Handig tweets filteren met Mixero

mixero-startschermJe hoort het regelmatig om je heen: zo’n zucht die een bende frustratie uitdrukt waar je niet goed van wordt. Als je dan vraagt naar de reden van die zucht, dan krijg je standaard iets te horen in de richting van: “weer zo eentje die niet snapt waar Twitter voor bedoeld is”. Loze tijdmeldingen, loze locatievermeldingen, loze goeiemorgenmeldingen en meer van dat spul, je kent het wel. De dingen die je wel echt wilt lezen worden (letterlijk) ondergesneeuwd door de dingen die je liever niet leest. Dat moet toch handiger kunnen? Nu zijn er een aantal programma’s beschikbaar voor op je pc, of Mac, die al een klein verschilletje maken in hoe je dat tweeten beleeft. Niet allemaal hebben ze goede opties om informatie te filteren. Nu heb ik een tijdje geleden een onwijs handige twitterclient ontdekt, die dat filteren wel goed onder de knie heeft. De naam: Mixero.

Over Mixero

Ik heb er toendertijd al een korte introductie over geplaatst op mijn eigen website. Het programma kon je toen alleen in beta-versie krijgen. Inmiddels zijn we heel wat maanden verder en hebben de makers van Mixero nog meer toegevoegd en het is nu gratis te downloaden voor je pc, Mac of iPhone. Het is een Adobe Air applicatie, wat het er ook nog mooi uit doet zien. En wonderlijk genoeg vreet het niet eens heel erg aan het werkgeheugen van je pc. Daarnaast zijn de makers van Mixero prima bereikbaar per tweet, waardoor suggesties doen voor verbeteringen gemakkelijker wordt gemaakt. Verder ondersteunt het ook de Facebookberichten en meerdere Twitter-accounts. Altijd handig als je meerdere accounts beheert. De interface is naar mijn idee best intuitief en dat zorgt er dan weer voor dat je alles vrij snel ingesteld hebt. Mocht je het niet vanzelf snappen, dan hebben ze op hun website een prima User Manual staan, die sowieso handig is om eens door te bladeren voor goede tips en ook hun weblog voorziet je zo nu en dan met nieuwe informatie over de mogelijkheden.

Over de mogelijkheden

Maar nu even over de mogelijkheden. Nu zou ik hier allemaal screenshots kunnen plakken, maar dat lijkt me voor het overzicht niet echt fantastisch. Vandaar dat ik het gewoon even punt voor punt ga beschrijven. Dit zijn overigens de meest noemenswaardige, er zijn nog meer kleine dingen die ook handig zijn.

  • Groeperen. Mixero had al lists voordat Twitter lists had. Hiermee kun je je honderden contacten handig onderverdelen in groepen. Die groepen kun je vervolgens besluiten actief te volgen, of niet. Personen kunnen ook in meerdere groepen zitten. De reden daarvoor leg ik zo uit.
  • Context. Wat zoveel betekent als dat je binnen een account kunt aangeven in welke context welke groepen weergegeven moeten worden in de active list. Ben je thuis, dan wil je wellicht andere groepen volgen dan wanneer je op je werk bent.
  • Active list. Hierin sleep je de groepen die je actief wilt volgen in het linkerpaneel. Je hebt namelijk ook de optie om daar gewoon iedereen weer te geven. De groepen kun je afzonderlijk bekijken, of je kunt alle tweets van de hele active list volgen.
  • Passive mode. Als je even met een ander scherm bezig gaat, kan Mixero rechts (bijvoorbeeld) op je scherm de iconen van de groepen en je account weergeven. Zijn er nieuwe berichten in die groepen, of heb je nieuwe replies of DM’s, dan zie je in het icoon een cijfertje verschijnen. Geluid is optioneel. Zo is het niet extreem storend wanneer iemand iets te melden heeft.
  • Globale filters. Ben je bepaalde dingen helemaal zat, dan stel je een globaal filter in voor bepaalde woorden of bepaalde gebruikers. Nu kun je iemand ook blokkeren natuurlijk, maar soms is dat wat drastisch en wil je gewoon tijdelijk even geen informatie ontvangen van die persoon.
  • Auto-completion. Als je geen zin hebt om de volledige naam van iemand te typen of je bent een deel van de naam kwijt, dan is er gelukkig auto-completion. Mixero laat dan een lijstje met je volgers zien op basis van wat je achter de ‘@’ typt. Selecteren is snel gebeurd.
  • Retweet. Old style en new style. Je kunt besluiten een tweet direct te retweeten of dat je hem eerst aanpast. Als je een tweet van een account met slot erop probeer te retweeten geeft ie nog wel een foutmelding vaak.
  • Facebooksupport. Je kunt bij accounts ook een Facebookaccount invullen en dan kun je via Mixero reageren of waarderen, zoals je dat anders op de Facebooksite doet.

