‘Hangouten’: het nieuwe communiceren?

Half mei werd Google Hangouts gepresenteerd in de winkels van Google Play & iTunes. Nu kent de doorgewinterde Google+ gebruiker Hangouts: het is dé manier om met een groep te videochatten. Dus wat is er eigenlijk nieuw of anders aan deze app en waarom zou je het moeten gebruiken (of niet)?

Wat is het eigenlijk?

Google heeft met de Hangouts-applicatie een communicatiemiddel gecreëerd dat cross-platform werkt (en het vervangt dan ook de diensten ‘Talk’ & ‘Chat’). In de praktijk betekent dit: ik stuur vanuit de Gmail-chatoptie een bericht naar iemand toe –> Deze persoon ontvangt dit bericht vervolgens op diverse plekken: op Google+, Gmail-chat of…..op zijn smartphone. Google belooft dat het bericht maar op 1 plek een ‘signaal’ geeft, dus als je je Gmail open hebt staan, zul je alleen daar een piepje horen en niet op je telefoon. De app maakt het hierdoor ook makkelijk om te switchen van device tijdens de chat. Daarnaast heeft het de functionaliteit die Hangouts binnen Google+ al had: videobellen. Google wil hiermee een integraal alternatief te bieden voor diensten als: WhatsApp, Skype, Apple iMessage en Facebook Messenger.

Ter info: ik heb de app zowel getest op een Samsung Galaxy S3 en op een iPhone 4s. De apps zien er op beide platformen nagenoeg hetzelfde uit.

2013-06-01 10.32.24

Hierboven: Dit is de layout van het ‘chatscherm’ (iPhone)

Overzicht chats1

Hierboven: Het overzicht van jouw Hangouts (iPhone)

Waarom zou je dit WEL moeten gebruiken?

 • Multiplatform: het meest onderscheidende van deze dienst
 • Berichten sturen gaat sneller dan bij Whatsapp
 • Je kunt Hangouts koppelen aan jouw telefoonnummer, maar ook aan jouw Google-account
 • Simpele opbouw van de app, er zijn eigenlijk maar 3 verschillende type schermen. Daarbij is de layout erg rustig en oogt wat ruimer
 • Geen maximum bij het aanmaken van een groeps-Hangout
 • Videobellen
 • Als je een Google-account hebt: hij bewaart de gesprekdata onder het kopje ‘chats’ in jouw Gmail
 • Je kunt meerdere Google-accounts toevoegen (kan nuttig zijn om te schakelen tussen een zakelijk & privé-account)

Wat kan beter?

 • Het is er wat rustiger dan op Whatsapp: de kans is groot dat veel van jouw vrienden nog niet te bereiken zijn via Hangouts, ze hebben simpelweg de app niet of (nog) geen Google-account
 • Je kunt geen video’s of geluidsbestanden versturen
 • Je kunt pas foto’s versturen op het moment dat je de app hebt gekoppeld aan jouw Google-account (voor de ‘duidelijkheid’: je kunt ook een Google-account aanmaken met bijv. jouw XS4ALL-adres (je hoeft dus niet persé over te stappen op Gmail))
 • Het nadeel van de integrale werking op alle Google-platformen is dat het nu nog lastiger wordt om je te onttrekken aan binnenkomende berichten, wat jouw productiviteit mogelijk kan verslechteren

Conclusie

Hangouts zou zo maar in enkele jaren Whatsapp kunnen overnemen als meest gebruikte chat-applicatie. Zeker als je al een Gmail-account hebt, heeft het voordelen (bewaren van chats). Aan de andere kant is de groei van Whatsapp nog steeds significant en moet ik eerlijk bekennen dat de voordelen van Hangouts nog iets te mager zijn om iedereen over te laten stappen. Ik kan me wel voorstellen dat het op kortere termijn Skype zal inhalen/vervangen op het gebied van videobellen, aangezien de layout en het gemak van Hangouts een stuk beter oogt.

Wat denk jij? Wanneer ga jij Hangouten met je vrienden?

EXTRAEXTRA: Productiviteitstip (zowel binnen Whatsapp als Hangouts): zet (tijdelijk) meldingen uit. Kan zowel voor alle binnenkomende berichten, maar ook per groep/Hangout.

cel8_9_65-2Patrick Stastra (@stastra) is eigenaar van ‘patrick werkt slimmer‘. Hij geeft advies en workshops aan studenten, werknemers & teams om hen slimmer te laten werken, samenwerken en communiceren. Daarnaast probeert hij als (freelance) docent zo vernieuwend mogelijk les te geven. Ook is hij verslaafd aan de iTunes apps-categorie ‘productivity’ en hardlopen.
Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

13 Comments

 • Niels
  Posted 23/06/2013 10:26 pm 0Likes

  Als je een kleinbeetje waarde hecht aan je privacy, moet je jezelf afvragen of je alles bij Google wil onderbrengen… Dit is weer een stapje in de richting om meer van je te weten te komen, dan je in de regel met onbekenden wil delen.

