Hack voor Diabetici: Diabetesdagboek op je Smartphone

Diabeteci, en dan voornamelijk patiënten (excuses, ik studeer Geneeskunde en dan spreek ik altijd over ‘patiënten’) met diabetes mellitus type 1, moeten zoveel mogelijk hun bloedglucosewaardes en insulinegebruik bijhouden. Hiervoor werd altijd nog een diabetesdagboekje uitgedeeld en hierin moeten patiënten dan hun bloedglucoses bijhouden voor en na het eten.

Maar dan leven we in 2011 en hebben 4 op de 10 Nederlanders een smartphone! Dan moet zo’n boekje toch ook op de smartphone kunnen? Je kunt moeilijk doen in je notitieblok, maar daar heeft Agis een oplossing voor.

Agis Diabetesdagboek App

Agis heeft voor de Android en iOS een diabetesdagboek ontwikkelt, waarin diabetici hun waardes gemakkelijk kwijt kunnen. Zie de plaatjes voor meer duidelijkheid over hoe de app in zijn werk gaat.

Instellingen

Hier stel je in wat voor een soort insuline je gebruikt, vooral ter referentie. Ook geef je hier op wanneer je je langwerkende insuline gebruikt.

Gegevens invoeren

Dan krijg je het scherm waar je de daadwerkelijke waardes invoert. Klik op een knop (nuchter is bij opstaan, NO is na ontbijt etcetera) en voer vervolgens de waarde in, dan staat het erin.

Export

Vervolgens is de data te exporteren naar een willekeurig email adres. Dus je kan het naar jezelf sturen om uit te printen en mee te nemen, maar ook direct naar je arts/diabetesverpleegkundige.

App gebruiken waard?

Als Lifehackende Geneeskunde student ben ik uiteraard heel erg blij met een app als deze. Agis zet hiermee een mooie toon die doorgezet moet worden. Goed dat de gezondheidszorg meegaat in de mobiele ‘revolutie’.

Wat handig is aan deze app is uiteraard dat je nu het volledige dagboek op je telefoon hebt. Als je je dagboek was vergeten had je natuurlijk de waarde van dat moment eventjes in je mobiel kunnen opslaan, maar nu hoef je dat vervolgens niet meer nog eens op te schrijven, nu heb je je dagboek gewoon altijd bij je.

Dus ook als je bij de arts/verpleegkundige zit en je bent het boekje, dat je moet laten zien, vergeten dan kun je nog steeds even snel de data mailen! En daar zit denk ik de kracht.

Ik heb nog wel een paar vraagtekens bij de app.

  • Zo heb je een ‘contact’ knopje waarin je je contacten kan zetten. De functionaliteit zie ik nog niet helemaal. Het enige wat ik kan bedenken is dat je daar je contacten die weten van jouw diabetes inzet, zodat mocht er iets misgaan dat mensen dan daarvoor je app kunnen checken. Maar aan de andere kant kan ik mij niet voorstellen dat mensen in een app gaan zoeken om te kijken waarom je bewusteloos op straat ligt.
  • Daarnaast blijft het een diabetesdagboek, alleen nu digitaal, dus er verandert nog steeds in wezen niets aan het gebruik. Zo zijn er ook al bloedglucosemeters die automatisch alle data opslaan en dit laden in de computer als je de meter daaraan verbindt. Daar zit misschien nog meer toekomst in, omdat dat echt het gemakkelijker maakt voor de patiënt.
  • Tot slot ben ik nog skeptisch over het bestandtype, .csv. Dan komt het in een excel bestandje, maar het is niet zo overzichtelijk als een boekje dat je kunt doorbladeren en het gebruik wordt voor artsen dan natuurlijk niet echt makkelijker.

