GTD en Evernote: een nieuwe toepassing?

Op iPhone-club stond het bericht dat Evernote met een partner werkt aan een GTD-toepassing voor Evernote. Evernote is nu vooral de populaire notitie-toepassing die alles voor je onthoudt en die op allerlei manieren te voeden is. Met slimme zoekopdrachten kun je nu al taken in notities opnemen en sorteren op allerlei manieren. Maar een aparte app die de projecten en taken laat zien, vergemakkelijkt dat gebruik.

In Evernote maak je op allerlei manieren notities. Aan die notities kun je met de checkbox taken toevoegen. Eerder beschreven we op Lifehacking al hoe je met tags en checkboxes taken zo kunt maken dat ze met zoekopdrachten bovenkomen. Stel dat je al je bel-taken de tag “bellen” geeft, dan levert de zoekopdracht

todo:false tag:bellen
alle telefoon-taken op die je nog niet afgevinkt hebt. Door een aantal zoekopdrachten te maken en op te slaan, heb je met één klik overzicht over een bepaalde groep taken. De blog van Ruud Hein hierover is ook erg leerzaam.

Evernote heeft Egretlist overgenomen. Egretlist (zit in de Evernote Trunk) is een visueel aantrekkelijke app die uit je Evernote notities de taken haalt. In een soort moleskinomgeving kun je taken toevoegen, die dan weer in Evernote komen. Egretlist heeft niet de diverse functionaliteit van Nozbe of Remember the Milk (met het via mail insturen van taken, desktop- en internetapplicatie) maar de over-en-weer koppeling met Evernote is een sterke pre. Nozbe kan bijvoorbeeld notities die bij een project hoort laten zien maar die notities worden dan geen taken.

Gebruik jij Evernote voor projecten en taken? Zo ja, hoe? wat zijn jouw hacks?

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

19 Comments

 • Eric
  Posted 31/01/2012 9:18 pm 0Likes

  Evernote in combinatie met getitdoneapp.com is ook een hele mooi combinatie. In getitdoneapp kun je je evernote koppelen en je notities bewerken, kost helaas 39 dollar per jaar. Werkt helemaal volgens GTD.

 • Patrick Mackaaij
  Posted 30/01/2012 1:28 pm 0Likes

  @Arjan: met Evernote Premium kun je de Excel bestanden alleen read-only openen. Getest op iPad. Misschien is dat anders als je werkt met Numbers (Openen met…)?

  • Arjan
   Posted 31/01/2012 1:27 pm 0Likes

   Bedankt voor de tip, heb uiteindelijk voor quickoffice pro gekozen, met numbers kan je wel openen en editen, maar niet meer terug opslaan in dropbox 🙂 (dan zou je bij elke wijzigingen moeten mailen naar jezelf om het op je desktop weer in dropbox te zetten)

 • Fokke
  Posted 27/01/2012 12:19 pm 0Likes

  Vergeet ook het (nu in beta) nieuwe Wunderkit niet. Ik ben er wat mee aan het proberen, maar dit gaat in combinatie met Wunderlist ook wel een succes worden schat ik zo in…

 • Dominique Dejonghe
  Posted 27/01/2012 9:57 am 0Likes

  Ik ben momenteel met Zendone (momenteel in private beta) aan het experimenteren. Zeer interessant allemaal.

  De meeste hacks haalde ik uit het eBook Evernote Essentials. Een echte aanrader…. :http://goo.gl/AUb8b (affiliate link)

  Hier mijn huidige GTD Workflow via Evernote + Zendone: http://www.youtube.com/watch?v=atMGqfPLuLQ

  • Arjan Broere
   Posted 27/01/2012 10:16 am 0Likes

   Had Zendone nog niet gezien maar ziet er mooi uit. Mooi dashboard voor alle acties/projecten

   Het wordt alsmaar lastiger kiezen 😉

 • Ronald
  Posted 27/01/2012 9:55 am 0Likes

  Kijk ook ‘ns naar http://www.thesecretweapon.org/

  Daar wordt een werkwijze (gratis) beschreven die GTD combineert met (gratis) Evernote.

  Tot nu toe bevalt ‘t me wel. Ik werk er nu 2 weken mee.

  • Arjan Broere
   Posted 27/01/2012 10:15 am 0Likes

   Zeker interessant. Mooi hoe alle GTD-stappen met een video stap-voor-stap worden besproken. Interessant hoe ze met die verschillende tags mails in EN wegwerken.

 • Michiel Brouwer
  Posted 27/01/2012 8:23 am 0Likes

  Ik denk zeker niet dat je Evernote al kunt zien als een volwassen project- en taakmanagement systeem om er echt GettingThingsDone (zoals David Allen heeft bedoeld) mee te kunnen werken.

  Ik ben wel razend benieuwd wat er gaat gebeuren als Evernote/Egretlist een tijdje samen aan het ontwikkelen zijn geweest. Ik gebruik zelf Omnifocus op mijn Mac, iPad en iPhone, wat een min of meer autonome werkomgeving is. Dus ik zie de voordelen wel van een GTD-systeem dat geïntegreerd is in Evernote.

 • Arjan Broere
  Posted 27/01/2012 6:53 am 0Likes

  Ik deel je enthousiasme en notities is idd een te beperkt woord, hoewel in essentie alles een notitie wordt in EN.

