#hacktoschool: hoe sta je vroeg op?

Hoewel onderzoek heeft uitgewezen dat het brein van jonge mensen er niet voor is gemaakt om vroeg op te staan, beginnen scholen meestal nog steeds vroeg in de ochtend en moet je dus vroeg opstaan. Hoe doe je dat?

LHSleepy
© Dan Previte | Under CC license

De juiste wekker
Zorg voor de juiste omstandigheden om wakker te worden. In de winter is het moeilijker om vroeg wakker te worden, omdat het buiten donker is. Wakker worden met een wake up light kan dan een uitkomst zijn. Verschillende merken hebben een wake up light in hun assortiment. Met zo’n lamp kun je je wekker instellen en in het half uur voordat je wekker gaat, maakt de lamp het steeds lichter in je kamer. Afhankelijk van welke wake up light je kiest, kun je bijvoorbeeld wakker worden met natuurgeluiden, de radio of -je moet ervan houden- een irritante piep.

Misschien heb je op je geluidsinstallatie een wekker zitten die je wakker kan maken met je favoriete muziek. Als je een kabel hebt om je geluidsinstallatie aan te sluiten op je smartphone, kun je de wekker die je op je smartphone hebt luider en met betere geluidskwaliteit af laten gaan. Heb je een MacBook? Ook deze kun je als wekker gebruiken, al dan niet via je geluidsinstallatie. Of je wakker wordt met een rustig muziekje of met een flinke beat ligt geheel aan je eigen voorkeur. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar een energiek nummer, met een beat, maar niet té snel.

Ochtendritueel

Drink een glas water meteen nadat je wakker bent geworden. Niet genoeg drinken kan een oorzaak zijn van vermoeidheid. En je hebt de hele nacht liggen zweten, dus je lichaam heeft water nodig. Neem je een douche, dan kun je afsluiten met koud water om je bloedsomloop (en jezelf) ‘wakker te maken’. Vergeet vooral niet om te ontbijten. Dit hoeft echt geen flink ontbijt te zijn, want als je bijvoorbeeld met veel brood ontbijt, krijg je na ongeveer twee uur ongetwijfeld een enorme dip. Dit komt door een stijgende en weer dalende bloedsuikerspiegel. Andere opties zijn fruit of eieren. Beweging is ook essentieel om wakker te worden. Ga met de fiets in plaats van de bus en neem trappen in plaats van de lift.

Avondritueel

Een avondritueel kan je helpen met vroeg opstaan. Aan hoe minder dingen je ’s ochtends hoeft te denken, hoe soepeler de ochtend verloopt. Zet je tas al zo ver mogelijk klaar voor de volgende ochtend, leg ook alvast de kleding klaar die je aan wilt doen en als je een ontbijt eet dat zich ervoor leent, zet die dan ook alvast klaar. Een boterham met kaas kun je makkelijk een nachtje in de koelkast bewaren.

 

Mocht je je nu tijdens het lezen hebben afgevraagd: dat onderzoek dat heeft uitgewezen dat het brein van jonge mensen er niet voor is gemaakt om vroeg op te staan… waar staat dat? Het is de conclusie van een onderzoek van neurowetenschapper Russell Foster en er zijn verschillende artikelen over verschenen (in het Engels)
– Een artikel van de wetenschapper zelf op Slate: The Science of Sleepy Teenagers
– ABC Science: Teenage sleep
– Daily mail: Making teens start school in the morning is ‘cruel’, brain doctor claims
Wat doe jij om vroeg je bed uit te kunnen komen?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

5 Comments

 • Tristan
  Posted 28/08/2013 1:05 pm 0Likes

  @Marja, ooit hetzelfde probleem gehad. Oplossing was gemakkelijker dan gedacht, niet om 10 uur al naar bed gaan maar wanneer je moe begint te worden. Er was wel een huisarts voor nodig om mijn ouders te overtuigen 😉 Gevolg was dat ik uiteindelijk eerder in slaap viel dan wanneer ik om 10 uur al ging liggen.

  • Janine Sterenborg
   Posted 29/08/2013 1:01 pm 0Likes

   Dit is inderdaad de beste tip! De schoolarts heeft dit ook aan mij aangeraden destijds, maar helaas mocht dat niet van mijn moeder. Toen ging ik stiekem liggen lezen en werd het helemaal veel te laat 😉

 • Marja
  Posted 26/08/2013 1:33 pm 0Likes

  Goede tips voor het opstaan, maar wat bij veel tieners veroorzaakt dat ze moeite hebben met opstaan is het feit dat ze niet in slaap kunnen komen. Ook ik had daar vroeger last van. Ik ging s’avonds keurig om 10 uur naar bed, maar sliep geen avond voor 12 uur. Dat zie ik nu ook weer bij mijn zoon. Zo snel als hij als kind vroeger in slaap viel zo lang duurt het nu. Innemen van Melatonine en andere natuurlijke middelen voor het slapen helpen niet. Wie heeft de gouden tip?

 • Ook E
  Posted 25/08/2013 9:44 pm 0Likes

  En er is ook zo’n app voor Android: Sleep As Android. Wakker worden met oceaangolven of walvissen of fluitende vogels, net als je ondiep slaapt. Niet alleen voor studenten en scholieren trouwens.

 • E
  Posted 23/08/2013 12:42 pm 0Likes

  Een tip die mijn inziens ontbreekt is de app Sleep Cycle gebruiken op de iPhone. Deze app meet de kwaliteit van je slaap en wekt je in je ondiepe slaap met een zeer fijne toon. Op deze manier is wakker worden echt een eitje.

Comments are closed.