Om terug te komen op de vraag ‘is de app het gebruik waard’, daarop antwoord ik volmondig ja! Als je niet meer elke keer een boekje hoeft mee te slepen zal dat al een heleboel schelen! Dus mijn complimenten naar Agis voor het inzetten van nieuwe media voor het gebruik in de gezondheidszorg! Nu dus te downloaden voor Android en iPhone.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk1Serieus?0Meh...0Stom

About Author

14 Comments

  • Hennie
    Posted 09/05/2012 11:04 am 0Likes

    Hoi
    Als ik een maand of dag naar 1 van mijn contactpersonen mail, bv maart 2012
    Dan staat er een datum bij uit 1970.
    Is dit te veranderen in de app van Agis , ik krijg dit niet duidelijk.

    Groetjes Hennie

    • Claartje de Ridder
      Posted 16/07/2012 2:06 pm 0Likes

      Beste Hennie,

      Excuses voor de verlate reactie, ik krijg m nu pas onder ogen. Ik maak zelf ook altijd een export en jouw probleem is mij onbekend, en het lukt me ook niet het na te bootsen.

      Ik hoor graag of je dit nog steeds ondervind, en misschien wil je me dan laten weten wát je prec ies opmerkt, wat er misgaat. Ik ben per e-mail bereikbaar via c.de.ridder@agisweb.nl.

      Bij voorbaat dank, alle input is welkom!

  • Marieke
    Posted 17/12/2011 4:03 pm 0Likes

    Hallo allemaal,
    helemaal super dat jullie hiermee bezig zijn. Altijd prettig om te lezen dat voor diabetes type 1 ook geldt: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker 🙂
    Nu heb ik ook DB type 1, en pomp gebruiker. Momenteel ook nog eens zwanger, een combinatie waar veel tijd en energie in gaat zitten. Ik heb de app nog niet gedownloaded, ik mis eigenlijk aan het plaatje te zien de mogelijkheid om extra metingen te registreren. Ik meet namelijk meer dan 4 keer op een dag mijn bg waarden. Voor de bolussen is het een goede tool, voor de basaal standen wat minder. Wordt hier nog aan gewerkt? En is het mogelijk om ook de koolhydraten inname te registreren?
    Alvast bedankt.
    groetjes Marieke

  • Claartje de Ridder
    Posted 31/08/2011 9:52 am 0Likes

    Beste Paul Harald en Froukje. Allereerste excuses voor het feit dat ik nu pas reageer. Wat goed te horen dat jullie onze app waarderen.

    Allereerst Froukje, je hebt helemaal gelijk wat betreft het gebruik van de app voor diabeten type 1. Ik denk dat we dat wel kunnen aanpassen, zodat we duidelijker maken dat de app geschikt is voor insulinegebruikers, want dat is waar het ten slotte om gaat. Dank je voor de tip!

    Harald, dank voor je reactie. Ik ben zelf (vreemd genoeg) helemaal nog niet bekend met gaming elementen, maar denk dat ik wel begrijp wat je bedoelt. En denk zeker dat daar een toekomst in zit. Uit eigen ervaring weet ik dat het vaak erg moeilijk is zaken bij te houden maar vooral ook te kunnen verklaren. Ik denk dat een gaming element daar zeker bij kan helpen. Maar moet ook eerlijk zeggen dat ik me daar nog niet in verdiept heb. Hoe dan ook, mijn interesse is gewekt, waarvoor dank!

    Beste Paul, ook jij dank voor je reactie. Het zit er voor mij ook aan te komen, de overstap naar een pomp. Ik heb het daar best moeilijk mee, en ben daarom erg benieuwd naar jouw ervaringen met de pomp. Ik weet dat er verschillende typen pomp op de markt zijn, maar ken de ins-en outs er nog niet van. Jouw opmerking mbt real–time statistieken lijkt me dan ook zeker terecht! En het lijkt me dat dit met de huidige technologie ook goed toepasbaar is.

    Er fijn dat jullie tips geven. Voor wie contact met mij wil, Harald, jij iig, ik ben bereikbaar via e-mail: c.de.ridder@agisweb.nl

    Alle input is welkom, jullie kunnen mij altijd mailen! Verwacht de komende weken echter niet direct een reactie, ik hoop dan van de zon te gaan genieten;) Zodra ik terug ben neem ik mails in behandeling, en horen jullie zo snel mogelijk van mij!

