#HackToSchool: Wat Hoort er in je Tas?

Mocht je komend jaar gaan studeren, of in ieder geval weer naar school gaan, dan is het verstandig om van te voren eens na te denken over wat er zoal in je tas moet zitten. Hier ben ik al een kleine 8 jaar over aan het nadenken en op het moment heb ik, naar mijn inziens, de juiste tas-inhoud te pakken. Om deze reden heb ik mijn tas leeggegooid, de camera aangezet en ben ik mijn tas weer gaan inpakken, met uitleg.

Wat Moet Er In je Tas?

Zoals aangekondigd in de video, er is een deel dat essentieel is en een deel dat minder belangrijk is, maar wel erg handig.

Mijn tas is een Timbuk2 tas. Een goede tas is essentieel voor goed gebruik en dikwijls zijn geld waard.

Essentiële items

 • Zichtmappen. Insteekhoesjes ook wel genoemd. Hierin bewaar ik alle losse papiertjes
 • Laptop/iPad. Zelf gebruik ik altijd mijn MacBook.
 • Fles water. Investeer eens 10 euro in een waterfles, dan hoef je nooit meer een flesje te kopen in de supermarkt. Ook milieubesparend. Mijn persoonlijke favoriet is de Dopper, verkrijgbaar in vele kleuren.
 • Notitieblok. Test wat rond met wat voor een notitieblok jij handig vindt. Mocht je een notitieblok vinden die jij prettig vindt in gebruik, blijf deze dan ook gebruiken, koop nieuwe van dezelfde soort.
 • Moleskine notitieboekje. Goede ideeën hebben ruimte nodig. Ik denk dat goede ideeën ook meer verdienen dan een simpel notitieblok. Daarom draag ik altijd mijn notitieboekje mee, om daar gedachtes in op te schrijven als ik met mensen heb gesproken bijvoorbeeld. (Lees ook: welke papieren notitieboeken zijn handig?)
 • Koptelefoon. Iets van oordopjes of een koptelefoon. Goed om bij je te dragen om in rust te kunnen werken. Zelf gebruik ik een grote koptelefoon, om me echt af te kunnen sluiten.
 • Studiepapieren. Een handig mapje kan hier voor veel ordening zorgen.
 • iPhone USB-kabel.
 • USB-stick

Optioneel, wel handig

 • Reserve-geld. Erg onderschat, je weet maar nooit wanneer je ineens 10 euro nodig hebt, dit kan bijvoorbeeld net dat ritje in de taxi/bus zijn.
 • Index Cards. Voor de snelle ideeën en voor het uitdelen.
 • Pleistertape, duct tape of iets van plakband.
 • Paracetamol/ibuprofen. Niet om zelf te gebruiken, maar om uit te delen wanneer mensen het nodig hebben. Paracetamol voor de alledaagse klachten, ibuprofen voor de kiespijn.
 • Stiften, dik en dun.
 • Markeerstift.
 • Meerdere pennen, meerdere potloden.
 • Multitool. Inclusief ventielverloopje voor de racefiets. Niet vaak nodig, maar mocht het nodig zijn dan ben je er erg blij mee.
 • Kershaw Leek Knife. Een wat groter mes, om bij gebrek aan grote messen normaal een komkommer te kunnen snijden. Uiteraard is dit geheel optioneel, veel mensen vinden het ook niet prettig om met een groot mes rond te lopen.
 • Paspoort. Eerst had ik deze op mijn studentenkamer liggen, totdat ik eens vanaf mijn ouderlijk huis naar het vliegveld ging. Niet erg praktisch.
 • Tandenstokers. Makkelijk je gebit gezond houden.
 • E-reader. Persoonlijk is de Kindle mijn absolute favoriet.

Wat mist er?

Dit is mijn ideale tas. Als co-assistent zit hier meestal ook nog een reflexhamer, ooglampje en stethoscoop in. Maar dit is dus mijn ideale tas. Wat moet er volgens jou nog in? Wat mist hier? Laat een reactie achter, zodat meer mensen ervan kunnen leren.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

15 Comments

 • Fred Westenberg
  Posted 26/08/2013 8:22 am 0Likes

  Nog even een aanvulling (net mijn tas nagekeken):
  1. Ik heb een hekel aan sleutels in mijn zak. Daarom heb ik zo’n lichtgewicht brandweerhaak waar ik mijn sleutels aan klik. Deze haak heb ik vastgemaakt aan mijn tas. Zo heb ik altijd mijn sleutels bij de hand.
  2. Bankpas Reader om elektronische betalingen te kunnen doen onderweg.

  • Stefan Knapen
   Posted 27/08/2013 8:21 pm 0Likes

   Cool! Zo’n mooie carabiner?

