervaring, maar een eenvoudige oplossing zou zijn de wasbal in een washandje te doen en deze met een elastiekje af te sluiten.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]