Deel Google Reader artikelen met Friendfeed en LinkedIn

sendtoHet ontwikkelteam van Google Reader heeft vannacht een aantal nieuwe features in hun product geïntroduceerd. Als je ze op een rij zet begint het er meer en meer op te lijken dat Google Reader aan het transformeren is van RSS-nieuwslezer naar een platform voor updates, links, en aggregatie. Dat klinkt hetzelfde, maar toch is er een subtiel verschil. Je kunt nu zelf kiezen met welke sociale netwerken je interessante artikelen wilt delen, zelf makkelijker kiezen welke informatiestroom je van anderen wilt delen en je hebt meer controle welke artikelen je als gelezen wilt beschouwen. We laten je in deze post zien hoe je zelf links kunt aanmaken voor delen met andere netwerken.

Feedreaders waren in den beginne eigenlijk hele simpele programma’s: Ze pakten periodiek alle informatie uit een RSS-feed en laten deze op een standaard manier zien. Alle informatie die binnenkomt heeft evenveel waarde. Of het nu het “Breaking News” is uit de krant of een update van de weblog van je achternichtje, alles ziet er hetzelfde uit. Vaak moest je je toevlucht zoeken in plug-ins als Feedly om zelf een orde aan de feeds te geven. Ook de feedreaders gaan mee met de ontwikkelingen op het Web en de meeste kregen ook de mogelijkheid om interessante artikelen zelf weer te delen met anderen. Google Reader doet dat met een Share-knop. Maar erover nadenkend is dat niets meer dan uitzenden, broadcasten. Ik stuur iets weg en mensen moeten zelf maar kijken of en waar ze het oppakken.Tevens moest ik zelf maar zoeken of en waar de gedeelde artikelen zijn van anderen in mijn sociale netwerk. Het mist allemaal een makkelijke manier van het vinden van interessante content.

Het delen van artikelen wordt nu ineens een stuk makkelijk. In plaats van het breed uitzenden via je Shared Items pagina, wat nog steeds mogelijk is, kun je nu ook heel gericht interessante artikelen delen met je verschillende sociale groepen. In de settings van Google Reader kun je services aanzetten om je content mee te delen. Op dit moment ontbreken nog een flink aantal diensten. Zo kun je nog niet standaard met LinkedIn of Friendfeed delen. Dat kun je echter simpel toevoegen via de Custom Link.

Google-Reader-social

Vul de volgende gegevens in:

Name: LinkedIn

URL: http://www.linkedin.com/shareArticle?mini=true&url=${url}&title=${title}&source=${short-url}

Icon URL: http://www.linkedin.com/favicon.ico

Voor Friendfeed vul je in

Name: Friendfeed

URL: http://friendfeed.com/?url=${short-url}&title=${title}

Icon URL: http://friendfeed.com/favicon.ico

Delen met Evernote is nog niet erg makkelijk via deze opties. Hiervoor kun je altijd nog gebruik maken van onze manier via RSS2Email.

Update: Delen naar Evernote is wel mogelijk. Kijk hier voor de uitleg en links.

Als je al artikelen met anderen deelt in Google Reader wordt het nu ook een stuk makkelijker om interessante feeds van die personen te vinden. Afhankelijk wat men invult in zijn Google Profiel (wat dus ook weer belangrijker wordt) kun je zelf kiezen welke informatiestroom je van iemand wilt volgen. Dit kan een weblog zijn, maar ook een Twitter-stream. Dit kan handig zijn als je niet de hele dag in de gaten wilt houden wat iemand op Twitter zegt. Je kunt deze opties bereiken via de “From the people you follow“- pagina onder “Browse for stuff”.

Deze twee nieuwe mogelijkheden maken Google Reader steeds interessanter om op de hoogte te blijven van je sociale netwerk(en) en ze op de hoogte te brengen van je eigen interesses en leesgedrag. Ik kan me voorstellen dat dit in projectteams ook een interessante optie kan zijn om informatie uit te wisselen en kennis te delen. Wat steeds minder interessant lijkt te worden is zelf zoveel mogelijk te volgen. Door de nieuwe ontwikkelingen in feedreaders kun je zelf een subset van interessante feeds volgen, goede content delen met je sociale netwerk(en) en tegelijkertijd van anderen weer andere interessant nieuws krijgen.

Wat zijn jullie gedachten bij deze ontwikkelingen?

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

 • Guus Disselkoen
  Posted 14/08/2009 11:52 am 0Likes

  Het toevoegen aan LinkedIn werkt nog niet bij mij. Krijg het LinkedIn scherm om een artikel toe te voegen maar daarin verschijnt niet de tekst die ik wil delen. Het veld is leeg.

 • robbes
  Posted 14/08/2009 10:37 am 0Likes

  Tip: Indien je de nieuwe functie niet te zien krijgt, moet je de taal van je google-reader ff via instellingen op engels zetten.

  Super handige functie trouwens!

 • Alwin
  Posted 13/08/2009 12:44 pm 0Likes

  Toen ik vanochtend het nieuwbericht las (in Google Reader) was ik er erg enthousiast over. Dit was echt de functionaliteit die ik miste. Helaas blijkt de implementatie van deze nieuwe dienst een popup te openen. Ik had verwacht dat je de artikelen direct vanuit Google Reader (mbv API’s) naar Twitter, Delicious zou kunnen sturen. Zoals het bookmarken in Delicious nu ook doet zeg maar.

 • Joost
  Posted 13/08/2009 11:37 am 0Likes

  Enorm handige ontwikkelingen! Als Evernote nu een soortgelijke service kan maken zodat we ook daar items heen kunnen sturen, is bij mij de cirkel om iets op te slaan compleet! ­čÖé

 • Arjan Zuidhof
  Posted 13/08/2009 11:22 am 0Likes

  Klinken beide als erg nuttige aanvullingen op de Reader! Alleen heeft de ‘Send To’ optie mij op het moment nog niet bereikt. Zal wel weer stapsgewijs uitgerold worden. En de ‘people you follow’ optie zegt na 5 minuten nog steeds ‘please wait…’

 • Henk-Jan van der Klis
  Posted 13/08/2009 10:51 am 0Likes

  Ik vind het makkelijk. De Google Reader shared items werden via een rss naar twitter service al doorgepost. FriendFeed, Facebook e.d. pakken de shared items ook op als RSS feed. Je aanvulling met LinkedIn is handig. Die heb ik overgenomen.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]