Hack je energieverbruik, hightech en lowtech

Enige tijd geleden schreef ik over de e-manager. Ik heb dit apparaat enige tijd kunnen gebruiken en het heeft me inzicht gegeven over mijn energieverbruik en hoe ik dat kan verminderen. Belangrijkste conclusie was toen dat ik het meest kon besparen op gas, aangezien je daar het meeste van verbruikt, zeker in de winter.

Het systeem biedt naast inzicht ook nog de mogelijkheid om je apparaten vanaf afstand te bedienen. In eerste instantie was ik hier erg enthousiast over. Het leek me namelijk enorm handig en cool om apparaten op afstand aan en uit te kunnen zetten. Hiervoor bieden ze een iPhone / iPad en een Android app aan. Na enige installatieperikelen had ik het systeem vrij eenvoudig aan de praat. En natuurlijk was het leuk om mijn kinderen aan de afgesproken TV-tijd te herinneren door het ding gewoon op afstand uit te zetten. Maar eerlijk gezegd heb ik het verder niet vaak gebruikt.

Ik ben me wel verder gaan verdiepen in de mogelijkheden van energie-monitoring en besparing. Zo zijn er natuurlijk slimme thermostaten, zoals Toon van Eneco, de E-thermostaat van Essent en de onafhankelijke slimme thermostaat en Nest die nog niet in Nederland, maar wel in de USA te koop is. Allemaal mooie systemen die weten (meten) wanneer je thuis bent en in veel gevallen ook op afstand de verwarming aan en uit laten zetten. Dit laatste lijkt mij in het geval van de verwarming zinvol, aangezien het meestal een poosje duurt voor je huis warm is. Je kan dan een half uurtje voordat je thuis bent de verwarming vanaf je mobiel aanzetten. Dat is, wanneer je deze zelfdiscipline weet op te brengen, een behoorlijke verbetering ten opzichte van de klokthermostaat. Die weet namelijk niet dat je onverwacht met een paar collega’s uit eten gaat en dus een paar uur later thuis bent. Ook als je net met je gezin bent vertrokken richting ijsbaan en je bedenkt dat de verwarming nog op 20 staat, is het een geruststellende gedachte, dat hij vanzelf omlaag gaat omdat je thermostaat weet dat er niemand in huis is. Ik kan me wel voorstellen dat je hier zo 10% gas mee weet te besparen, wat leveranciers van deze apparaten claimen.

Maar door een vriend die bij een energiemaatschappij werkt, werd ik geattendeerd op een andere besparingsmogelijkheid. Dit is helemaal geen hightech gadget, maar een eenmalige investering die je in een jaar of 3 a 4 terugverdient, vooropgesteld dat je in een wat ouder huis woont. Het gaat om spouwmuurisolatie. Je boort een paar gaten in de muur en spuit de tussenliggende ruimte vol met een soort schuim. Binnen een dag gebeurd en goed voor zo’n € 300,= per jaar besparing. Er zijn diverse bedrijven die dit aanbieden, waaronder een van de grote energiemaatschappijen.

Maar er is meer. We hebben een korte, zij het ijzig koude winter achter de rug. Toen de temperatuur in het oosten van het land zakte tot onder de -20, vond ik het prettig dat ik het thermo-ondergoed dat ik ooit voor de wintersport aanschafte, nog kon terugvinden. Wat je dan onmiddellijk merkt, is dat je ’s avonds de verwarming zo 2 graden lager kan zetten, wat mij overigens niet door mijn familie in dank werd afgenomen. En thermo-ondergoed zit erg comfortabel. Je merkt niet dat je het aan hebt, in tegenstelling tot een dikke trui. De besparing is enorm. Wanneer je de thermostaat 1 graad lager zet, levert je dat 7 tot 10% besparing op. In mijn geval dus het dubbele, 15 tot 20% besparen op verwarmingskosten.

Hightech is leuk, maar ook lowtech biedt dus zeer krachtige oplossingen om energie te besparen. In beide gevallen loont het om even goed te zoeken. Veel hightech oplossingen zijn gebonden aan energiemaatschappij. Het is natuurlijk jammer om te investeren als je een jaar later van maatschappij zou willen wisselen. Ook de lowtech oplossingen vragen onderzoek: het ene thermo ondergoed is het andere niet. Op lowtechmagazine staat hier een uitgebreid artikel over.

