#hacktoschool – heb je geen tijd of heeft het geen prioriteit?

Er is zoveel te doen op een dag, maar wat is nu écht belangrijk voor je? Heb je voor een bepaalde taak geen tijd, of heeft het geen prioriteit? En hoe bepaal je voor welke taak je tijd vrij maakt omdat hij genoeg prioriteit heeft?

Probeer in plaats van ‘daar heb ik geen tijd voor’ eens te zeggen: ‘dat heeft geen prioriteit’ en kijk hoe dat voelt. Vaak is het een goede uitleg, bijvoorbeeld “ik heb geen tijd om mijn beddengoed te strijken, want glad gestreken overtrekken hebben geen prioriteit”. Het uiteindelijke resultaat van een actie is belangrijk om mee te nemen in je zin. Vervang nu eens bij een andere taak waar je geen tijd voor hebt ‘ik heb geen tijd’ voor ‘het heeft geen prioriteit’. Stel je het leren van een tentamen uit in verband met tijdgebrek door allerlei andere afspraken? Dan wordt de zin in plaats van: ‘ik ga mijn tentamen niet leren omdat ik geen tijd heb’, maar: ‘ik ga mijn tentamen niet leren omdat het studiejaar halen geen prioriteit heeft’. Klink dat logisch? Niet echt hè? 🙂
Door op deze manier met taal te spelen, kom je er achter wat je échte prioriteiten zijn en weet je waarvoor je tijd vrij zou moeten maken.

Prioriteit gesteld? Actie!

© Courtney Dirks via CC license
© Courtney Dirks via CC license

Heb je je prioriteiten gevonden? Voer ze dan ook daadwerkelijk uit. Zorg dat ze in zicht staan: leg je studieboek naast je computer, stel een herhalende reminder in op je telefoon, of wat voor jou dan ook werkt. Zie je ergens tegen op, deel het dan met iemand. Het is nou eenmaal zo dat we afspraken met anderen eerder nakomen dan afspraken met onszelf!

Tijd vs. prioriteit: via een artikel van Laura Vanderkam

 

Lees ook eens:
[moet] [ik] [dit] [nu] [doen]? over het stellen van prioriteiten
Werken met doelstellingen, over het stellen van duidelijke doelen
Verwar je einddoel niet met het middelen-doel, over doelen op verschillende niveaus.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]