Google Docs Drag & Drop upload

gdocsuploader1.pngGeweldig! Google heeft een handige tool vrijgegeven waarmee je met simpel slepen een Wordbestand in een keer in je Google Docs (?) kan plaatsen. Zelfs de opmaak pakt ie mee! Even je username en wachtwoord invoeren en je document staat – afhankelijk van de grootte – binnen enkele tellen online. Handige tool voor op je desktop, in je Docbar of in de sidebar van je Finder.

Na een paar tests kan ik vertellen dat ie .doc, .rtf, en .xls moeiteloos plaatst. Echter, .ppt, .pdf en .keynote pakt ie helaas niet. Ook is deze tool – op dit moment – alleen voor Mac beschikbaar.

Google Docs Uploader
.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

18 Comments

 • Roel Willems
  Posted 26/04/2008 8:19 pm 0Likes

  @Nietsje: Ben het helemaal met je eens.
  De wegen van dit soort bedrijven (al zijn er tal van voorbeelden denkbaar) zijn behoorlijk ondoorgrondelijk. Ik denk alleen niet dat het grootste privacy gevaar op dit moment bij bedrijven zoals Google ligt (kan in de toekomst uiteraard heel anders worden). Zoals ik al aangaf zie ik op dit moment meer risico in ‘gevoelige’ informatie via e-mail versturen en identiteitsdiefstal dmv. socialnetworks.
  Neemt niet weg dat er rede genoeg is om rekening te houden met het opslaan van data door bedrijven en het is zeker goed dat mensen zich hier zorgen om maken.

 • Nietsje
  Posted 26/04/2008 8:09 pm 0Likes

  Roel reactie die op moderatie wacht mag je weggooien. Discussie loopt elders al.

  Punt wat ik wel wil maken is dat jij misschien geen priviacy-gevaar ziet in bedrijven als google, maar dat consumentorganisaties daar bezorgd over zijn.

  Van Google is bekend dat ze persoonlijke zoekgegevens gebruiken en meer willen gaan gebruikten om het zoeken te sturen. Ze weigeren tot nu toe (zoals in kassa) openbaarheid te geven over wat ze met al die persoonsgegevens doen en daarover nemen de zorgen toe.

  Ik vind het een beetje naief om er vanuit te gaan dat ze geld verdienen met vertrouwen. Ze verdienen geld met advertenties en het leiden van potentiële klanten naar websites die voor de positie in de zoekresultaten betalen.

 • Roel Willems
  Posted 24/04/2008 12:46 am 0Likes

  Het kan me voorstellen dat je bepaalde documenten liever niet openbaar wil maken (of dat deze via welke organisatie/dienst al dan niet per ongeluk op straat komen te liggen). Het is dan ook altijd aan te raden de voorwaarden van de betreffende dienst na te lezen en zo te oordelen in hoeverre dat aansluit bij jou verwachtingen van een dienst.

  Aan de andere kant maken veel mensen zich ontzetten druk over hoe Google en andere online spelers met gegevens om gaan terwijl de meest vertrouwelijke gegevens gewoon via e-mail verzonden wordt. E-mail kan (omdat het niet beveiligd is) tussen zender en ontvanger op een ontelbaar aantal plaatsen gekopieerd, veranderd, gelezen en opgeslagen worden zonder dat een van de partijen daar iets van merkt. En aangezien een e-mail vaak veel verschillende landen en nog meer servers aan doet voor het bij de ontvanger is kan je je voorstellen hoe veilig dat systeem is (Google gebruikt overigens wel beveiligde verbindingen voor Gmail al beschermd dit maar tot op zekere hoogte).

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben het helemaal met je eens dat het goed is om te kijken naar wat je wel en niet online wil zetten qua data. Ik denk alleen dat het echte privacy gevaar niet direct van bedrijven als Google of Yahoo zal komen (om de simpele rede dat ze geld verdienen doordat mensen hun vertrouwen, is het vertrouwen weg dan is het ook eigenlijk meteen einde oefening). Het gevaar moet je op dit moment meer zoeken in social networks (identiteits diefstal) en email onderschepping.

 • Echelon
  Posted 23/04/2008 11:45 pm 0Likes

  Handige tip…je hoeft je memory stick niet meer te verliezen om vertrouwelijke informatie openbaar te maken.

  Deze online services zijn misschien wat voor artikelen van lifehacking, maar wanneer content ooit en uit context tegen je gebruikt kan worden is het niet verstandig informatie on-line te plaatsen. Van Google is helemaal niet transparant wat ze met gegevens doen en ook consumentenorganisaties maken zich daar toenemend zorgen over.

  Er mag wel een juridische bijsluiter bij dit soort tips.

 • Roel Willems
  Posted 23/04/2008 5:56 pm 0Likes

  Tsja of het een beter alternatief is of niet blijft persoonlijk. Maar het mag wel duidelijk zijn dat er een behoorlijke groep mensen niet te beroerd is om dit soort kleine projectjes voor Mac te ontwikkelen. En dat is natuurlijk ook altijd mooi.

  Uiteraard bestaan er voor windows en linux gebruikers ook alternatieven:

  Windows: http://googledataapis.blogspot.com/2008/01/easily-upload-your-documents-to-google.html

  Linux: http://extensions.services.openoffice.org/project/ooo2gd (open office naar Google docs uploader)

  Linux:

 • Guido Hanen
  Posted 23/04/2008 4:46 pm 0Likes

  Alleen voor Mac… het wordt steeds duidelijker dat de Mac als een beter alternatief voor Windows wordt beschouwd, en daar kan ik alleen maar blij om zijn!

