Hack je portefeuille: de multi-pas

 

Herken je het? Een portefeuille die overvol is, voornamelijk door alle pasjes van banken, spaarprogramma’s, openbaar vervoer etc. Erg lastig, temeer daar de spanning in je portefeuille er ook toe kan leiden dat de levensduur van de pasjes aanzienlijk verkort wordt. Scheuren treden sneller op, magneetstrips worden onleesbaar. Er zijn al eerder posts verschenen over dit onderwerp, waaronder de post over de Big Skinny Multi Pocket door Patrick Loonstra. Je kan dus kijken hoe je materialen dunner maakt, maar een andere insteek is om te kijken hoe je pasjes kan combineren!

Onlangs werd ik, luisterend naar BNR tijdens tijdens één van mijn vele autoritjes, geattendeerd op de startup PASJE.NU. Dit is een doe-het-zelf website waarop je je eigen samengestelde pas kunt maken! Het systeem beperkt zich vooralsnog tot barcodepasjes, maar laten we eerlijk zijn: momenteel zijn er nog veel van deze pasjes in omloop! Een paar voorbeelden uit mijn eigen portefeuille: Makro, Sligro, Office Center, videotheek, schietclub, Air Miles, Bonuskaart, kapper, tankpas.

Hoe werkt het?

Je maakt een account aan en kiest vervolgens voor een type pas. Er zijn 3 ‘smaakjes’:

 1. 2 Foto’s + 1 barcode (leuk om gepersonaliseerde pas te maken)
 2. Foto + 4 barcodes
 3. 8 barcodes

Als hardcore lifehacker ben ik natuurlijk direct voor de ‘8 barcodes’ versie gegaan. Het aanmaken was een peulenschil. Het systeem zit goed in elkaar, veel partners staan er al in zodat je enkel het barcodenummer van je huidige pas over hoeft te typen.

Staat jouw pasje er niet bij? Geen probleem, vul het barcodenummer is en kies uit de verschillende ‘formats’ van barcodes degene zoals die op jouw pasje staat:

In de praktijk

Ik heb mijn pasje nu ongeveer twee weken en ben er erg tevreden mee. Een paar voordelen en nadelen:

Voordelen:

 • Dunnere portefeuille;
 • Ook pasjes bij me die ik normaal niet mee heb vanwege ruimtegebrek;
 • Leuke gadget, overal waar ik hem tevoorschijn haal komt er een gesprek over op gang (zelfs aan de AH kassa :-))

Nadelen:

 • Soms lastig scannen. Bijvoorbeeld bij Office Center staat een doe-het-zelf scanner voor toegang tot de winkel. Ik moet dan even de boven- en onderliggende codes met twee vingers afdekken. Kwestie van wennen;
 • Sommige pasjes zijn gemaakt op zowel klantnummer scannen als identiteitscontrole. Ik ben er nog niet mee naar de Makro geweest maar ik weet dat je daar ook je ID moet laten zien. Nu weet ik dus niet of ze dit enkel vanuit hun systeem checken (scan -> beeldscherm check -> ID check) of dat ze ook het fysieke pasje checken. Als dat zo is gaat dit dus niet lukken zo;
 • Enkel barcodes. Een volgende stap met een multi-programmeerbare chip of magneetstrip zou natuurlijk te gek zijn! Meerdere pinpassen op 1 pas. Dit is een omstreden gebied, dat weet ik. Maar toch…

Op dit moment loopt er een introductie-actie waarbij je het 2e pasje gratis krijgt. Ook erg handig om aan je partner te geven!

Ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

18 Comments

 • Bart
  Posted 31/05/2012 12:03 pm 0Likes

  Leuk idee, maar een alternatief dat nog een stap verder gaat en waarom de winkels er geen gebruik van maken is mij een raadsel. Misschien omdat het te makkelijk lijkt?

  Gooi al die verschillende pasjes (in 1001 formaten), stempelkaartjes, magneetkaarten en toestanden weg.
  Winkels beheren klantengegevens op basis van electronische identiteitskaart (e-id). Slechts 1 kaart nodig in je portefeuille of handtas :p
  Simpel zat! (zoals de Nederlanders het zouden zeggen)

 • Chofny
  Posted 08/05/2012 1:25 am 0Likes

  Ik heb een vraag…

  Ik heb een pasjes scanner…. en ik heb een pasjes printer met een magneet strip.
  Ik zou graag mijn eigen bedrijf gegeven erop zetten. B.V. een school….je hebt 30
  leerlingen als je het scant geeft hij de gegevens van die leerling aan. tot nu to heb ik de driver geinstalleerd maar zodra ik een pasje erop zet geeft hij aan onbekende tag. ik hier en daar gelezen dat je voor idere pasje een tag moest kopen. is er ook een ander manier?

 • Marijn
  Posted 18/12/2011 5:30 pm 0Likes

  Nou lekker is dat probeer voor eerst uit bij de AH en dat ding scande de airmails maar niet de kortingspas.
  Sta je daar voor lul de hele rij op te houden.