   Gebruik ING, dat werkt gelukkig zonder readers. Mocht je wel bij een dergelijke bank aangesloten zijn is dat inderdaad ook handig om altijd in je tas te hebben. 🙂

 • Fred Westenberg
  Posted 26/08/2013 8:15 am 0Likes

  Afhankelijk van je functie: businesscards

 • Inger
  Posted 25/08/2013 10:43 pm 0Likes

  – Iets te eten. Zeker als je wat verder forenst, en het OV tegen zit, dan is het handig om iets bij je te hebben tegen de schreeuw-/geeuwhonger. Een noodrantsoen nootjes bijvoorbeeld, of iets muesliereepachtigs.

  – Papieren zakdoekjes.

  – Zakmes. Ik snap niet waarom niet meer mensen een zakmes dragen.

  • Stefan Knapen
   Posted 27/08/2013 8:21 pm 0Likes

   Heel slim! Sultana’s is eigenlijk inderdaad een must in de tas. Zakdoekjes komen ook altijd van pas, ook een mooie om uit te delen. Thanks Inger!

 • Jeroen A. Prins
  Posted 22/08/2013 10:56 am 0Likes

  Wat een volle tas!
  Papier/notitieboeken/Moleskine/zichtmappen —> nergens voor nodig. Gewoon notities aanmaken in Evernote. Wat je op papier zou moeten bewaren, meteen inscannen en in Evernote of Dropbox zetten.
  USB stick —> overbodig. Documenten in de cloud opslaan. USB sticks raak je makkelijk kwijt.
  Stiften, pennen e.d. zijn eigenlijk ook overbodig maar soms handig.
  Index cards… wat zijn dat??
  Een kabel om je gear op te laden is een MUST. Paspoort is overkill als je een rijbewijs of ID-kaart hebt, en wil je ook liever niet kwijtraken.

  • Stefan Knapen
   Posted 27/08/2013 8:20 pm 0Likes

   Wauw Jeroen, jij werkt behoorlijk in de cloud zo te horen. Ik heb het getest, ik zou graag willen zeggen dat ik dit kan aanraden, maar voor mij werkt papier beter. Dus dat is ook wat ik zou aanraden 🙂

  • Erik-Jan D.de W.
   Posted 09/09/2013 12:10 am 0Likes

   Een usb stick vind ik toch nog steeds wel handig. Helaas kan het altijd nog voorkomen dat je geen internet hebt of onbetrouwbaar. Of dat je een bestand wilt hebben dat te groot is voor de maximale upload voor je favoriete cloud (overigens bij mij geen Dropbox, maar Box.net, met gratis 5 gb).

   Papieren notitieblok, altijd meenemen. Is toch echt sneller dan welke elektronica dan ook. En dan volgens GTD en The Secret Weapon thuis gelijk in de Inbox.

 • Gertjan
  Posted 22/08/2013 10:40 am 0Likes

  Ziet er aardig compleet uit. Komt best wel overeen met mijn tas.
  1 ding wil ik je echter afraden: Deel NOOIT ibuprofen uit. Zeker niet aan mensen die het nog nooit gebruikt hebben. Als je van jezelf weet dat het voor jou werkt dan prima. Maar bij een ander kan het tot zeer ernstige klachten leiden(o.a. maagbloeding). Zeker omdat mensen die al pijn hebben eerder geneigd zijn iets sterkers te slikken. Let voor jezelf ook op de dosering.

  • Niels
   Posted 22/08/2013 10:34 pm 0Likes

   Ehm. Hij studeert geneeskunde….

  • Stefan Knapen
   Posted 27/08/2013 8:19 pm 0Likes

   Yeah GJ, hele goede aanvulling. Altijd opletten met medicatie uitdelen. Thanks.

 • Marianne
  Posted 22/08/2013 9:12 am 0Likes

  Ik denk wel dat dit een tasinhoud is die vooral geschikt is voor mannen. Voor vrouwen ontbreken er nog een paar dingen die je maar beter (voor het geval dat) in je tas kunt hebben zitten. Misschien leuk / handig om een “vrouwentas” samen te stellen.

  • Stefan Knapen
   Posted 27/08/2013 8:18 pm 0Likes

   Klopt Marianne. Leuke suggestie, ga ik eens uitdenken!

   Tips? Laat het me weten 🙂 me@stefanknapen.com
   – Stefan

 • Herman Roozen
  Posted 21/08/2013 9:15 pm 0Likes

  Ik zie het helemaal voor me. Stefan Knapen loopt dik tevreden met zijn Juiste! Tas! Inhoud! de collegezaal in. De docent begint. “Mensen, sla allemaal je studieboek open op pagina …” Stefan: 🙁 M’n boek! Vergeten …
  😉

  • Stefan Knapen
   Posted 22/08/2013 4:54 pm 0Likes

   Haha, heel terecht Herman. Zelf gebruiken wij in de collegezaal geen boeken, maar hoort er wel in als je dat wel gebruikt uiteraard!

   – Stefan

Leave a comment

[wpterms id="3193"]