Google Docs als centraal opslagsysteem?

Terwijl we in Nederland ons afvragen of we binnenkort nog een kabinet hebben wat adequaat stoepen kan schoonvegen, is men in Internetland flink aan het buzzen over de nieuwe mogelijkheden van Google Docs. Binnenkort is het mogelijk om ieder bestandstype te uploaden en delen via Google Docs. Leest u even mee met het persbericht: “In de komende weken wordt deze functionaliteit toegankelijk gemaakt voor alle Google Docs-gebruikers. In combinatie met de gedeelde mappen binnen Google Docs, biedt de nieuwe upload-functionaliteit een eenvoudige manier bestanden te delen met vrienden en samen te werken met collega’s en externe partijen.”

Tot zover een prima functionaliteit. Ook de opmerking: “In plaats van het verzenden van bijlagen via e-mail, worden bestanden naar een map geupload en gedeeld. Vervolgens kan iedereen die geautoriseerd is de documenten bekijken.” vind ik prima. Hoe minder mail met attachments hoe beter.

Maar waar ik toch wat bedenkingen kreeg is bij de zinsnede “Hierbij is te denken aan CAD-, Adobe Photoshop- en HTML-bestanden. Zo kunnen architecten bijvoorbeeld eenvoudig tekeningen delen met bouwbedrijven of fotografen beeldmateriaal laten zien aan hun klanten.”

Backup of delen?

Een tijdje terug was ik ook op zoek naar een goede backup/synchronisatie applicatie om mijn laptop en netbook te synchroniseren voor specifieke bestanden en mappen. Het liefst via het web, zodat er altijd een versie ook ergens online staat, in geval van nood, calamiteit of anderszins. Dropbox viel daarbij voor me af. De reden is heel simpel: Ik wil namelijk niet verplicht mijn bestanden in een specifieke folder moeten zetten om ze te synchroniseren. Ik bepaal zelf hoe en waar ik bestanden opsla en ik wil dan ook zelf, op bestandsniveau kunnen beslissen of het wordt gebackupt/synct of niet. CAD-tekenaars, designers en programmeurs werken ook volgens dat systeem. Ze slaan grote bestanden op in een eigen systeem, al dan niet op een netwerkserver of op een externe dedicated harddisk. HTML-designers zijn al helemaal afhankelijk van een goede bestandsstructuur, dus ook daar geldt dat ze een eigen systeem hebben.

Wat ik mij nu dus afvraag is hoe deze upload-functionaliteit gaat werken. Is dat op de Dropbox manier? Namelijk, je moet zelf handmatig bestanden uploaden en delen met klanten, collega’s en projectteams? Of gaat het op de manier zoals Syncplicity aanbiedt? Je geeft aan welke bestanden en mappen moeten worden gedeeld, je gaat aan het werk en Syncplicity doet de rest.Nu is laatstgenoemde ook een partner van Google, dus ik hoop op het laatste maar ik vrees voor de eerste, “Dropbox” oplossing. Ik heb helaas nog niet de ideale oplossing gevonden. Ik ben erg te spreken over Syncplicity, maar hun betaalde dienst is voor mij net te prijzig (15 dollar per maand) en hun 2Gb gratis plan had ik al snel vol

Het begin van…?

Nog wat andere gedachten rondom deze nieuwe mogelijkheden in Google Docs: Zijn dit de eerste tekenen van het opslagsysteem voor Chrome OS? Wat is de rol van de Google Nexus One in deze strategie? Wat kan dit betekenen voor multimedia filesharing als Google dit op grote schaal gaat uitrollen? Wat zijn privacy-issues rondom deze stap? (Al geldt dat laatste natuurlijk voor alle aanbieders van dergelijke diensten)

Ideeën en discussies zijn welkom!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

22 Comments

 • Matthijs
  Posted 18/11/2010 2:24 pm 0Likes

  Persoonlijk vind ik Google Docs een tamelijk briljant product. Vooral om in de werksfeer onderling aan een TODO lijst te werken (Spreadsheet) is erg handig.

 • Frank van de Groep
  Posted 18/10/2010 2:39 pm 0Likes

  Alleen mekkeren dat iets NIET werkt is niet erg netjes… De problematiek bestaat voor mij uit deze onderdelen:
  1. Centrale opslag: alle formaten, altijd, overal beschikbaar
  2. Centrale backup: alles bewaren, niets kwijtraken
  3. Decentrale toegang: toegespitst op het praktische medium waarmee je op dat moment werkt

  1+2: zou google docs moeten zijn. Dat je moet betalen vind ik niet erg want het vervult 2 functies. en als iemand het met sharepoint of live wil doen of via Norton backup, ook goed, no problem, maar 1x opslaan, 2 functies
  3: het lastigste punt… moet ik nog even over nadenken

 • Frank van de Groep
  Posted 18/10/2010 2:13 pm 0Likes

  Syncplicity uitgebreid uitgeprobeerd. Conceptueel probleem daarmee is dat alles 2x gesynchroniseerd wordt. 1x naar Syncplicity en daarna nog eens naar Google Docs. Opgeteld bij de originele locatie op mijn pc’s…..
  Probleem 2 is dat Word, Excel etc naar 2003 formaat worden omgezet terwijl ik al op 2010 zit. Conclusie, synchronisatie werkt perfect maar doelstelling niet gehaald helaas.