  • Mischa Coster
   Posted 18/12/2011 6:03 pm 0Likes

   Dat is inderdaad lastig. Ik heb daarom de bonuskaart als bovenste code staan, en biedt hem aan met mijn hand voer de andere codes zodat ze direct zien hoe ze ‘m beet moeten pakken. Lukt altijd prima!

 • Petra Fisher
  Posted 01/12/2011 9:59 pm 0Likes

  Leuk idee. Iemand al uitgeprobeert of het ook werkt met je museumjaarkaart en je Artiskaart? Voor zover ik kan zien zijn dat ook barcode kaarten. Dat zou me zo al vier kaarten in mijn portemonaie schelen! Op de site staat echter “spaarkaart” dus zou het ook voor lidmaatschap geaccepteerd worden?

  • Mischa Coster
   Posted 01/12/2011 11:14 pm 0Likes

   Mijn ervaring is dat alles waar een barcode op zit, op de pas gezet kan worden. Dus spaar/lidmaatschap/toegang etc etc.

 • Hans
  Posted 01/12/2011 4:10 pm 0Likes

  Ik las laatst ook zoiets dat in ontwikkeling is in Turkije.
  Alles opgeslagen op je ID Kaart. Ik hoop dat deze techniek zich snel ontwikkelt.
  Word gek van al die pasjes!

  Hier het bericht: http://www.nederlandersinturkije.nl/nieuws/slimme-e-identiteitskaart-turkije-klaar-voor-gebruik/

 • Sander Robijns
  Posted 01/12/2011 2:29 pm 0Likes

  Of je neemt gewoon een goede foto van de pas en stopt die in Evernote op je smartphone en haalt die naar boven als je het nodig hebt. Telefoon heb je waarschijnlijk toch al bij en de pasjes dan helemaal niet meer (uitgezonderd die met magneetstrip en/of chip).

  Voor multi-magneetstrip en/of chip zullen we waarschijnlijk lang kunnen wachten ivm security, privacy en concurrentie…

  • Lambert Rombouts
   Posted 01/12/2011 5:03 pm 0Likes

   Precies! Dat doe ik al jaren. Ik heb van veelgebruikte pasje een scan gemaakt en die in Evernote gezet. Je krijgt wel regelmatig verbaasde blikken, maar het werkt op de meeste plaatsen (bij mij het meest gebruikt: bibliotheek en Gamma). Natuurlijk wel afhankelijk van het scherm (helderheid, reflectie). Maar dan nog kunnen ze meestal het nummer intypen dus heb je nog altijd een fallback.
   Aanvullende tip voor Evernote gebruikers op Android: je kunt een snelkoppeling maken van een notitie en die op je homescreen zetten. Voor veelgebruikte notities (bijvoorbeeld een gescand pasje) werkt dat supersnel.

  • Mischa Coster
   Posted 01/12/2011 11:13 pm 0Likes

   Uiteraard kan dit. Ben zelf intensief Evernote gebruiker. Maar heb vaak last van reflectie, geneuzel etc. En ik geef mijn iPhone niet graag weg bij de AH om mijn bonuskaart te laten scannen 🙂

 • Laurens Voet
  Posted 01/12/2011 11:28 am 0Likes

  Super idee. Heb gelijk 2 pasjes besteld. Hoe ik geen nieuwe portefeuille te zoeken.

 • Dirk-Jan
  Posted 01/12/2011 10:31 am 0Likes

  Ik had zelf overwogen om een aantal van de barcodes af te laten drukken op een eigen ontwerp van de Mighty Wallet (http://www.mightywallets.com/the-blank-d.i.y.-mighty-wallet/.
  Dat scheelt dan weer een pasje.

 • Geert Booster
  Posted 01/12/2011 10:13 am 0Likes

  De Makro gebruikt tegenwoordig ook zelfscan toegang om binnen te komen, maar geeft aan steekproefsgewijs wel om paspoort/rijbewijs/ID te kunnen vragen. Als ze je weigeren met je nieuwe hippe barcode pas (ik vind het idee geniaal!) kun je altijd nog een dagpas aanvragen met je paspoort/rijbewijs/ID.

  • Mischa Coster
   Posted 01/12/2011 11:11 pm 0Likes

   Ja dat is juist de vraag. Checken ze je ID aan de hand van je pas, of aan de hand van de computerfile die je barcode op het beeldscherm tovert, inclusief foto?

 • James Kuypers
  Posted 01/12/2011 10:10 am 0Likes

  Zou het dan ook kunnen een platje pas te maken met een display, waar op de display je de barcode naar wens kunt laten verschijnen?

  Of een app op je phone die barcodes kan scannen en dan desgewenst weer toont?

  Ga die pasje.nu site iig uitproberen =]

 • Guido Jansen
  Posted 01/12/2011 10:04 am 0Likes

  Geniaal! Lijkt me idd wel een issue bij partijen die de kaart zelf ook als een soort ID/bewijs zien, maar dat merkt je dan snel genoeg, neem je die voor de zekerheid de eerste keer nog even mee. En inderdaad op naar de multi-magneetstrip-pas (benieuwd hoe dat gaat werken…), dan kan de andere helft van de pasjes ook weg 🙂

Comments are closed.