#hacktoschool: Hoe leer je snel de weg in een nieuwe stad?

Als je dit schooljaar voor het eerst naar een nieuwe stad gaat voor je school of voor je studie, is het waarschijnlijk een uitdaging om de weg te vinden in die nieuwe stad. Met Google Maps of een ouderwetse papieren kaart kom je een heel eind, maar je weg vinden zonder die middelen is een stuk relaxter. Hoe leer je snel de weg kennen in een nieuwe stad en leuke plekken ontdekken?

Zoek de leuke plekken vlakbij toeristische attracties
UtrechtMapDe meeste steden hebben wel een website met tips voor toeristen. Neem een vriend of vriendin mee en ga in de stad op zoek naar de toeristische attracties. Zo leer je de meest herkenbare plekken herkennen, die je vervolgens weer helpen met oriënteren. Stel dat er een leuke winkel of uitgaansgelegenheid precies naast die ene hoge kerktoren zit, dan helpt die kerktoren je om de weg te vinden. Bovendien: kennen je ouders de stad nog niet? Dan kun jij ze nu een rondleiding geven!

Ga op zoek naar plekken die locals aanraden
De toeristische attracties bevinden zich vaak aan of vlakbij de grote en bekende straten, terwijl de écht leuke plekken juist in de kleine straatjes te vinden zijn. Als je op zoek gaat naar de kleine straatjes, is het handig om het grotere raamwerk van de stad al te kennen. De leuke plekken vind je door aan locals op straat te vragen wat ze aanraden, met een beetje Googelen vind je ook genoeg leuke tips en er zijn ook diverse sites die leuke, lokale tips geven. Deze bijvoorbeeld:

– Great Little Place
Zoek op Facebook eens naar I know this great little place in <naam van de stad>. Deze pagina’s komen van de website Great Little Place, waar je veel toffe tips over diverse steden vindt. Dit is bijvoorbeeld de Facebook-pagina van Utrecht.

– Petite Passport
Op Petite Passport vind je tips voor leuke plekken in steden over de hele wereld, maar omdat het meisje achter de site Nederlandse is, staan er veel Nederlandse steden tussen.

– Like A Local
Like a local is een app en een site waar je tips van locals kunt vinden. Niet iedereen kan zomaar tips invoegen zoals bij FourSquare (wat ook leuk is!), maar de tipgevers moeten eerst goedgekeurd worden door de mensen achter de website. Grote kans dus dat je hier goede tips kunt vinden!

Verdwaal
Als je voor het eerst in een stad loopt of fietst, heb je meestal geen besef van richting en routes. Juist als je dan maar wat doet, kom je op leuke plekken uit. Leuk als je geen haast hebt, maar het is wel handig om een kaart bij je te hebben om de weg naar huis te vinden zodra je het verdwalen zat bent.

Neem een andere straat
Neem je altijd dezelfde route? Neem eens een andere weg. Ook al is het een straat die parallel loopt aan de straat die je altijd neemt, het blijft een nieuwe route! Als je steeds weer een nieuwe weg neemt, leer je de stad langzamerhand steeds beter kennen. Hoef je niet persé ergens te zijn, maar wil je gewoon de stad verkennen, neem dan bij een kruising een random afslag. Welke afslag je neemt, kun je bepalen door een muntje op te gooien als je uit twee straten kunt kiezen, of… je gaat dobbelen!

Dobbel om te bepalen waar je naartoe gaat
Dit idee komt van The Diceman: twee mannen lieten twee dobbelstenen bepalen hoe ze waar naartoe gingen. Zij reisden door verschillende landen, maar je kunt het natuurlijk ook toepassen op je eigen omgeving.

diceman.co.uk

 

Hoe leer jij een nieuwe stad kennen?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

3 Comments

 • Ingeborg Wolters
  Posted 24/08/2013 3:01 pm 0Likes

  Hallo Janine,

  Goeie tips! Alleen lijkt het me verstandig om Pauline Egge te benoemen als de reisjournalist en blogger achter Petitepassport.com Door een volwassen professional als meisje te benoemen in je artikel doet je Egge simpelweg tekort.

  Of gaan we nu ook artikelen krijgen over de jongetjes achter Google 🙂 ?

 • Jeroen
  Posted 20/08/2013 6:07 pm 0Likes

  Ik gebruik zelf MapsWithMe. Ideaal om offline de weg te vinden, en vooral te weren waar je bent.
  Je moet. Van te voren wel de kaart van nederland downloaden, maar die is ook erg uitgebreid.
  In de betaalde versie kan je ook zoeken op bijvoorbeeld eetgelegenheid in de buurt.
  Zelf heb ik deze app vooral in het buitenland veel gebruikt als je geen internetverbinding wilt maken.

  • Janine Sterenborg
   Posted 21/08/2013 2:41 pm 0Likes

   Bedankt voor deze tip, Jeroen! Klinkt goed, zeker voor in het buitenland.

Comments are closed.