Google Reader efficient indelen

google_reader.jpgGoogle Reader is een veel besproken product op Lifehacking.nl. Niet zo heel erg gek; met een overzichtelijke interface en sneltoetsen vlieg je snel door je items heen. Maar wat is nou de beste manier om je Google Reader in te delen? Hoe zorg je voor het ultieme overzicht waardoor je nog makkelijker door je items heen schiet?

Zelf heb ik een hele tijd voor elke nieuwe categorie een nieuwe folder aangemaakt. Op die manier kreeg ik een hele rits folders – van Lifehacking tot Marketing en van Vrienden tot Nieuws – wat alleen maar voor enorme chaos zorgde. Met 120 feeds is het lastig om – bij een dag niet lezen – het allemaal weer bij te benen. Toen las ik een artikel waarin de volgende techniek werd vermeld die het voor mij een stuk overzichtelijker heeft gemaakt. De A en B list.

In de A list zet ik de items die ik absoluut wil lezen. Voor mij zijn dit een paar blogs van vrienden, belangrijke marketing weblogs, tech nieuws en een paar lifehacking feeds. Mijn streven is om deze elke dag te bekijken.

In de B list heb ik de minder belangrijke feeds staan, maar die toch nog enige vorm van waarde voor mij hebben. Veel feeds van deze lijst spugen een groot aantal feeds dagelijks uit. De B list bekijk ik alleen als ik echt nog tijd over heb die dag om feeds te lezen. Heb ik dit niet? Dan zet ik het op gelezen. De echt belangrijke items hieruit verschijnen uiteindelijk toch wel in mijn A list.

Doordat ik het onderscheid in belangrijk en minder belangrijk heb gemaakt kost het me minder tijd om door mijn feeds heen te komen en hoef ik niet alle folder te doorlopen opzoek naar een belangrijke feed.

Vraag aan de lezers: Hoe deel jij je feed reader in en waarom op deze manier?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

30 Comments

 • JJ
  Posted 14/06/2009 5:33 pm 0Likes

  4 mappen:

  – Direct ( die lees ik steeds weer de hele dag door)
  – Dagelijks ( 1 keer per dag max, zoals je de krant leest)
  – Wekelijks ( die lees ik 1 keer per week als ik zin en tijd heb, zoals een blad)
  – Bulk (Als ik me echt verveel. Zo nu en dan gewoon op ‘alles gelezen’ zetten)

 • Q5 Web Design
  Posted 10/03/2009 4:18 pm 0Likes

  Interessant maar ik deel ze liever op categorie in, werkt bij mij beter! Wel een leuke techniek!

  Groeten,
  Mark

 • Matthijs Roumen
  Posted 17/07/2008 4:53 pm 0Likes

  @Peter: dat is inderdaad een goed filter!
  @Bas: Succes! 🙂

 • Bas Bakker
  Posted 17/07/2008 3:32 pm 0Likes

  Mathijs, goede tip man. Ik wordt momenteel helemaal gek van de 25 mapjes, en allemaal met ongelezen items. Iets zegt me dat ik er niet meer dan 7 mag hebben.

  Ik ga jouw techniek uitproberen!

 • Peter van Teeseling
  Posted 13/07/2008 9:54 pm 0Likes

  Ik gebruik idd ook de ’truc’ waarbij feeds in verschillende mapjes kunnen staan.
  Heb bovenaan een mapje “_must read” waarin ik de feeds opneem die voor mij belangrijk zijn. Omdat je feeds makkelijk in en uit folders kan halen kan ik zo wisselen indien nodig. Soms ben je met bepaalde onderwerpen bezig en dan kan ik relevante feeds ‘even’ in de “_must read” map plaatsen.
  Verder lees ik het merendeel mobiel (iPhone Reader beta); periodiek ‘Mark all as read’ voor de rest is vaak afdoende.
  Erg handig is ook “gr2dic – Google Reader Shared Items to del.icio.us” (http://digicted.nl/gr2dic/). Spreekt voor zich en erg handig.

 • Coen de Jong
  Posted 11/07/2008 5:42 am 0Likes

  @martijn Times is meer dan alleen eye candy en ‘het ziet er mooi uit’ hoor 😉
  Doordat het op een krantmanier wordt gepresenteerd ga je er doorheen alsof het een Spits is. Je scant koppen en blijft af en toe hangen bij een kop die je interesseert.

  Het klopt dat Times niet ontworpen is om informatiehongerige mensen als jijzelf te dienen. Maar dat is dan ook precies wat Times probeert te zeggen en waar ik het wel mee eens ben: je kunt niet alles te weten komen en als je realistisch bent zullen er een stuk of 50 feeds uitkomen die je echt checkt en de rest gaat verloren of is teveel. Uiteindelijk ben ik maar gestopt in GReader alle feeds die ik had bij te houden en steeds ‘Mark all as read’ te moeten doen. Times doet het voor mij en geeft me een beter, opgeruimder gevoel.