Mijn conclusie is dat ik wel een slimme thermostaat ga aanschaffen, aangezien die mij comfort en besparing op gaat leveren. Dat geldt ook voor spouwmuurisolatie. Thermo ondergoed had ik al. Nu nog de rest van mijn gezin.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

5 Comments

 • Frank
  Posted 17/01/2013 12:27 pm 0Likes

  Even een overzicht van besparen door even geheel anders te doen:
  – Voor de huishoudens met vloerverwarming: Slot op de thermosthaat !!! Er wordt meer gas verbrand met het opstoken naar de juiste temperatuur dan de 21graden vast te houden.
  – Led lampen besparen wel, maar zijn milieu onvriendelijker ivm gebruik van zware metalen. Let op waar je ze plaatst. Veel aan/uit (bijv wc) zijn geen plekken voor led lampen.
  – Spouwmeer isolatie, leg idd het goed vast, maar terugverdientijd is zo kort. Direct doen!
  – Energie, van dag/nacht stroom switch over naar 1 tarief. Wanneer het goed weer is, direct je was draaien en de was ouderwets buiten ophangen. Bespaart en energie en geld in je portemonnee.

 • Sypie
  Posted 02/03/2012 3:09 pm 0Likes

  Wat je ook kunt doen is bijvoorbeeld Tonzon folie achter je radiatoren plakken zodat warmte naar binnen straalt en niet naar buiten.

  • Roy Tomeij
   Posted 02/03/2012 11:19 pm 0Likes

   Opletten dat je de reflecterende kant naar binnen zet. Dat gaat nog weleens mis, waardoor men juist naar buiten stookt 😛

   Qua spouwmuurisolatie: de situatie vooraf goed vastleggen. Er gaat nog weleens iets mis namelijk.

 • Fem
  Posted 02/03/2012 11:09 am 0Likes

  Ik wil zo graag spouwmuurisolatie! De woningbouw heeft wel dubbel glas geinstalleerd, maar niets met de muren gedaan en bij echt koud weer en wind waait het binnen gewoon. Maar misschien heeft mijn woning geen spouwmuren (1923)?

  Bij een volgende woning ga ik daar wel naar kijken iig, want nu zet ik de verwarming hoog, draag een laag thermokleding, 2 truien, een vest, een denken en 3 katten als het echt koud is (ik ben wel een koukleum hoor).

 • Sypie
  Posted 02/03/2012 10:55 am 0Likes

  Besparen is zeker één van de dingen die je op heel korte termijn kunt doen. Dit kan inderdaad al door apparatuur uit te zetten, je vriezer te ontdoen van ijs, tochtstrippen plaatsen, ventileren, LED-lampjes nemen in plaats van halogeen, een laptop of iPad in plaats van een te veel slurpende PC, elektrisch rijden in plaats van een stinkende diesel voor de deur en zo voorts.

  Het begint allemaal met het krijgen van inzicht in je verbruik. Dit kun je doen, zoals je vertelt, door een e-manager of vergelijkbaar apparaat. het kan ook op andere manieren. het gaat te ver om dat allemaal op te sommen terwijl dat al door mensen is gedaan. Lees dit topic eens door over Energiemeters en je weet meteen een stuk meer: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1253295

  Zelf ben ik de laatste tijd ook erg bezig om te kijken waar ik kan besparen. De grotere aankopen die je als man doet zijn toch vaak dingen met een stekker er aan. De liefde van de man gaat door een snoer. Om dan tóch enigszins te gaan bezuinigen heb ik het volgende ondernomen (geen high-tech oplossingen)
  * Mijn Synology DS211j NAS heb ik voorzien van een tijdschema. ’s Nachts hoeft die niet te draaien omdat mijn laptop dan ook niet draait en dus geen back-up hoeft te maken.
  * Gloeilampen vervangen door LED-lampen. Het gaat maar om twee lampen, maar omgerekend wél 102W vervangen door 16W.
  * Halogeen spots vervangen door LED-spots. Hier is 105W vervangen door 12,3W
  * Vriezer ontdaan van zo’n 1,5 kilo ijs. De besparing is niet te meten omdat ik geen meters in huis heb.
  * Smarthphone omgewisseld voor een ouder model die maar één keer in de week/anderhalve week opgeladen hoeft te worden (niet om te besparen maar omdat mijn smartphone een waardeloos stuk troep was).
  * Adapters na gebruik uit het stopcontact halen en op een vaste plek neerleggen.

  Er zijn ook nog enkele punten ter verbetering die ik dit jaar wil doorvoeren:
  * Decoder, TV en versterker achter een schakelaar zetten zodat ze geen sluipverbruik hebben.
  * De interne harde schijf van de decoder hardwarematig uitschakelen. Deze draait ten overvloede omdat we die NIET gebruiken.
  * Lamp die een dimmer heeft met een lampje er in voorzien van een snoerschakelaar.
  * Nog eens 255W aan halogeen vervangen door LED-spots.

Comments are closed.