 • maurice_
  Posted 03/04/2010 3:09 pm 0Likes

  Dropbox heeft versiebeheer, hoe fantastisch! zeker wanneer je vrienden iets uit een gedeelde map iets hebben verwijderd…

 • Corné
  Posted 12/03/2010 11:28 am 0Likes

  Ik denk dat het antwoord op de titelvraag nee is. Google Docs is duidelijk bedoeld om te delen en niet om te backuppen. Dit was zo en dit zal ook zo blijven. Daar verandert de – overigens welkome – verbreding van bestandstypes in mijn ogen niets aan.
  De wijze waarop de bestanden overgezet worden is daarmee denk ik ook minder relevant omdat je over heel andere volumes praat dan dat bij backuppen het geval is.
  Wel een goed idee Frank om een feature artikel over backup oplossingen te maken. Die problematiek is wel herkenbaar.

 • BD
  Posted 18/02/2010 7:57 am 0Likes

  Selective sync en mappen buiten je Dropbox folder zit er aan te komen in de nieuwe versie.
  Nu alleen de prijs nog wat omlaag en het is he-le-maal perfect!

 • Cor Karèl
  Posted 31/01/2010 10:03 pm 0Likes

  Als nokia gebruiker kun je gebruik maken van OVI.com Hiermee kun je niet alleen je foto’s opslaan, agenda bijhouden maar ook op je pc routes plannen en met je nokia synchroniseren maar ook je pc met allerlei mappen altijd online zetten… ook al staat je pc niet aan. Enige nadeel is dan wel dat je software op je pc moet zetten en da’s bijvoorbeeld op mijn werk niet toegestaan cq beveiligd. Er is helaas geen mogelijkheid om losse bestanden te uploaden zonder deze ovi software… anders was het feestje compleet. Voorlopig dus toch even dropbox blijven gebruiken + evernote en ihkv GTD my.vitalist.com een perfecte tool om per mail reminders te krijgen.

 • Unomi
  Posted 22/01/2010 12:30 pm 0Likes

  Ik kwam laatst dit tegen:

  http://blog.aparicio.org/2010/01/14/a-simple-mac-backup-strategy/

  Waarin melding wordt gemaakt van Mozy (onderdeel van EMC) en die werkt middels een client die alles synchroniseert zoals jij het hebt staan en dat encrypted opslaat op de storage-cluster. En dat voor een schijn van een prijs. In hoeverre dat voor Nederlanders geschikt is weet ik niet.

  – Unomi –

 • Bert Plat
  Posted 21/01/2010 3:33 pm 0Likes

  Ik gebruik al weer een jaar of twee JungleDisk naar alle tevredenheid. JungleDisk gebruikt Amazon’s S3 faciliteit (al kun je tegenwoordig ook de opslagfaciliteit gebruiken van moederbedrijf Rackspace), wat betekent:
  – onbeperkte opslag (dwz geen vooraf afgesproken limiet — maar probeer niet het internet te downloaden)
  – automatisch, zonder nadenken backuppen
  – slimme settings als “bewaar de laatste x versies van dit bestand” en “als ik ‘m lokaal weggooi, bewaar dit bestand nog x weken/maanden op Amazon”

  Voor de 15G die ik nu in gebruik heb betaal ik nog geen 3 US$ per maand!

 • Christa
  Posted 15/01/2010 11:30 pm 0Likes

  Als je drie mensen mailt dat ze syncplicity ook kunnen gaan gebruiken, krijg je er 3 gb bij. En zij krijgen ieder ook 1 gig extra.

  Als volgende gebruikers je vragen om ze een mailtje te sturen via syncplicity kun je dat heel snel rond hebben via lifehacking. Ik heb het met mijn twee partners ook voor elkaar gekregen, zodat ik nu 4 gb gratis heb.

 • Bart
  Posted 15/01/2010 7:24 pm 0Likes

  Frank, heb je al naar Memeo Connect gekeken? http://www.memeoconnect.com/
  speciaal voor google docs.

  en syncplicity kun je icm google docs nu 30 dagen uitproberen. http://bit.ly/8FJPKG

  succes

 • Richard Schouten
  Posted 15/01/2010 8:08 am 0Likes

  Ik zeg… MobileMe. Werkt super met Mac en iPhone. Al mijn belangrijke documenten zitten erin. Met mijn Scansnap scan ik rechtstreeks naar de iDisk. Factuur komt binnen, betaling klaarzetten, inscannen en vernietigen. SUPER!!! Daarnaast nog de Public map voor openbare documenten en ook nog een Gallery met foto’s voor vrienden en familie.

  Ja ik gebruik Google Docs ook. (al onze bedrijfsmail zit ook in Google Apps). Ik ben een Google-fan maar MobileMe is tot op heden het beste.