    Hartelijke groet,

    Claartje de Ridder

  • Paul van Dorp
    Posted 24/08/2011 9:58 pm 0Likes

    Beste Claartje,

    Ik ben zelf al 11 jaar diabetes type 1 patient en heb sinds kort de overstap gemaakt naar de insulinepomp. Deze pomp kan ik, via een usb-stick, draadloos met mijn computer verbinden waarbij ik mijn bloedsuikerwaardes online ‘in the cloud’ kan plaatsen (service van Medtronic). Daarnaast is ook mijn continue bloedglucose meter en vingerprik glucosemeter draadloos te koppelen met mijn pomp waarbij ik zelf nooit meer waardes hoef in te voeren (scheelt tijd en fouten). Wat ik hierbij echter mis is een koppeling met mijn smartphone, aangezien dit toch allemaal via bluetooth verloopt. Is dit wellicht voor jullie een gave uitbreiding zodat je de statistieken ook op je mobiel real-time kan bekijken?
    Zelf denk ik dat een gaming element (nog) niet nuttig is aangezien er al genoeg games beschikbaar zijn voor Android en iOS en deze app een specifieke focus op diabeteszorg heeft. Learning-throug-games is wel heel populair, maar staat nog in de kinderschoenen en focus lijkt me hier belangrijker aangezien er nog voldoende relevante elementen te bedenken zijn zoals bijvoorbeeld interconnectiviteit via bluetooth.
    Groet, Paul

  • Harald Feijth
    Posted 16/08/2011 10:25 pm 0Likes

    Hallo Claartje,

    Ik zou graag met je in contact treden en met je van gedachte wisselen over een volgende generatie van de Agis diabetes app. Een geweldig initiatief dat, naar mijn idee, door toevoegen van gaming elementen ook nog een lerend effect heeft voor diabetes patiënten.

    Groet Harald.

  • Froukje Bosma
    Posted 11/08/2011 2:25 pm 0Likes

    Hallo,
    Deze app lijkt mij niet alleen voor mensen met type 1 heel geschikt, ook voor mensen met type 2 is het een goede aanvulling. Voor mijzelf geldt dat ik type 2 heb, maar ook ( sinds mijn 16e) constitutioneel eczeem meestal in ernstige mate, dit beinvloed elkaar nogal. Hierdoor ben ik heel slecht in te stellen waardoor ik al heel snel op het gebruik van insuline moest overstappen om mijn bloedsuikers op een aanvaardbaar peil te houden. Ik gebruik een maal daags een langwerkende en drie maal daags een kortwerkende insuline. Zo’n boekje is snel niet vindbaar of je houdt het op losse papiertjes bij en vergeet dan bij een bezoek aan de internist of de verpleegkundig alles mee te nemen Je (slimme) telefoon gaat altijd mee en ook de mogelijkheid om vanuit deze app gelijk naar de verpleegkundige te sturen is ook erg handig. Het maakt het, in ieder geval voor mij als persoon met een druk leven en verschillen chronische ziektes, vast een stuk praktischer om redelijk gezond en goed ingesteld door het leven te gaan.
    Met vriendelijke groet,
    Froukje Bosma

  • Claartje de Ridder
    Posted 10/08/2011 11:47 am 0Likes

    Beste Stefan, Peter, Hans en Wim,

    Ik stel me even kort voor: Ik ben Claartje de Ridder (@claartje13), diabeet type 1, ik werk bij Agis en ben mede-‘verantwoordelijk’ voor de ontwikkeling van deze app. Hoe dat kwam? Mijn collega’s op de afdeling online zagen mij dagelijks in de weer het het wat viezige papieren boekje, en hoorden mijn klachten daarover aan. Voor lange tijd. Een directe collega kwam toen met het briljante idee een digitale versie van het papieren dagboekje te ontwikkelen.

    Ik ben degene die de app als eerste in gebruik nam, en al mijn bevindingen erover heb verzameld, deze zijn nog voor de lancering verwerkt in de app.

