Haarscherp inzicht in je tijdsbesteding met Timesheet

Meten is weten en gissen is missen, het adagium dat menig ZZP’er op het schouderblad heeft getatoeëerd. Zeker als dit gaat over inzicht in de dagelijkse tijdsbesteding want voor ieder uurtje komt er natuurlijk een factuurtje. Maar ook voor de gewone sterveling is het belangrijk om te weten hoeveel tijd aan bepaalde taken besteed wordt. Immers, dagelijks dienen er productiviteitskeuzes gemaakt te worden en dan kan je beter over de juiste gegevens beschikken.
Waar we vroeger aangewezen waren op een vel papier en een pen om vervolgens streepjesgewijs het aantal gepresteerde uren per project te turven, diepen we tegenwoordig onze smartphone uit onze broekzak op om het klusje te klaren. “Timesheet” voor Android is hierbij onze trouwe bondgenoot. De Oostenrijkse app houdt nauwgezet onze activiteiten bij door een frisse, handige interface.

Projecten

Alvorens de time tracking te gaan gebruiken, kan je eerst één of meerdere projecten aanmaken. Bij zo’n project is het mogelijk om een aantal eigenschappen aan te geven: titel, werkgever of klant, beschrijving, locatie op basis van GPS, uurtarief en status. Je kan een project koppelen aan automatische WLAN-tracking: wanneer je smartphone zich verbindt met de wifi van een klant, begint de tijdsregistratie voor het project van die klant te lopen. Handig toch?
                       

NFC

Een andere mogelijkheid is het gebruik maken van NFC-tags (zie ook artikel ‘tijdswinst door NFC‘). Hiervoor dient er een Extensie geïnstalleerd te worden. Eerst koppel je een project aan een tag. Wanneer je aan een klus begint, scan je de tag om de tijdsregistratie te starten. Wanneer je klaar bent, scan je ‘m nog een keer zodat de klok stopt. NFC-tags is hier verkrijgbaar.
Tijdens de registratie is het ook mogelijk om de tijd te pauzeren. Wanneer je je werk herneemt, zal de app vragen wat je tijdens je pauze hebt gedaan (“genoten van de pauze?”). Als je de tijd definitief stopt, is het mogelijk om een beschrijving van de taak toe te voegen.
Na afloop is het mogelijk om overzichten op het scherm weer te geven. Dit kan gepresteerd worden in bijvoorbeeld uren per dag, week of per maand. Handiger is het om de gegevens te exporteren naar een spreadsheet.
Timesheet is slechts één voorbeeld van een time tracker. Uiteraard is er een keur aan apps voor Android en iPhone. Welke gebruiken jullie en waarom?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

  • Koen Bosmans
    Posted 06/05/2014 9:06 am 0Likes

    Hey Renaat,
    Overlaatst heb ik naar mijn mening de ultime timetracking app gezien voor mac.
    Deze houdt bij per document/site/etc… hoeveel tijd je er aan gespendeerd hebt, zo kan je groepen maken per klant en heb je geen administratie meer achteraf om te kijken welk document bij welke klant hoort.
    http://www.timetrackerproapp.com/
    Ik heb nog niet gezocht voor een windows versie

    • Renaat Toppets
      Posted 07/05/2014 9:30 pm 0Likes

      Dank voor de interessante tip, Koen. In het verleden heb ik geruime tijd RescueTime (https://www.rescuetime.com) gebruikt. Dit deed ongeveer hetzelfde als je hierboven beschrijft.

  • Jos v.d. Voort v.d. kleij
    Posted 05/05/2014 12:49 pm 0Likes

    Ik heb wel met toggl gewerkt. Dat ging prima. Nu werk ik met officetime (Mac, iPhone, iPad). Die heb ik van de leverancier voor review maar synchronisatie is af en toe een probleem.
    Een andere goede app is Yast. In het Nederlands en zeker het proberen waard.

    • Renaat Toppets
      Posted 10/05/2014 8:12 am 0Likes

      Bedankt Jos, ik ga die Yast zeker ook ‘ns uittesten!

  • Edwin ®
    Posted 05/05/2014 10:48 am 0Likes

    Heel tevreden met Toggl
    Goede iPhone app en simpele webbased app.
    In gratis versie uitgebreid genoeg. Wil je meer, dan is het in bijv. samenwerking/groepen, geen dure app.
    Deze Timesheet-app klinkt ook heel prettig in m’n oren.
    Eens kijken of er een iPhone-broertje van de app beschikbaar is.

    • Renaat Toppets
      Posted 10/05/2014 8:15 am 0Likes

      Bedankt voor je reactie, Edwin. Toggl lijkt mij een goede suggestie voor iPhone-gebruikers!

Comments are closed.