Hack je energieverbruik met de e-manager

 

Voor Lifehacking mochten we de Nuon E-manageruittesten. De E-manager is een apparaatje dat je kan aansluiten op je gas- en elektriciteitsmeter en waarmee je je energieverbruik kan monitoren. Daarnaast heeft het nog een aantal leuke features, zoals het vergelijken van je energiegebruik ten opzichte van andere vergelijkbare huishoudens en het op afstand kunnen aan- en uitzetten van diverse apparaten. Dit kan vanaf het web, maar ook vanaf je mobiel of tablet. De prijs van de E-manager is € 149,95 (t/m 31 december, daarna € 199,00) plus abonnementskosten van € 2,95 per maand.

Technische voorwaarden

Maar voordat je de E-manager kan gaan gebruiken,moet je wel eerst aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet namelijk over een geschikte gasmeter en dito elektriciteitsmeter beschikken. De gasmeter kun je herkennen aan een reflectievlakje op de nul of de zes van het getallenwieltje (achter de komma). De elektriciteitsmeter moet een knipperend ledje hebben. Daarnaast moet je internet router in de buurt staan en je hebt twee vrije stopcontacten nodig.

Installatie

Dat zijn vrij veel voorwaarden, maar je hebt dus geen ‘slimme’ meter nodig om de e-manager te kunnen gebruiken. Als je voldoet aan deze voorwaarden is het aansluiten relatief eenvoudig. Er zijn twee optische lezertjes die je op de goede plek op je gas- en elektriciteitsmeter moet plakken en twee kastjes waarvan je er een met een netwerkkabel aan je router moet verbinden. Bij mij werd het apparaat geïnstalleerd door een monteur van Nuon, maar ik had het ook makkelijk zelf gekund. Daarmee spaar je € 49,95 uit, de kosten voor installatie. Na installatie geef je op het portal je mac-adres van je router op en het werkt. Je ziet direct je actuele gebruik van gas en elektriciteit. Voor de volledigheid kun je nog je type huis, het aantal bewoners, je huidige meterstand, de prijs van gas en elektriciteit en je besparingsdoelstelling ingeven. Minpuntje is hier dat het systeem niet is ingericht op een dag-nachtmeter, dus daar zul je ‘handmatig’ een correctie moeten maken voor wat betreft kosten en meterstand controle.

Webtoegang

De webinterface is redelijk intuïtief, vooral voor de basisfunctionaliteit. In het startscherm kun je kiezen voor je actuele gas- en elektriciteitsverbruik. Je ziet daar ook direct een grafiekje van de laatste 12 uur. Daarnaast zie je je verbruik in euro’s. Als je doorklikt kun je een grafiekje zien van de afgelopen 24 uur, week, maand, etc. Je kunt ook gegevens exporteren naar csv formaat wat je vervolgens kan inlezen in je google spreadsheet, excel, etc. De gegevens die je hier krijgt zijn voor de gemiddelde gebruiker echter niet handig en laat ruimte voor verbetering. Je krijgt steeds twee regels, een met een begintijd en een met een eindtijd, waarin het verbruik tussen die twee tijden 2x (of soms nog vaker) wordt vernoemd. Wil je hier zinnige informatie uithalen, dan moet je toch wel een gevorderde spreadsheetgebruiker zijn.

Smart plugs

Voor de test kreeg ik twee slimme stopcontacten, smart plugs, meegeleverd. In de praktijk moet je deze los aanschaffen. Er zijn twee varianten, de kleine met een uitgang die je rechtstreeks in je stopcontact steekt en een grote met zes uitgangen met een (kort) verlengsnoer. De slimme stopcontacten stellen je in staat om apparaten op afstand aan en uit te zetten. Daarnaast bieden ze je de mogelijkheid om het verbruik per apparaat te meten. Voor de test kregen we van elk een exemplaar. Klanten van Nuon kunnen ze los aanschaffen voor respectievelijk € 29,95 en € 49,95. Na installatie van je slimme stopcontacten moet je ze bekend maken via de webtoegang en per kamer en per stopcontact kun je aangeven welk apparaat er aan hangt. Dit gedeelte van de webtoegang werkt iets minder intuïtief, maar na enig puzzelen zag ik mijn computer, beeldschermen, printer, tv en dvd en kon ik ze ook nog eens aan en uitzetten vanaf mijn pc. Persoonlijk lijkt mij het leuk en wellicht ook handig om al je apparaten in huis op deze manier te kunnen meten en besturen, alleen hangt daar dus wel een behoorlijk prijskaartje aan.

