Grote schoonmaak voor je Mac: Tidy Up!

Afgelopen jaren ben ik relatief vaak geswitcht tussen computers, en heb ik ook nog een bende aan oude Windows-bestanden bewaard. Op die manier krijg je toch een keer te maken met dubbele bestanden die rondzwerven in diverse mapjes. Toch maar eens uitzoeken in de vakantie, bedacht ik. Zeker 6 vakanties verder is het er eindelijk van gekomen. Dankzij Tidy Up! een erg handig programma dat op zoek gaat naar dubbele bestanden op je harde schijf, en vervolgens een prima interface biedt om die dubbele bestanden te verwijderen. Er is zelfs een optie om ‘slim’ te zoeken in Itunes en Iphoto.

search-1.jpg

Zo kun je zoeken op items met dezelfde naam en dezelfde grootte. Of op items met dezelfde naam en een verschillende grootte. Tidy Up! kan zelfs bestanden vinden die de gelijke criteria als grootte, aanmaakdatum en dergelijke hebben, maar een verschillende naam. Op die manier kun je snel een hoop schijfruimte terugvinden, en wat ‘orde’ aanbrengen in de chaos van alle bestanden.

De interface van de zoekresultaten laat snel zien welke bestanden allemaal gelijk zijn, door ze te voorzien van een ‘blauw’ bolletje, zodat je snel via de spatiebalk de dubbele bestanden kunt voorzien van een ‘vlaggetje’ om vervolgens alle ‘gevlagde’ items te kunnen verwijderen.

duplicate-items-1-1-1.jpg

Overigens herinner ik me de opmerking van Gina Trapani tijdens de Amsterdam versie van Lifehacking Academy, in april jongstleden: “Pile, don’t file” was haar adagium. Met andere woorden, gooi al je bestanden maar in één of enkele mappen, de computers van tegenwoordig zijn snel en slim genoeg om in no time alles terug te vinden.

Met dubbele bestanden krijg je te maken als je zoals ik jarenlang gewend was om in hiërarchische mappen te denken. In welk mapje moet welk bestand dan? Met de komst van tools als Evernote zou dat probleem in een paar jaar opgelost moeten zijn.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

5 Comments

 • Ann
  Posted 20/10/2009 11:50 pm 0Likes

  Ok, deze topic is oud maar wie vertelt mij nog even wat de “7^7 structuur is?

 • Joram
  Posted 06/08/2008 5:06 pm 0Likes

  En dat was natuurlijk gericht aan de auteur (Martijn) en – ja – het is pile en niet pil :-).

 • Joram
  Posted 06/08/2008 5:06 pm 0Likes

  Goede tip, ga er eens mee aan de slag. Dat ‘Pil, don’t file’, klinkt goed; heb je een link o.i.d. om hier meer over te lezen? Ik werk overigens met een Mac (maar dat lijkt me logisch als je op dit artikel reageert).

 • Alwin
  Posted 22/07/2008 6:51 pm 0Likes

  Ik voorkom liever deze situaties en ben gewoon gestructureerd begonnen met het opslaan van bestanden. Scheelt je in de loop der jaren gewoon veel werk.

  Maar ’t ziet er veelbelovend uit. Wel jammer overigens dat je er weer 3rd party software voor nodig hebt om het “probleem” op te lossen.

 • Kees Romkes
  Posted 22/07/2008 9:20 am 0Likes

  Niets mis met het denken in hiërarchische structuren, ik meen me nog ergens in een boekje te herinneren dat de 7^7 structuur nog altijd prima werkt en deze pas ik dan ook met veel genoegen toe.

  Daarnaast is het toevoegen van ’tags’ aan bestanden tegenwoordig makkelijker dan ooit, mits men die weet te vinden binnen Vista en dat in je workflow wordt meegenomen.

  Overigens wel aardig om te zien dit programma, alhoewel een vermelding van de prijs het spreekwoordelijke kersje op de taart zou zijn 😉

Comments are closed.