Google keep vs Evernote

Google Keep op Android tablet

Eerst werd er wat geëxperimenteerd, vervolgens waren er Google Drive issues, daarna werd de realtime API van Google drive vrijgegeven en nu is daar… Google Keep, een directe concurrent voor Evernote. Tijd om de twee naar aanleiding van de eerste indruk te vergelijken. We zetten de twee eens naast elkaar

Als je wilt weten wat Google Keep is, bekijk dan eerst deze korte introductie video.

Het eerste wat opvalt is dat Google Keep nog niet volledig geïntegreerd is binnen Google Drive, maar de webclient is te gebruiken en ook de Android App is beschikbaar. Een definitief oordeel kan ik daarmee na kort gebruik niet geven. Wel worden een aantal zaken direct duidelijk. Allereerst lijkt de app qua functionaliteit erg op Evernote. Notities, Lijstjes, Audio berichten en Afbeeldingen: je kunt het allemaal opslaan in Google Keep. Vervolgens kun je de notitie een mooi kleurtje geven en… dat is het in hoofdlijnen. Wel kom ik twee bijzondere functies tegen:

 • De audio berichten worden direct vertaald (text to speech) en tegelijkertijd als audio bericht opgeslagen. Een plus, want op die manier worden audio berichten doorzoekbaar.
 • Een tweede is de synchronisatie met de Google Keep web-omgeving. Deze Sync is nagenoeg ‘instant’.

Iets dat verder opvalt is dat je vanuit de Keep app alleen foto’s kan maken en geen bestaande afbeelding kan selecteren. Deze kun je echter wel via de Share-knop van bijvoorbeeld de Galary applicatie in Keep krijgen.

Wat mist Google Keep?

Er zijn een aantal functionaliteiten die Google Keep mist, die ik zelf in Evernote veel gebruik:

 • Je kunt geen bestanden (bijvoorbeeld PDF of video) opslaan, iets dat in Evernote wel mogelijk is.
 • Je kunt notities niet taggen.
 • Google Keep lijkt geen OCR mogelijkheden te hebben, dus foto’s van bijvoorbeeld bonnen worden niet omgezet in tekst.
 • Google Keep mist een mooie browser plugin om website content op te kunnen slaan à la Evernote Clipper.

Ik verwacht dat bovenstaande missende functionaliteiten tijdelijke issues zijn, die Google zelf snel gaat oppakken of die door derden ontwikkeld gaan worden.

Google heeft op termijn de betere papieren

Als Google echt inzet op dit product, dan verwacht ik dat ze het op termijn van Evernote gaan winnen. Waarom?

 • Google is heel goed in search.
 • Google heeft een hele goede text-to-speech engine, die het doorzoeken van spraaknotities mogelijk maakt.
 • Google is beter in het syncen van data dan Evernote op dit moment is.
 • Google is dankzij Google Books heel goed geworden in OCR. Wellicht zelfs onverslaanbaar.
 • Als de Keep app onderdeel wordt van ‘Google apps for business’, dan wordt het zakelijk delen van notities veel eenvoudiger.
 • Google heeft met Google Now hele mooie integratiemogelijkheden.
 • Google kan de app beter integreren binnen het Android Operating System dan welke andere speler dan ook.
 • Derden kunnen heel makkelijk add-ons ontwikkelen die gebruiken maken van of een aanvulling zijn op Google Keep.
 • Google kan de app veel kostenefficiënter aanbieden.
 • Google heeft een sterkere merknaam en marketing- en PR-machine.
 • Google gaat geheid met een sterkere webclient komen dan de webclient van Evernote.