Eerste ervaringen

Je moet een paar dagen wachten voor je iets zinnigs kan zeggen over je energiegebruik, maar dan heb je ook informatie. Het eerste wat mij opviel en wat ik me nooit gerealiseerd heb, is dat de kosten die je maakt voor gas een veelvoud zijn van de kosten die je maakt voor elektriciteit. Per dag gebruik ik voor ca € 10,00 aan gas en maar € 3,00 aan elektriciteit. Mijn situatie is en huishouden van 2 volwassenen en 2 kinderen. Wij koken elektrisch en we hebben een combiketel op gas. Daarbij werk ik regelmatig thuis, waardoor de verwarming ook vrijwel dagelijks aan staat. Overdag op 18 en ’s avonds op 20 a 21. Ook mijn computer staat de hele dag aan. Die computer inclusief 2 beeldschermen gebruikt 160W. De televisie (wel een oude, met beeldbuis) met dvd speler ongeveer 120W. Tv en DVD speler op standby gebruiken samen 40W. De computer, beeldschermen en printer op standby gebruikt ongeveer 5W. Opladen van telefoons en iPad wordt niet geregistreerd en is dus vrijwel nihil. Conclusie: Ik kan het meest besparen door de verwarming een paar graden lager te zetten en minder en/of korter te douchen.

(In dit voorbeeld zie je het gasverbruik. Gisteren was ik naar de Lifehacking meetup en was er niemand thuis. Rond 4 uur kwamen mijn kinderen uit school en ging de verwarming aan. Rond 11 uur naar bed, dus rond 10 uur de verwarming laag en de volgende ochtend weer douchen)

Wat de eerste week voor mij veranderd heeft is dat ik mijn computer eerder in slaapstand zet en de verwarming wat eerder omlaag draai. Ik probeer de laatste ongeveer een uurtje voor ik naar bed ga al op een graad of 16 te zetten. Ook heb ik de neiging om de verwarming wat lager te zetten en maar een trui aan te trekken. De reden is simpel. Ik geef het meest aan gas uit en dat zie ik dagelijks in Euro’s op mijn scherm. Dat motiveert echt om een beetje zuinig aan te doen.

Positief

 • Bruikbare informatie over je energieverbruik wat leidt tot meer inzicht.
 • Makkelijke installatie.
 • Eenvoudige webtoegang.
 • Toegang vanaf mobiele apparaten (daarover in een later artikel meer)
 • Het stimuleert zuiniger te zijn met energie, goed voor het milieu en portemonnee.

Negatief

 • De prijs van de slimme stopcontacten
 • Het systeem lijkt alleen toegankelijk voor Nuon klanten
 • Export biedt (nog) onvoldoende informatie
Binnenkort meer over de e-manager…
Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

18 Comments

 • Eco Trade
  Posted 03/02/2014 10:33 pm 0Likes

  Sinds 1 december 2013 heeft Eco Trade de import van the owl energie meters.
  deze energie meters kenmerkne zich door een eenvoudige installatie, maar een zeer duidelijk inzicht in het energie gebruik, zowel het momentele als het totale gebruik

  voor thuis gebruil zijn er een aantal opties
  the Owl Micro +
  https://www.theowl-nederland.com/Owl-Micro-Plus
  the Owl Micro + USB
  https://www.theowl-nederland.com/Owl-Micro-USB
  Deze slaat het gebruik op in het interne geheugen, goed voor 2 jaar en kan via de pc worden uitgelezen, zodat het verbruik ook zichtbaar kan worden gemaakt middels gedetaileerde grafieken.

  beide meters kunnen worden voorzien van een netwerk gateway, zodat het energie verbruik ook online gevolgd kan worden.

  om het energie verbruik alleen online te volgen kan gebruik gemaakt worden van de intuition-E
  https://www.theowl-nederland.com/The-Owl-Intuition-E

 • Willem
  Posted 11/12/2013 3:18 pm 0Likes

  Ik gebruik een ander systeem nl van: http://www.plugwise.com/nl
  Alles wordt mooi bijgehouden in grafiekjes van de Plugwise App: http://www.plugwise.com/nl/smartphone
  Erg handig!