 • Jan vdP
  Posted 10/07/2008 3:02 pm 0Likes

  Zoals al eerder in deze comments vermeld, max. 7 mapjes, met alleen de aller, aller beste feeds. Cut the crap. Vraag je bij elke feed in je Reader af ‘Wat nou als ik deze info niet meer kreeg ..’

 • Matthijs Roumen
  Posted 10/07/2008 9:59 am 0Likes

  @Jan Debonnet: Hm! Die techniek ziet er ook erg interessant uit! Feeds in meerdere mapjes om het zo in meerdere contexten niet te missen …

  Ik denk persoonlijk dat het het hele overzicht weghaalt, omdat je niet weet wat het werkelijke aantal ongelezen feeds is. Verder ziet het er puik uit!

 • Ronald Wielink
  Posted 10/07/2008 9:14 am 0Likes

  ik gebruik google reader en het voordeel is dat je feeds in meerdere categorien kunt indelen. Ik heb feeds dus zowel op onderwerp als op volume gerangschikt. Voor wat betreft volume: dat is laag, gewoon, hoog en zeer hoog volume. “hoog” lees ik alleen als ik tijd heb en vluchtig, zeer hoog eigenlijk nooit, markeer ze 1x in de zoveel tijd als gelezen. Waarom dan toch geabonneerde op deze feeds: omdat ze wel terugkomen in mijn zoekresultaten.

 • Jan Debonnet
  Posted 09/07/2008 10:16 pm 0Likes

  Ik maakte gebruik van de techniek die hier beschreven staat (http://tinyurl.com/2phgb4) – een driedimensionale aanpak van je feeds en ben daar heel tevreden over.
  Kort gezegd deel je dezelfde feed op meerdere manieren in:
  – op prioriteit
  – op onderwerp
  – en op ‘context’ (privé of werkgerelateerd)

  Omdat die laatste bij mij nogal vaak door elkaar lopen, lukt dat niet zo best, maar het idee om feeds in verschillende onderwerpen onder te brengen is zeer handig.

 • Jantje
  Posted 09/07/2008 4:57 pm 0Likes

  Voor ik begon met het gebruik van een rss reader heb ik me er goed in vediept omdat ik de verschillende bronnen gebruik als basis voor mijn werk en ik er dus enigzins van afhankelijk ben. Wat me helemaal facineerde waren de mensen die dagelijks meer dan 1000 feeds doornamen. Op basis daarvan heb ik verschillende strategieën toegepast die zij ook gebruiken en de belangrijkste is: gebruik geen verschillende folders.

  Dit is natuurlijk voor ieder persoonlijk, maar ik laat de reader alles een week (soms 2 of 3) verzamelen en kijk (skimming techniek) dan in max een uur alles door. Bij statistieken zie ik welke bronnen ik nooit echt lees en deze verwijder ik direct. Deel ik het aantal feeds door de dagen dan kom ik gemiddeld op maar 150 per dag. Dit is voor mij meer dan voldoende, maar ik kan me goed voorstellen dat jullie meer feeds doornemen en dus misschien een andere strategie gebruiken.

  Verder ga ik met de feeds om op een ‘getting things done’ methode zoals deze jullie vast wel bekend is.

 • martijn aslander
  Posted 09/07/2008 3:22 pm 0Likes

  @coen times is erg mooi, maar als je meer dan 200 feed wilt volgen niet echt handig… neemt niet weg dat het er erg gaaf uitziet!

 • Coen de Jong
  Posted 09/07/2008 2:38 pm 0Likes

  Ik gebruik sinds een tijdje geen Google Reader meer, maar het goedkope Mac programma Times. Deze laat je RSS-feeds op een krantachtige wijze zien, wat veel prettiger leest dan een enorme lange lijst in GReader. Het voelt natuurlijker aan. Daarnaast kun je de artikelen vaak al direct lezen wanneer je erop klikt, doordat Times het artikel van de website probeert af te plukken mbv OCR technieken. Je hoeft dus vaak niet meer naar de site toe, alles lees je in Times.

  kijk op http://www.acrylicapps.com/times/ voor meer info

 • Krispijn Beek
  Posted 09/07/2008 1:30 pm 0Likes

  Tot nu toe braaf per onderwerp, maar dat wordt inderdaad een puinbak. Zeker als je er soms dagen niet aan toekomt om je feeds door te nemen. Ik ga deze zomer eens proberen de A en B lijst op te zetten. In combinatie met de tips van Martijn Aslander voor netnewswire moet het me dan toch lukken om mijn feeds een stuk opgeruimder in te delen.