  Persoonlijk vind ik de checkboxes (om n taak in de tekst op te nemen) niet handig genoeg om als GTD systeem te gebruiken maar wel voor bijvoorbeeld het werken aan een boek. Invallen, boektitels, blogs, mails etc zitten in EN voor dat project en met de checkboxes geef ik in de notitie aan wat ik er mee wil.

  Handschrift-issue is herkenbaar 🙂 Ik fotografeer Flip overs en whiteboards (door datum en locatie snel aan sessie te koppelen) die ik tijdens cursussen gebruik en die duiken bij de gekste zoektermen op.

 • Bart Kool
  Posted 27/01/2012 12:17 am 0Likes

  Ik beschouw Evernote niet zozeer als een notitietool, maar vooral als een onovertroffen archiefsysteem. Mijn complete administratie zit erin, maar bijvoorbeeld ook een krantenarchief met duizenden artikelen.
  Dit kan door de ongelimiteerde opslagruimte. En je complete archief is overal online beschikbaar, en desgewenst ook (gedeeltelijk) offline op iPad of smartphone

  Door geweldige zoekfunctie is alles prima terug te vinden. Door het gebruik van Notebooks (mappen) en Tags kun je slim archiveren. Alle facturen in je map Facturen die je bijvoorbeeld nog nodig hebt voor je belastingaangifte van 2011 geef je de Tag ‘Belasting 2011’ mee. Bij het invullen van van je belastingaangifte heb je met één klik alle relevante papieren bij elkaar.

  Voor het invoeren van je papieren archief in Evernote kun je bijvoorbeeld de Canon P150 scanner gebruiken. Deze compacte bureauscanner kan je papierwerk automatisch in je desktopversie van Evernote scannen.

  Voor het maken van notities of checklijstjes voor mijn CiEP-systeem vind ik Evernote minder geschikt. Dat doe ik in Gtasks of gewoon in een losbladig notitieboekje op basis van een succesagenda. Die losse blaadje kun je dan wel weer heel makkelijk in Evernote scannen als je ze wilt archiveren. En zelf die zijn op geschreven tekst doorzoekbaar. (Alhoewel dat mijn mijn handschrift een behoorlijke uitdaging is)

  Evernote is wat mij betreft de beste uitvinding sinds het ontstaan van internet!

  • Arjan
   Posted 30/01/2012 10:21 am 0Likes

   Weet jij dan toevallig ook of het met Evernote premium mogelijk is om excel files te editen vanaf je iPhone? Ik weet dat je die files kunt syncen met Evernote premium, maar ik ben opzoek naar een makkelijke oplossing om onderweg dingen bij te houden zoals bijvoorbeeld het benzine verbruik van m’n auto, daar zou excel editen ideaal voor zijn 🙂 De dropbox app heeft voorlopig alleen lezen voor excel, en exporteren naar numbers is weer niet handig omdat hij dan niet geupdate wordt in de dropbox zelf.

   • Oskar van Rijswijk
    Posted 30/01/2012 1:52 pm 0Likes

    @Arjan

    Excel-bestanden kun je op de iPhone bewerken met Quickoffice ( » http://goo.gl/KHvCa ) of met Documents To Go ( » http://goo.gl/schs ). Beide apps kunnen excel-bestanden synchroniseren en bewerken vanuit Dropbox en Google Docs. Helaas hebben deze apps (nog) geen koppeling met Evernote.

    Op de iPad heeft (de iPad-versie van) Quickoffice wél een koppeling met Evernote. Zie de beschrijving in de Evernote Galerij » http://goo.gl/IVmxL Je kunt daarmee het excel-bestand openen vanuit Evernote, bewerken, en de bewerkte versie weer bewaren in Evernote.

    • Arjan
     Posted 31/01/2012 10:39 am 0Likes

     Bedankt! Ik ga deze apps zeker uitproberen 🙂

     • Arjan
      Posted 31/01/2012 12:23 pm 0Likes

      Ik heb gekozen voor Quickoffice (omdat ze wat functionaliteit hetzelfde lijken, en dit de goedkoopste van de 2 is). Je moet van zowel Quickoffice als van Documents to go de duurste versie kopen om gebruik te kunnen maken van Dropbox (resp. 12 en 16 euro) en Quickoffice lijkt exact te doen wat ik wil. In eerste instantie wat problemen, maar dat bleek aan de netwerkverbinding te liggen, nu werkt alles goed, bedankt! 🙂

    • Steven
     Posted 29/01/2013 11:04 am 0Likes

     Cloudon werkt ook met alle office formaten en is gratis.

 • Oskar van Rijswijk
  Posted 26/01/2012 3:05 pm 0Likes

  Ik gebruik Evernote als het onderdeel naslag (“references”) van het GTD-systeem. De rest doe ik nog steeds in voor lijsten specifieke software (mijn keus: het al jaren het onovertroffen RTM » http://goo.gl/pGQl2 ). Deze overname van Mindsmomentum door Evernote klinkt veelbelovend. De apps van Mindsmomentum zijn van goede kwaliteit. Ik gebruik voor het filteren van de favorieten (bookmarks), die ik allemaal in Evernote bewaar, hun app Egretlinks. Een aanrader » http://goo.gl/BV4XF

Leave a comment

[wpterms id="3193"]