Google resultaten filteren en sorteren

We zoeken bijna elke dag wel eens iets op via Google. Het aantal zoekresultaten kan overweldigend zijn, maar gelukkig kun je in Google heel makkelijk de resultaten filteren. Zo kun je aangeven alleen de resultaten van de laatste week of zelfs alleen de laatste 24 uur te willen zien. Ook kun je kiezen om de resultaten op datum te sorteren of zelfs in een tijdsbalk neer te zetten. Hier leggen we uit hoe je zoekresultaten eenvoudig kunt filteren.

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/handigste-functies-google/

Wanneer je een zoekopdracht uitvoert, verschijnt er een rij knoppen onder de zoekbalk. Hier kun je aangeven of je alle resultaten wil zien, of alleen afbeeldingen, video’s of nieuwsitem wil zien. Door op Maps te drukken schakelt de browser over naar Google Maps en gaat de site op zoek naar een plaats die voldoet aan je zoekopdracht. Aan de rechterkant zie je de knoppen Instellingen en Tools. Daarmee kun je de zoekresultaten verder filteren.

Tools om te filteren

Onder Instellingen vind je zaken als SafeSearch, waarbij expliciete resultaten geblokkeerd worden, en Zoekinstellingen waarbij je in kan stellen hoe de zoekopdracht verwerkt wordt. De knop Tools is om de resultaten die je krijgt te ordenen. Klik hierop, en je zal zien dat er een nieuwe balk verschijnt.

In deze nieuwe balk kun je kiezen of je wereldwijde of alleen Nederlandse resultaten wil zien, en kun je instellen dat er alleen Nederlandstalige zoekresultaten verschijnen. Onder de knop ‘Elke periode’ kun je bepalen hoe nieuw de getoonde zoekresultaten moeten zijn. Wil je een link of afbeelding die de afgelopen 24 uur online is geplaatst? Of afgelopen week? Dat kun je hier bepalen. De getoonde resultaten zijn standaard gesorteerd op relevantie, maar kun je ook sorteren op datum. Die optie verschijnt nadat je een periode hebt geselecteerd.

De inhoud van de Tools-balk verandert op het moment dat je bijvoorbeeld Afbeeldingen of Nieuws selecteert.

Woord voor woord

Wanneer je zoekt bij Alle, zie je in de Tools-balk aan de rechterkant de optie om Alle resultaten of Woord voor woord te selecteert.. Hiermee kun je bepalen of Google eventuele afwijkende spelling of spelfouten mag corrigeren om zo meer zoekresultaten te tonen. Wanneer je in de normale situatie googelt op ‘Steven Jobs’, krijg je alleen zoekresultaten over ‘Steve Jobs’. Google ging er in dat geval vanuit dat je een foutje maakte en eigenlijk op zoek was naar de inmiddels overleden oprichter van Apple. Wanneer je Woord voor woord activeert, krijg je ook daadwerkelijke zoekresultaten van Steven Jobs . Google helpt wel een handje door in een nieuwe regel boven de zoekresultaten de vraag te stellen of je geen Steve Jobs bedoelde.

Met deze tips kun je de resultaten van Google filteren zodat je sneller vindt wat je zoekt. Zo hoef je geen tijd te verspillen aan het scannen van informatie die je noet nodig hebt.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

  • bla
    Posted 05/03/2018 8:36 am 0Likes

    Gaan we weer, zoeken, lezen en dan zie ik dat dit een erg oud document is, in de nieuwe versie van google missen weer eens de genoemde knopjes dus ik heb er niets aan. Webpagina’s met tips worden nooit bijgehouden, dus de meeste resultaten geven onjuiste oplossingen.

  • Otto
    Posted 25/06/2009 7:19 am 0Likes

    Ter verduidelijking:
    Het adres “google.com” wordt door de browser(!) vertaald in http://www.google.nl.
    Alleen wanneer je het VOLLEDIGE www-adres intoetst wordt deze vertaling overgeslagen.

    Voor de Engelstalige versie van Google tik je dus gewoon “www.google.com” in. (volledig adres dus!).

  • SanderG
    Posted 18/06/2009 1:38 pm 0Likes

    Daar heb je google.com/ncr voor (No Country Redirect).

Leave a comment

[wpterms id="3193"]