 • Ada Pouw
  Posted 09/04/2013 3:43 pm 0Likes

  Door de nuon als in mijn contract verleng krijg ik ook zo energie en gas bijhouder kado. Alleen mij internet aansluiting zit in de huiskamer en dus niet in de meterkast. Is het dan wel mogelijk dit alles aan te sluiten. Plus ik heb er helemaal geen verstand van. Dus laten plaatsen is dan het beste, maar dan zit ik nog met mijn internetaansluiting die in de woonkamer zit.

  Moet ik dit nu dan wel of niet doen, want kan extra kosten niet betalen om alles om te gaan zetten.

  In afwachting van uw reacties met vriendelijke groet

 • Alex
  Posted 19/03/2012 3:28 pm 0Likes

  Minpunt is ook, dat hij niet werkt als je geen gas gebruikt, maar stadswarmte en warmtap water. Hieraan is de nuon momenteel druk mee bezig, maar zoals ik het nu lees, kan je zonder calibratie van de gasmeter het apparaat zowieso weinig laten doen??

 • Raymond Hendrix
  Posted 17/03/2012 9:35 am 0Likes

  Ik gebruik een Current Cost EnviR om mijn stroom verbruik EN pv opbrengst te monitoren. Stukken goedkoper dan de nuon oplossing, nu nog alleen stroom maar gas komt er aan.
  http://www.currentcost.com. Mijn opbrengst klopt goed, alleen een vertekend beeld als ik veel stroom opwek omdat de meter niet kan zien welke kant de stroom op gaat maar dat probleem hebben alle slimme meters heb ik begrepen.

 • Dave
  Posted 15/12/2011 12:54 pm 0Likes

  Ooit gehoord van http://www.enymate.nl ?
  Hiermee monitor je niet alleen gas en elektriciteit maar kun je ook nog water verbruik monitoren. Aanschafkosten zijn ongeveer evenveel. Verder geen abonnementskosten per maand ….

 • 5
  Posted 13/12/2011 12:08 pm 0Likes

  Zelf meet ik fanatiek mijn gasverbruik, zonder dit apparaat. Sinds 2008 om de enkele weken noteer ik de gasstand in combinatie met met de datum in een excel sheetje. Het geeft een mooi overzicht van het gasverbruik over tijd. Wat hier leuk is om mee te correleren is de gemiddelde temperatuur uit deze periode, makkelijk te halen uit: http://www.knmi.nl/klimatologie/daggegevens/selectie.cgi
  Hiermee kan ik zien hoeveel gas per dag ik verbruik bij een bepaalde gemiddelde buitentemperatuur. De correlatie hiertussen is bij mij ongeveer -0,87! Boven de 18 graden gemiddeld slaat de verwarming bijna niet meer aan en is mijn verbruik constant (gasfornuis + warm water). Dit geeft een mooie grafiek wanneer je een trendline toevoegt, zie ook: http://www.halesowenweather.co.uk/gas_usage_and_temperatures.htm (bottom figure). (x,y) = (temperatuur,gasverbruik)
  Daarnaast weet ik ook dat ik bij een gemiddelde temperatuur van -5.2 bijna 10 m3 gas per dag verbruik (vorig winter). Dit is enorm hoog voor een appartement, maar na wat extra isoleren zie ik alle nieuwe punten lager liggen.
  Ook kan ik het effect merken van ‘s nachts de verwarming op 15 graden zetten in plaats van 16 graden, wederom gasverbruik daalt bij dezelfde gemiddelde temperatuur.
  Tot slot kan ik heel goed inschatten wat ik per jaar aan gas kwijt ben, dus kan je het maandelijkse bedrag van je energie leverancier aanpassen. Dit levert dan geen vervelende naheffing op aan het eind van het jaar.