Verder heeft Mixero ook leuke dingen als geotagging, url-preview en automatische url-shortener.  Je kunt overigens instellen welke url-shortener je als standaard wilt gebruiken. Natuurlijk laat Mixero van de meest gangbare url-shorteners ook de url zien als je erop staat met de muis. Daarnaast kun je ook via Mixero afbeeldingen en video’s uploaden naar een service uit het keuzemenu en daarvan wordt dan direct de url toegevoegd aan het bericht. Video’s en afbeeldingen van wat gangbare sites kun je al previewen voordat je erop klikt. Handig.

Over concurrentie

En hoe verhoudt dit programma zich tot Tweetdeck? Tweetdeck is toch wel een erg veel gebruikte twitterclient en ook Tweetdeck heeft veel functies die Mixero ook heeft. Ik persoonlijk vind het erg cleane uiterlijk van Mixero veel fijner. Daarnaast is de informatie veel beter vormgegeven. Tweetdeck heeft een aantal lijsten naast elkaar staan en dat neemt je scherm in beslag. Er is niet net als bij Mixero een tussenoplossing waarmee je wel kan zien wanneer er nieuwe berichten zijn en hoeveel, maar niet per se heel de applicatie weer hoeft te openen. Wil ik toch een berichtje zien, dan kan ik ook even met de muis hoveren, dan zie ik het laatste nieuwe bericht ook. Daarnaast kun je in Mixero een aantal schermen loshalen van het hoofdscherm, waardoor je schermindeling flexibeler wordt. Oftewel, ik vind Tweetdeck gewoon wat veel van het goede en ik kan iedereen aanraden Mixero eens te installeren en te proberen. Ik vermoed dat je er wel blij van wordt. En als je nog vragen hebt, stel ze gerust…

Nog een paar screenshots:

Mixero Options
mixero-options
Mixero Groups
mixero-groups
Mixero Overview
mixero-overview

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

  • Kees Romkes
    Posted 15/01/2010 11:44 am 0Likes

    Geweldige tip Anneliesje ! En met de ontwikkelingen aan mixero kant ben ik erg blij, daarnaast is de “achtergrond” versie gewoon erg handig ! (opties –> avatar’s mode when in background)

  • Annelies
    Posted 14/01/2010 11:02 pm 0Likes

    @Raoul ik raad je het eens te proberen voor je aan de hand van de screenshots een conclusie trekt. Mixero heeft een prima globaal filter om bepaalde tweets te filteren en je kunt ook personen filteren. Zoals vermeld zijn de makers erg goed bereikbaar, dus als je suggesties hebt voor betere filteropties, dan kun je die naar ze replyen/mailen/DMen. Wellicht doen ze er dan iets mee in de volgende update. Ik vind het groeperen persoonlijk al een handig filter, als iemand na verloop van tijd toch tegenvalt gooi je die weer uit een groep. Nouja, kijk zelf eens naar de mogelijkheden 🙂

  • Henk-Jan van der Klis
    Posted 14/01/2010 9:12 pm 0Likes

    Ik gebruik Mixero alweer een half jaar ofzo, en ben er erg blij mee, juist vanwege de groups en active list. De timeline wordt een stuk overzichtelijker ook bij 1800+ volgers zoals in mijn geval. Je wilt de krenten uit de pap zien, toch? Sinds de komst van Mixero heb ik PeopleBrowsr en Tweetdeck niet meer hoeven/willen gebruiken.

    Mijn eigen tests van Mixero staan op http://www.henkjanvanderklis.nl/weblog/2009/10/microblogging-updates-oktober-2009-1.html en http://www.henkjanvanderklis.nl/weblog/2009/09/effectief-de-informatiestromen-filteren.html

  • Raoul Teeuwen
    Posted 14/01/2010 8:59 pm 0Likes

    Ik was/ben ook al een tijd op zoek naar een filter, en was dus erg benieuwd naar het artikel toen ik de kop zag langs komen. Door de beschrijving krijg ik de indruk dat Mixero vooral een client is, die ook wat kan filteren. Ik had gehoopt dat het filter nou juist gewoon heel goed ontwikkeld zou zijn. Al zou ik zo snel niet weten hoe dat dan zou moeten. Maar als ik de screenprints zo zie, is het niet veel meer dan wat ik zelf in elkaar knutselde met Yahoo Pipes: http://raoulteeuwen.blogspot.com/2009/09/twitter-filteren.html .

Comments are closed.