#hacktoschool: welke papieren notitieboeken zijn handig?

Jouw agenda is een handige methode om bij te houden welke afspraken je op een dag hebt staan. Je lesrooster staat er in, net als bijvoorbeeld je afspraken met vrienden en je wekelijkse training. Naast zulke afspraken heb je vast ook veel to do’s: dingen die tijd kosten en die je moet doen vóór een bepaalde datum in plaats van op de datum zelf. Dit is niet handig om in je agenda te zetten, omdat je dan geen goed overzicht hebt van wat je allemaal nog moet doen. Waar zet je ze dan wel in? Je kunt ze bijhouden in een digitaal systeem zoals Remember The Milk, maar als je liever een papieren systeem gebruikt, is een handig notitieblok onmisbaar. Ook voor aantekeningen die je maakt tijdens de les. Een paar tips:

 1. Moleskine
  Een notitieboek van Moleskine is fijn om mee te werken, omdat de kwaliteit van de materialen erg goed is. Daarnaast zijn er verschillende versies van de noteboek te koop: met de passion planner kun je je dagen plannen en documenteren, een boekje met alleen witte pagina’s is ideaal om in te mindmappen en een boekje met geblokte pagina’s kun je gebruiken voor aantekeningen en planning zoals in de Bullet journal:
 2. Bullet journal
  Met het Bullet journal-systeem kun je elk notitieboek met slechts een enkele pen omtoveren tot een handige planner. Hoe je dat doet, legt de bedenker van het systeem uit in dit filmpje:
 3. Een multo-map met tabbladen
  Ken je die grote notitieblokken waar al tabbladen in verwerkt zitten, en die je notitieblok verdelen in vier gelijke delen? Niet handig. Waarom niet? Voor het ene vak maak je meer aantekeningen dan voor het andere vak. Dan is bijvoorbeeld het deel voor wiskunde vol, terwijl er bij het deel voor Nederlands nog ruimte is. Dan moet je óf een nieuw notitieboek gebruiken, óf verder gaan in een ander deel dat eigenlijk bij een ander vak hoort. In beide gevallen worden je notities onoverzichtelijk. Als je voor een notitiesysteem zorgt waarbij je naar behoefte pagina’s toe kunt voegen en verwijderen, blijven je notities wel overzichtelijk. Een multomap met tabbladen en geperforeerde vellen papier is erg flexibel en daarom erg geschikt hiervoor. En je aantekeningen per vak bij elkaar hebben, is wel zo gemakkelijk bij het leren van een tentamen.
© Gilberto Taccari | CC license
© Gilberto Taccari | CC license
Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

7 Comments

 • Jaap
  Posted 25/08/2013 8:42 pm 0Likes

  Was net zo lekker bezig om “paperless” te worden en nu dit bericht weer
  Ik “hink ook steeds op twee gedachten” over wat de beste werkwijze is, maar het blijkt toch erg persoonlijk.
  Overschakelen kost veel tijd, laat afgebroken zaken achter of levert veel conversie werk op.

  Maar het was toch leerzaam om kennis te nemen van “Bullet Journal”.

 • John
  Posted 25/08/2013 8:14 pm 0Likes

  Ben erg blij met het Arc systeem (bij o.a.Staples (het oude Office Center).Handige systeem met losse blaadjes, die je ook makkelijk scant naar bijv. Evernote. Verkrijgbaar in A4 en A5.

 • Robert
  Posted 21/08/2013 6:27 pm 0Likes

  Die Bullet Journal methode is echt fantastisch. Ik heb jaren met wisselend succes Things voor de Mac en iPhone gebruikt. Sinds kort overgegaan op Bullet Journal. Een analoog systeem werkt voor mij een stuk beter dan software hier heb ik namelijk alle vrijheid die ik nodig heb. Ik gebruik hiervoor een Leuchtturm 1917 Medium Notebook met stipjes. Is in mijn optiek een erg prettige en simpele manier voor het bijhouden van afspraken, taken en dergelijke.

 • Victor
  Posted 21/08/2013 4:30 pm 0Likes

  Boekjes van het merk Leuchtturm1917 schijnen die van Moleskine nog te overtreffen in kwaliteit.

 • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
  Posted 21/08/2013 12:26 pm 0Likes

  Ik heb jarenlang de Moleskine gebruikt. Voor mijn persoonlijke doelstellingen vond ik die niet handig. Ik gebruik nu de Conceptum A5 notitieboekjes. Duits fabrikaat, 2 lintjes genummerde pagina’s meerdere pockets voor kaartjes en bonnetjes, ruimte voor een inhoudsopgave. etc. Uiterst geschikt voor de Bullet Journal methode zoals hierboven omschreven (veel beter dan de Moleskine). De laatste pagina’s zijn geperforeerd zodat je ze er uit kan scheuren. De boekjes zijn gewoon bij Staples online te bestellen. Ik heb hier eerder een artikel over geschreven: http://www.dagaz-coaching.nl/maak-je-aantekeningen-in-stijl/

  • Janine Sterenborg
   Posted 21/08/2013 2:31 pm 0Likes

   Bedankt voor de tips, Jos!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]