Keep is nog lang geen Evernote

Voorlopig is Google er echter nog niet. Het product is nog lang niet zo ‘af’ als Evernote, dus ik blijf voorlopig het laatstgenoemde prachtige product gebruiken. Daarnaast wil Google ook nog wel eens prachtige diensten de nek omdraaien als zij ze als niet succesvol genoeg beschouwd. Ik verwacht echter dat Keep een blijvertje is en de app op termijn ook bij mij Evernote zal vervangen. Welke functies zou Keep wat jullie betreft moeten hebben voordat je een overstap overweegt?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

9 Comments

 • obelix
  Posted 22/03/2013 6:38 pm 0Likes

  Bij google heb je een privacy probleem: bij het aanmaken van een google account geef je de toestemming dat google je data mag doorzoeken en (mis?)gebruiken. Dat heeft te maken met hun business model dat bijna uitsluitend op reclame gebaseerd is.
  Evernote geeft je de garantie dat je data volledig prive blijft, zij doorzoeken het niet en gebruiken het nergens voor. Dat is een doorslaggevend verschil wanneer je die database gebruikt als je tweede geheugen.
  Ook heeft evernote het grote voordeel dat je de data off-line lokaal kan cachen. Daarnaast bestaan er voor alle operating systemen op alle PC’s, smartphones en tablets een evernote client.
  We zullen dus nog wel een tijdje mogen wachten tot google zo ver is (tegen dan hebben ze het waarschijnlijk al lang terug afgevoerd).

 • jeroen
  Posted 21/03/2013 11:52 pm 0Likes

  ik wist niet dat speech zou worden omgezet naar tekst. Wel onder de indruk, het was 100% correct! Heb beiden nu in gebruik.

 • KoalaBear
  Posted 21/03/2013 11:18 am 0Likes

  Het is nog wat vroeg voor een vergelijking, maar inderdaad, er is nu niet meer dan dat er is. Het is een duidelijke en simpele interface. Alleen mist er nog teveel om het nu al op de markt te brengen. Maar mogelijk voor de simpele gebruiker prima voor een boodschappenlijst e.d.

  Daarnaast is het wat jammer om nu te denken dat Google alle producten annuleert / de nek om draait. Ben benieuwd hoelang we dat nog moeten gaan lezen bij elke nieuwe dienst. Baal zelf ook nog ontzettend dat Reader waarschijnlijk gaat verdwijnen en daardoor het vertrouwen in de diensten behoorlijk schaad. Het blijft een dienst die alleen door een beperkte doelgroep gebruikt wordt, maar wel een die-hard doelgroep. Dat verklaart wel waarop dat ze Reader stopzetten, maar zeker niet iets onder de Google Apps paraplu of YouTube e.d.

  • Dennis
   Posted 21/03/2013 11:28 am 0Likes

   Google heeft de afgelopen tijd bewezen dat services worden stopgezet. Als je dat afzet tegen de visie van Phil Libin van Evernote om een 100-year company te maken, dan vertrouw ik de komende tijd zeker op Evernote.

   • Hans
    Posted 24/03/2013 9:20 pm 0Likes

    Hear hear! Mijn vertrouwen in Google is nul. Ik gebruik het alleen nog voor non-critical zaken. Voor alles wat er toe doet gebruik ik echte dienstverleners zoals Evernote etc waar ik dan lachend voor betaal.

  • Richard
   Posted 21/03/2013 1:00 pm 0Likes

   Ten eerste vind ik het een goede ontwikkeling dat er een nieuwe speler bijkomt. Concurrentie is goed, en hopelijk zorgt het er voor dat bedrijven zoals Evernote en Google blijven innoveren om zich te onderscheiden. Vooral de text-to-speech functie is een voorbeeld van een hele handige functie.

   Maar de recente ontwikkelingen bij Google hebben mijn vertrouwen in het bedrijf behoorlijk geschaad. Ik moet er niet aan denken dat ik veel tijd en moeite heb gedaan om mijn hele digitale archief bij Google Keep onder te brengen, en dat Google vervolgens besluit om de stekker er uit te trekken. Geen ondenkbaar scenario… Dus ik verwacht de komende jaren trouw bij Evernote te blijven.

Comments are closed.