    Het betreft hier versie 1. Ikzelf ben er erg blij mee. Inmiddels is het export-bestand een .xls, dat probleem is daarmee verholpen. Inderdaad, er zijn meerdere meters in omloop waarmee je je data met een druk op de knop uitleest op je mac of pc.

    Ik weet echter dat lang niet iedereen in het bezit is van zo’n hippe meter, of er, doordat je het al jaren zo deed, simpelweg geen gebruik van maakt. Dat geldt i.i.g. voor mijzelf.

    Ik heb de uitdraai inmiddels voorgelegd aan mijn internist, die er zeer over te spreken is. Het is overzichtelijk, en, ok, je moet even regelen dat je horizontaal afdrukt, maar daar komen de meeste mensen wel uit schat ik in.

    De opgeslagen waarden en hoeveelheden insuline blijven alleen bewaard op je eigen telefoon. Uiteraard heeft dit alles te maken met de privacygevoeligheid ervan.

    Inmiddels hebben we al het een en ander aan input van gebruikers verzameld, waar we mee aan de slag gaan. Bijvoorbeeld een agendafunctie, waarin je afspraken met je internist, vp of dietist kunt vastleggen.

    En inderdaad, de kracht van de app zit ‘m in het gebruiksgemak. Zoals we al eerder schreven: je smartphone heb je altijd bij de hand!

    We zijn erg blij met alle input. hebben jullie nog ideeen, opmerkingen, klachten, tips? Laat het ons aub weten!

    Stefan, hartelijk dank voor plaatsing van je artikel!

    Wim, T3, ik heb er nog niet eerder van gehoord, maar ga er eens wat onderzoek naar plegen. Ook jouw opmerkingen nemen wij serieus.

    Met vriendelijke groet,

    Claartje de Ridder

  • Freek
    Posted 10/08/2011 11:03 am 0Likes

    De data wordt inderdaad lokaal opgeslagen. Je hebt dus ook geen internet nodig om de app te gebruiken en nee, Agis doet niets met de gebruikersdata.

  • Stefan Knapen
    Posted 09/08/2011 1:07 pm 0Likes

    Hoi Peter,

    Dankje voor je reactie. Het ziet er niet uit alsof Agis de data ontvangt, volgens mij wordt alle data lokaal opgeslagen. Het is ook niet zo dat je een account moet maken of iets dergelijks, je kunt er alleen bij op je telefoon.

    Daarnaast zal Agis ook een groot probleem hebben als dat ooit uitlekt, dus nee!

  • Peter
    Posted 09/08/2011 1:03 pm 0Likes

    Duidelijk artikel en op het eerste oog een nuttige app.
    Ik heb geen ervaring met Android of iOS maar is het mogelijk dat de maker van de app (ic Agis) data van de gebruiker ontvangt? Met andere woorden: verzameld Agis hiermee niet een schat aan informatie over diabetici?

    Ben benieuwd!

  • Wim
    Posted 09/08/2011 11:03 am 0Likes

    Goed om diabetes 1 onder controle te houden. Maar je smarthpone geeft wel weer een mogelijke bijdrage aan het “nieuwe” diabetes type 3; veroorzaakt door allerlei elektromagnetische velden.
    http://www.magdahavas.com/2010/03/22/diabetes-and-electrosensitivity/
    http://dutchamazingnewsblog.wordpress.com/2011/03/28/wat-houdt-diabetes-type-3-in-en-wat-is-er-aan-te-doen/

  • Stefan Knapen
    Posted 08/08/2011 3:48 pm 0Likes

    Klinkt goed Hans, altijd fijn dat de tips doorgaan in de comments! Dankje!

  • Hans Andriese
    Posted 08/08/2011 3:44 pm 0Likes

    Ik heb zelf goed ervaringen met On Track, ook een Android app. Daarin kun je behalve glucose ook je voeding en andere zaken bijhouden. De app kan grafieken en tabellen genereren, eventuel gefilterd. Alleen in Engels, maar dat is vaak geen probleem. Leuk als je bij je DVK zit en je de grafieken van de laatste maand (incl geschat hba1c) kunt tonen op je smartfoon of Android tablet.

Comments are closed.