Gouden uur: Zet je wekker voor het beste fotomoment

Het gouden uur is een term uit de fotografiewereld, die de korte periode na zonsopgang of voor zonsondergang aangeeft. In die periode is er meer indirect zonlicht, waardoor het licht zachter wordt en het licht die mooie rode kleur krijgt.  Tijdens dit figuurlijke uur maak je vaak de mooiste foto’s.

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/7-tips-voor-fotografie-met-je-smartphone/

Geen uur

Elke dag heeft twee keer een gouden uur. Toch is dat moment niet overal ter wereld precies 60 minuten. Bij de evenaar is het gouden uur een stuk korter, doordat de zon daar sneller opkomt. Boven de poolcirkel kan het gouden uur juist weer de hele dag duren, doordat de zon daar in bepaalde periodes net boven de horizon komt.

De vuistregel voor het gouden uur is op veel plekken “het eerste en laatste uur van de dag”. Een tweede definitie is de periode dat de zon minder dan 6 graden boven de horizon staat.

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/gebruik-een-plastic-tas-als-je-fotos-gaat-maken/

Golden Hour

Naarmate de seizoenen verstrijken, verandert ook het tijdstip van de twee dagelijkse gouden uren. Op de website Golden Hour zie je per dag wanneer het de zon opkomt en ondergaat. Dit geeft je vaak al een goede indicatie van het beste tijdstip voor je foto’s.

golden-hour-1

Op de balk onder de kaart zie je de exacte tijdstippen van de twee momenten dat het gouden uur plaatsvindt. Ook kun je op de kalender vooruitkijken hoe laat het beste fotomoment op een bepaalde datum begint en eindigt.

golden-hour-2

De website Zoom.nl heeft een handig artikel met tips over fotografie tijdens het gouden uur!

Blauwe uur

Er is ook een naam voor de periode net voor het eerste en net na het tweede gouden uur: het blauwe uur. Tijdens dit moment is de zon (nog) net onder de horizon en heeft de omgeving en blauwe kleur.

photopills1
Net voor en na de gouden uren, is enkele minuten een blauwe gloed te zien.
Helemaal geen uur

Hoewel dit het blauwe uur wordt genoemd, duurt dit moment vaak slechts een tiental minuten. Je zou dus eerder kunnen spreken van de blauwe minuut. Het maakt de kleuren er echter niet minder mooi op!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]