 • Matthijs Roumen
  Posted 09/07/2008 12:41 pm 0Likes

  @Martijn: Wauw Das handig! Dat ga ik gebruiken. 🙂

 • martijn aslander
  Posted 09/07/2008 12:29 pm 0Likes

  @Matthijs ergens in de instellingen kun je een rss feed maken van je lijst van items met ster. Die feed kun je importeren in netnewswire, maar stardaard pakt die maar 20 items.. die heb ik vervolgens gehackt als volgt:http://www.google.com/reader/public/atom/user/JOUWEIGEN ID/state/com.google/starred?r=n&n=600

  Die laatste toevoeging zorgt ervoor dat je 600 items door kan parsen naar netnetwire ipv de standaard 20 🙂

 • Matthijs Roumen
  Posted 09/07/2008 12:21 pm 0Likes

  @Martijn Aslander: Interessant! Hoe synchroniseer je je starred items met Netnewswire? Of importeer je dit handmatig? Zo ja, hoe?

 • martijn aslander
  Posted 09/07/2008 12:07 pm 0Likes

  Ik zet de feeds die echt belangrijk zijn bovenaan in de lijst in een paar mapjes, voorzien van een @-teken. Bloedspoed dus.

  De rest van de feeds (ik volg er meer dan 800) zitten in mapjes.

  Behalve de feeds die ik nog niet goed bekeken heb op relevantie. Die staan in quarantaine, onderaan in een mapje, voorzien van zzzz in de titel.

  De meeste feeds heb ik naast het feit dat ze in een mapje zitten, ook nog toegevoegd aan een mapje zzz-snel waarin ik de meeste feeds die aardig zijn , maar niet nauwkeurig bekeken hoeven te worden. Eens per dag klik ik op die map, en scroll ik er heel snel doorheen, en voorzie ik alles wat ik zou willen lezen van een ster.

  Om de paar dagen haal ik met netnewswire via RSS die ‘gesterde’ lijst binnen om rustig offline te processen.

  Google Reader rocks!

 • Niwla
  Posted 09/07/2008 11:33 am 0Likes

  Hier een soortgelijke opzet: A,B,C en D. A lees ik Absoluut, D is voor het Doden van de tijd 😉

  Deze selectie is alleen effectief wanneer ik terug kom van vakantie en ik 1000+ nieuwe items heb, dan is het wat makkelijker filteren, maar normaalgesproken gebruik ik de folders niet maar loop ik gewoon “alle items”van boven tot onder door!

 • cysoon
  Posted 09/07/2008 11:30 am 0Likes

  Ik heb ‘maar’ 41 feeds en echt alleen maar die ik belangrijk vind. Dus A.
  Verder goede categorieën (folders) aanmaken en/of tags.
  Daarbij een handige userstyle: http://userstyles.org/styles/3297
  en bij het navigatiedeel heb ik dat hij alleen de bijgewerkte laat zien en in de lijstweergave alle items.

 • Frank
  Posted 09/07/2008 11:16 am 0Likes

  Maximaal 7 categoriën met ieder zo min mogelijk feeds. Er wordt toch al zoveel geleuterd.

 • Rene Nederhand
  Posted 09/07/2008 11:15 am 0Likes

  Het zou handig zijn om de computer te gebruiken om de meest interessante informatie automatisch uit de lijst te filteren. Zelf ben ik daarvoor met AideRSS (http://www.aiderss.com) het experimenten.

 • paula
  Posted 09/07/2008 11:03 am 0Likes

  Ik heb mapjes gemaakt met de divese onderwerpen, en die dan weer in A en B, dat werkt erg goed

 • Leon
  Posted 09/07/2008 11:01 am 0Likes

  Ik heb mijn Google Reader nog niet zo heel lang in gebruik, maar heb hem ingedeeld naar categorie.

  Als ik iets niet belangrijk vind, komt het ook niet in mijn Google Reader voor…

  Belangrijk of niet belangrijk, that’s the question!

 • Henri
  Posted 09/07/2008 11:00 am 0Likes

  Zelf heb ik mijn feeds ingedeeld op onderwerp. Werkt voor mij super. Heb geen 120 feeds. Want dat kan ik niet allemaal bij houden. Daarom heb ik alleen de feeds die ik in de A list zou zetten in mijn reader. Want om maar een argument van e schrijver te gebruiken. als het belangrijk is dan komt het vanzelf bij een feed in de A list. Dus het advies: schoon je reader op tot een enkele 10 tallen feeds en hou tijd over voor leuke andere dingen.

 • Matthijs Roumen
  Posted 09/07/2008 10:58 am 0Likes

  @farl: Ik hou het bij deze 2 folders. 🙂

  Op dit moment ben ik ook aan het experimenteren met folders die werk gerelateerd zijn. Dus naast deze 2 persoonlijke vergaarbakken ook een aparte folder voor Lifehacking en Social Media. Bewust niet in het artikel meegenomen om het overzichtelijk te houden en omdat ik nog niet zeker weet of het wel nuttig is.

 • farl
  Posted 09/07/2008 10:52 am 0Likes

  Is het dan de bedoeling om maar 2 folders aan te maken? Een A en een B, of moet je die ook weer onderverdelen?

Comments are closed.