  N.B. Er is dus GEEN apparaat van 150 euro voor nodig om dit allemaal te kunnen uitlezen. Het apparaat lijkt me wel geschikt om te kunnen zeggen: sta eens wat minder lang onder de douche. Maar dit is meer micro schaal, macro is een 2-wekelijkse meting van je gasstand al meer dan genoeg.

  • 42
   Posted 20/01/2012 10:34 am 0Likes

   Hoi,
   Het bijhouden van gas verbruik gaat nog makkelijker via de site: http://www.mindergas.nl

   Kanttekening bij de NUON-e manager is dat hij niet goed werkt icm Zonnepanelen 🙁

   ( hier wordt niet veel over gesproken jammer genoeg )

 • Jacco van der Pol
  Posted 09/12/2011 4:29 pm 0Likes

  @Laurens: Je hebt gelijk en ik heb het gecorrigeerd. Dank voor de tip. Ik scoorde nooit erg hoog bij natuurkunde 🙂

 • Laurens
  Posted 09/12/2011 2:33 pm 0Likes

  Mooi artikel, het zal ongetwijfeld anderen ook aansporen om bewuster om te gaan met energie.

  Eén enkele opmerking, echter;
  “Die computer inclusief 2 beeldschermen gebruikt 160W per uur. De televisie (wel een oude, met beeldbuis) met dvd speler ongeveer 120W per uur. Tv en DVD speler op standby gebruiken samen 40W. ”
  Bij die laatste doe je het goed, de twee anderen zijn echter een doorn in het oog.

  Een apparaat verbruikt xxx W – punt. Watt als eenheid is reeds tijdsgebonden – het geeft de verbruikte energie per tijdseenheid weer (Joule per seconde, om exact te zijn). Een verbruik van 160 W bijvoorbeeld kan zich wel vertalen in 0,16 kWh per uur (= 0,16 kWh / h = 0,16 kW = 160 W).

  Hiermee wil ik geen afbreuk doen aan je artikel, absoluut niet. Het is een kwestie van verwarring te voorkomen, ik krijg de vraag vaker dan me lief is 🙂

 • Marger
  Posted 09/12/2011 8:58 am 0Likes

  Het kan goed kloppen dat je gaskosten hoger zijn dan je electriciteitskosten, maar heb je wel gecompenseerd voor de zomer in die berekening van de kosten per dag? Nu in de wintertijd jaag je vrijwel je complete gasverbruik erdoor, in de zomer staat de verwarming uit en heb je bijna geen gaskosten. Dat maakt de gemiddelde kosten per dag eerder de helft van wat je nu op een dag meet. De electriciteitskosten daarentegen zullen in de zomer niet zoveel lager liggen, meestal gaat het alleen om een paar uurtjes per dag minder de lampen aan. De precieze verhouding tussen je gas- en electriciteitsgebruik kun je natuurlijk simpel aflezen uit je energierekening, of even vragen bij Nuon welk deel van je voorschot uit gas bestaat (mits je voorschot jaarlijks redelijk in de buurt van de werkelijke kosten ligt).

  Desalniettemin is het natuurlijk een goed idee om op gas te besparen. Een uur voor het slapen de verwarming omlaag is een bekende tip: in dat uur koelt het huis nauwelijks af als het een beetje redelijk geïsoleerd is.

  Ik zit niet bij Nuon, maar zou voor zo’n bedrag deze uitgave niet doen om mijn energieverbruik een beetje te kunnen peilen. Gas is niet echt nodig: in de zomer meet ik dat koken op gas nauwelijks verbruik oplevert, douchen is dan de grootste verbruiker, in de winter knalt de verwarming daar nog eens ver overheen. Waar bespaard kan worden is mij dan wel duidelijk.