  Probeer op z’n minst een beetje risico spreiding toe te passen 😉

 • Miranda
  Posted 23/06/2013 8:26 pm 0Likes

  There ain’t no such thing as a free lunch. Ben juist op zoek naar een goed alternatief voor Hangouts (en Skype) aangezien ik niet wil dat een bedrijf als Google “iets” met mijn informatie/gegevens doet. Hoe onschuldig deze informatie ook is…het gaat ze gewoon niet aan.
  Voor wat betreft Whatsapp, deze heb ik al vervangen voor Threema: chatten met encryptie.

 • Robert
  Posted 20/06/2013 8:37 pm 0Likes

  Nog een nadeel. Nog meer van je persoonlijke gegevens worden onderdeel van het profiel dat Google van je heeft. Het wordt zeker met functionele producten lastig om uit hun greep te blijven. Ik ben over op XMPP/Jabber. Kan ik voorlopig nog blijven babbelen met gmail gebruikers. Videochat wordt danwel moeilijk, eens.

 • Coen
  Posted 20/06/2013 2:02 pm 0Likes

  Multiplatform??? Bedoel je daar soms Chrome (Google), Android (Google) en iOS (Apple) mee? Mijn wereld is groter dan dat. Whatsapp werkt op Android, iOS, Windows Phone, Symbian, S40 en Blackberry. Ik ben geen groot Whatsapp fan, maar ik vind het van oogkleppen getuigen om dit multiplatform te noemen. En wat doet Google met de uitgewisselde gegevens?

  • Patrick Stastra
   Posted 20/06/2013 2:35 pm 0Likes

   Beste Coen,

   Met multiplatform, bedoel ik vooral dat je het op verschillende devices (tablet, laptop, phone) en ‘apps’ (hangouts, google+, gmail, Chrome) kunt gebruiken. Dit is met Whatsapp helaas niet mogelijk.
   Er is helaas nog geen versie voor Windows en BB, dus het kan zeker nog niet iedere gebruiker bereiken, en misschien is het ook wel hetgeen dat Hangouts ‘afremt’ in haar groei.

   Mbt de gegevens: Tja, Google, dus er zal flink op los geanalyseerd worden. Grootste voordeel is: je kunt er tenminste zelf nog bij. Bij Whatsapp is het helemaal onduidelijk waar de informatie blijft 🙂

 • Frank
  Posted 20/06/2013 1:26 pm 0Likes

  Wat mij opvalt in vrijwel alle reviews over messaging, is dat er nooit wordt verteld dat WhatsApp NIET werkt op WiFi-only tablets of op desktops. Het gaart wereldwijd om honderden miljoenen apparaten. Zowel Skype als Hangouts werken op álle platformen én devices!

  • Patrick Stastra
   Posted 20/06/2013 2:36 pm 0Likes

   Dat is voor mij ook nieuw.
   Ik weet dat met een gejailbreakte iPhone het wel mogelijk is om te Whatsappen, alleen moet je dan heel even een simkaart erin doen voor de verificatie aan het begin (daarna kan ie er weet uit).

 • Jelle Derckx
  Posted 20/06/2013 11:50 am 0Likes

  Ik denk dat Whatsapp de machtspositie nog heel lang behoud maar dat er voor Hangouts wel te concurreren valt met Skype omdat je met meerdere mensen online kan converseren in groepen / master minds.

  • Patrick Stastra
   Posted 20/06/2013 2:29 pm 0Likes

   Helemaal mee eens! Whatsapp werkt voor mij zelf ook nog prima.

 • Tom Voute
  Posted 20/06/2013 9:33 am 0Likes

  Nog een voordeel: de foto’s worden niet verkleind en bovendien in de cloud bewaard in plaats van op je telefoon.

  • Patrick Stastra
   Posted 20/06/2013 2:30 pm 0Likes

   Check. Zie het net inderdaad, hij maakt een mapje in Google+ aan, erg handig.

 • Hartog de Mik
  Posted 20/06/2013 9:10 am 0Likes

  Ik ben helemaal om wat hangouts betreft. Wij wonen in Duitsland en gebruikten de video-call al geruime tijd om met ‘het thuisfront’ te communiceren – gaat veeeeel beter als Skype, zeker op Linux.

  De chat/IM versie van Hangout lijkt nog steeds op XMMP gebaseerd te zijn, maar de manier waarop google de integratie in haar producten heeft gerealiseerd is domweg geniaal.

Comments are closed.