 • Frank Meeuwsen
  Posted 14/01/2010 9:22 am 0Likes

  Allen, dank voor de extra opties en mogelijkheden. Het idee van de symlinks in Dropbox kan ook in Windows maar ik vind dat toch ook weer een omweg. De optie SyncbackSE en Dropbox is een interessante, nog niet aan gedacht! Sugarsync en Live Mesh ga ik weer eens opnieuw bekijken.
  Volgens mij kunnen we wel een keer een feature artikel over backup oplossingen maken niet? Idee om dat in Google Wave op te zetten met meerdere auteurs? Wie geen Wave account heeft, ik heb nog wat invites over

 • Patrick Mackaaij
  Posted 14/01/2010 8:49 am 0Likes

  Syncplicity zou ook de Google Docs bestanden moeten kunnen synchroniseren (waarbij ook een conversieslag naar Microsoft Office formaten kan worden gemaakt), aldus de website en de instellingen:
  http://www.labnol.org/internet/office/backup-and-sync-google-docs-files/5188/

  Je kunt aangeven dat je dit wilt en vervolgens waar je de Google Docs op jouw schijf wilt op slaan. Ik heb het nog niet verder bekeken.

 • Sim
  Posted 13/01/2010 3:17 pm 0Likes

  Heb je al eens naar Sugarsync gekeken? Betaalde versie weliswaar iets minder opslag dan Syncplicity (30GB), maar ook maar 5 dollar per maand. Ook 60GB mogelijk voor 10 dollar. Werkt verder als een zonnetje, synchroniseert en backupt gewoon vanaf je eigen mappen en uitgebreide mogelijkheden om te delen.

 • Roel
  Posted 13/01/2010 12:52 pm 0Likes

  Ik gebruik al enige tijd Live Mesh. Hiermee kun je folders synchroniseren via je Online Opslag locatie. Zodra je bestanden aanpast zie je na verloop van tijd dat deze gegevens automatisch worden geupload. Met de 5GB opslag kan ik voorlopig nog vooruit. Dit voor het luttele bedrag van € 0,- per maand.
  Je moet er wel een Passport ID voor hebben of voor aanmaken.

  Doe er je voordeel mee. Zie website : http://www.mesh.com/

 • Niels Gouman
  Posted 13/01/2010 12:20 pm 0Likes

  Je kan je helemaal uitleven met je mappen structuur in de dropbox folder, zo werkt het prima om “Mijn Documenten” te vervangen met de dropbox folder.
  Ook kan je natuurlijk een paar symlinks maken (weet niet of dat op windows ook kan..)

  Zelf heb ik een prima back-up oplossing met Dropbox en Evernote. 🙂

  Ik hoop dat dit Google Docs idee een beetje een succes wordt, net als jou vind ik attachments meestal niet echt de meest handige oplossing..

 • Sietse
  Posted 13/01/2010 11:46 am 0Likes

  Wellicht is het een oplossing om met backup-software de bestanden met de drop-box-map te syncen, dan kan DB voor de synchronisatie online zorgen. Bestandjes waar je ze wil hebben, DB aan de slag. Idee?

 • Matthijs
  Posted 13/01/2010 10:45 am 0Likes

  Ik gebruik livedrive (www.livedrive.com).
  Voor 45 euro mag je 100GB uploaden en hun desktop app op 1 pc installeren. Voor 90 euro heb je onbeperkt opslag en mag je de app op al je pc’s installeren.
  Handige backup voor al m’n documenten, foto’s en muziek. Voor m’n vriendin handig, want de desktop app maakt automatisch een backup van al haar documenten, en doet dit incremental. Bewaart ook nog oudere versies van haar bestanden.
  Heeft een LAN synchronisatie mogelijkheid, end-to-end encrypted, web-portal.
  Ik ben tevreden, en niet duur.

  Enige nadeel is dat als twee mensen hetzelfde bestand uploaden, er 1 wordt gebruikt. Privacy gewaarborgd, maar niet zo secure als Amazon S3.

 • Lodewijk
  Posted 13/01/2010 10:44 am 0Likes

  $ 15 (net iets meer dan € 10) per maand te duur voor een centrale opslag?
  Ik kan me dat voorstellen voor iemand die met een hobby bezig is, maar bedrijfsmatig zijn kosten van zo’n € 125 per jaar toch te overzien?

  Ook Google vraagt geld voor extra opslag. Kijk maar naar het Picasa deel van Google: 1 Gb gratis, maar dan vergelijkbare prijzen met die van Syncplicity.

 • Godfried
  Posted 13/01/2010 10:19 am 0Likes

  Klinkt als een leuke uitbreiding op wat er reeds beschikbaar is. Overigens ben ik het niet volledig met je eens wat betreft Dropbox. Ik gebruik dat nu meer dan een jaar, en de mappen van Dropbox zijn her en der verspreid over mijn systeem. Ik maak gewoon mappen aan in de Dropbox en snelkoppelingen daarvan op de plek waar ik ze graag wil hebben in mijn systeem. Werkt absoluut probleemloos, en ik heb altijd de nodige back ups en uitwisselingsmogelijkheid van belangrijke bestanden….

Leave a comment

[wpterms id="3193"]