 • Willem
  Posted 23/04/2008 10:36 am 0Likes

  @ Stef & Lyanna:
  gdocsbar is erg handig! Ik vond alleen dat hij (te) veel plaats innam, maar met de toetscombinatie ctrl-shift-y kan je hem supersnel openen/sluiten.

 • Frank Meeuwsen
  Posted 23/04/2008 9:27 am 0Likes

  @Stef wat een goede plugin voor Firefox! Heb hem nu draaien. Op deze manier wordt je browser meer en meer het epicentrum van je dagelijkse werkzaamheden. Interessante ontwikkelingen.

 • Lyanna
  Posted 23/04/2008 9:09 am 0Likes

  Willem & Stef, dank je voor de tips, ga ze beiden uitproberen!

 • Arnoud Scheer
  Posted 22/04/2008 10:20 pm 0Likes

  Naast de opmerking van Willem over de link naar Google Docs (help als lifehacker s.v.p mee om mensen aan hun verstand te peuteren dat www niet altijd voor een adres hoort), die volgens mij voorkomen had kunnen worden (test altijd je links in een blogpost), wil ik nog even mierenneuken over de andere 2 toegevoegde links:

  Een link naar Google, in dit geval bedoel je daarmee het bedrijf dat de tool heeft gereleased, is best zinnig (maar in dit geval ernstig onjuist). Kies dan svp niet het adres van hun meest bekende service (www.google.com, waarom geen .nl?) de zoekmachine! Een link met informatie over het bedrijf is in zo’n geval zinniger. Overigens help je niemand door het adres http://www.google.com te publiceren, iedereen kent het al.

  Ernstig onjuist zei ik daarnet. Google heeft deze tool helemaal niet gereleased, maar is slechts de host voor de broncode en daarmee samenhangende diensten, informatie en downloads.

  http://jacobbrunson.com/ (inderdaad, geen www) was het juiste adres geweest. De developer Jacob Brunson werkt zelfs niet bij Google, maar bij een ander groot ICT bedrijf: Hewlett Packard.

  Dan nog het linkje onder het vraagteken: Video op internet is hip, dat ben ik met je eens. Toch hoop ik dat je, misschien met de andere lifehacking.nl (verhip, ik ben hier via de rss feed gekomen en wéér geen www. voor het adres, zie ik ineens in mijn adresbalk) -ers, eens wilt nagaan of een vraagteken bij de gebruiker niet eerder een schriftelijke uitleg als verwachting creëert. Het maakt mij niet echt uit hoe de uitleg gegeven wordt, maar misschien is een video-icoontje in dit geval toepasselijker dan een vraagteken. Het is overigens vast een leuk filmpje, maar je schrijft op een nederlandstalig weblog. Een uitleg is plain english is dan misschien minder duidelijk dan de volledig engelse uitdrukking eh… uitdrukt ofzo.

  Is dit mierengeneuk een aanzet voor een discussie over een lifehacking.nl-breed linkbeleid of ben ik de grote zeur vandaag?

  Hoe dan ook. Aan een voorbijkomende punaisepoetser de eer om eens flink te zeveren over mijn gefröbel met bijzinnen.

 • Stef A. Spijkerman
  Posted 22/04/2008 8:16 pm 0Likes

  Ik ben erg tevreden met de volgende Firefox addon:

  http://www.gdocsbar.com/

  Deze werkt ook met drag-and-drop upload, is os onafhankelijk, heeft zoekfunctionaliteit, templates en meer functionaliteit.

 • Willem
  Posted 22/04/2008 7:01 pm 0Likes

  Probeer dit eens, dit lijkt er op (draait bij mij onder Vista):

  http://googledataapis.blogspot.com/2008/01/easily-upload-your-documents-to-google.html

 • Lyanna
  Posted 22/04/2008 6:55 pm 0Likes

  Jammer, Mac Only 🙁

 • Willem
  Posted 22/04/2008 6:55 pm 0Likes

  *edit* dat moeten dan wel openbare Mac’s zijn…

 • Willem
  Posted 22/04/2008 6:52 pm 0Likes

  De link “Google Docs” die naar “http://www.docs.google.com/” verwijst werkt niet. Even “www” weghalen dus.

  Verder erg handig, vooral als je op veel openbare computers werkt.

 • Hugo
  Posted 22/04/2008 3:36 pm 0Likes

  Ik had het vorige week in ieder geval nog niet meegekregen. Bedankt voor de tip, dat is erg handig zeg!

 • Rogier
  Posted 22/04/2008 1:43 pm 0Likes

  Had Polle ons vorige week al blij mee gemaakt inderdaad! Alleen nog maar online werken…..

  Vind het inderdaad wel een erg handige plugin! Al vind ik het vreemd dat ik dubbel moest inloggen…. eerst voor mijn toolbar en na het klikken op nieuw word doc nog een keer!… maar het online werken komt hiermee in iedergeval steeds dichterbij!

 • Matthijs Roumen
  Posted 22/04/2008 12:34 pm 0Likes

  Een documentje met dezelfde naam overschrijft niet de vorige versie. Offline editten en snel online publishen is dus geen optie als je aanpassingen wil blijven maken.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]