  Verder heb ik jaren geleden voor 11 euro zo’n watt-metertje gekocht bij de Aldi. Daarmee heb ik van een aantal apparaten in huis gemeten wat het verbruik is als ze aan staan, op standby en uit. Dat geeft een heel aardig beeld van welke dingen je gewoon helemaal uit moet zetten als je ze niet gebruikt (versterker, verbruikt net zoveel als de muziek aanstaat als wanneer die niet gespeeld wordt, etc.) en voor welke dingen je niet zoveel moeite hoeft te doen.

  Verder onzuinige apparaten vervangen door zuinige als de kans zich voordoet. Toen mijn monitor (80W) kapot ging, heb ik een nieuwe gekocht die maar 25W watt verbruikt, dat scheelt enorm. Vriezer, koelkast, vaatwasser en wasmachine kun je zo zuinig mogelijk kopen als ze aan vervanging toe zijn.

 • Marco
  Posted 08/12/2011 6:13 pm 0Likes

  Jacco, bedankt voor je review. Helaas kon ik zelf, vanwege het feit dat de portal nog geen mogelijkheid heeft om onderscheid te maken tussen dag- en nachttarief, nog niet deelnemen aan de e-Challenge die NUON recent organiseerde. Jammer, maar helaas. Inmiddels heb ik van NUON begrepen dat deze beperking komt te vervallen, als je twee tarieven kunt opgeven en het tijdvak waarbinnen deze van toepassing zijn. Ik twijfel zelf op het moment nog over de aanschaf, met name vanwege de hoge prijs van de smart plugs. Een investering van EUR 150,00 + 50 + 50 (bij aanschaf van e-Manager met 2 x meervoudige Smart plug) kost toch wel enige tijd om terug te verdienen, wanneer je al bewust met energie omgaat. Met als gevolg dat je voor zo’n 250 euro toch wel een prijzige gadget aanschaft (waamee je dan wel vanaf je vakantieadres de schemerlamp aan en uit kunt schakelen, maar toch….)

  • marxx4
   Posted 30/01/2012 5:03 pm 0Likes

   Als je alleen de kilowatts bekijkt heb je het nachttarief niet nodig.
   Je zou ook de data in een spreadsheet kunnen laden en daar de kosten uitrekenen.
   Het is lastig voor het apparaat om onderscheid tussen dag en nacht tarief te maken aangezien dit een signaal op het net is, en het apparaat nergens direct op het net zit (alleen met een adapter)
   Wat betreft de smart plug: ideaal om het stroomverbruik te meten van allerlei apparatuur apart. Dit werkt beter dan de energy monitor van bv voltcraft of cresta, die alleen de totalen geven. Bv voor koelkast en vriezer, om te zien hoeveel ze werkelijk verbruiken en wanneer (hoe vaak gaat de deur eigenlijk open en slaat de pomp aan?)
   Ik heb een modulerende ketel en heb op dit moment geen idee wanneer die wat verbruikt. Met de manager kan ik keurig een grafiek maken.
   Ik ken op dit moment geen ander systeem dat out of the box meteen overzichtelijke resultaten geeft (voor deze prijs.:-) en nee ik ben niet van de nuon, maar dat is de enige die het op dit moment verkoopt.

 • Kevin
  Posted 08/12/2011 11:11 am 0Likes

  Leuk artikel, maar de conclusies vallen me eerlijk gezegd nogal tegen. Die kon ik je al voorspellen zonder dat dure apparaat van 149 euro.

  • Han
   Posted 08/12/2011 1:28 pm 0Likes

   Het interessante hieraan is juist dat je het effect direct ziet (ook al weet je wel wat je eigenlijk moet doen)

   • Marco
    Posted 08/12/2011 6:16 pm 0Likes

    Ik denk inderdaad dat dat de kracht is. Je ziet realtime wat het effect is van het draaien van een was op 60 graden, wat de kosten zijn van een uurtje TV kijken etc.. Het gaat dus vooral om bewustwording en in dat opzicht zie ik de toegevoegde waarde wel. Alleen jammer dat je ROI even op zich laat wachten, met name door de prijs van de accessoires.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]