Hazel: je bestandskabouter

Hazel screenshotIn natuurkunde ben ik nooit goed geweest, maar de eerste wet van Newton zit vakkundig tussen m’n oren gebeiteld:

“Als er geen invloed wordt uitgeoefend op een voorwerp beweegt het niet.”

Dat dit wel blijft hangen komt door Hazel, één van de handigste gereedschappen waar je je Apple Mac van kunt voorzien (Windows gebruikers: blijf lezen!) De ontwikkelaar, “Mr Noodle”, had geconstateerd dat de eerste wet van Newton net zo goed geldt voor je computer. Documenten en andere bestanden blijven namelijk gewoon dáár staan waar je ze plaatst. En, noem het gemakzucht, noem het gebrek aan organisatie, maar vaak is dat niet waar ze eigenlijk zouden moeten staan. Kijk maar eens bij je collega’s op het bureaublad, of in de Downloads-map.

Hazel is een soort van bestandskabouter die zich in je Mac nestelt, en vervolgens je harde schijf in de gaten houdt, en opschoont en organiseert volgens de regels die je instelt.

Zo kun je items in de Downloads-map automatisch na een bepaalde periode verwijderen. Of je prullenmand laten doorzoeken en items ouder dan een maand voorgoed weggooien. Of je foto’s automatisch verplaatsen naar mappen afhankelijk van datum. Of MP3s automatisch importeren in iTunes. Of bittorrent bestanden automatisch van je laptop via Dropbox verplaatsen naar je thuiscomputer zodat ze gedownload zijn wanneer je weer thuis komt. Of, als je nog gelooft in het papierloze kantoor, ingescande documenten automatisch voorzien van de juiste bestandsnaam en verplaatsen naar de juiste archiefmap. Of videobestanden automatisch converteren voor je iPhone. Zeker als je overweg kunt met AppleScript zijn de mogelijkheden schier eindeloos.

Voordat je nu denkt dat Mac-gebruikers weer eens mazzel hebben met mooie software: voor Windows is er Belvedere. En het logo mag dan een stuk minder fraai zijn, Belvedere is wél mooi gratis; Hazel kost 22 dollar.

Hazel kun je hier downloaden en 14 dagen uitproberen. Tips en trucs en coole voorbeelden vind je hier op het Noodlesoft forum.

Belvedere kun je hier downloaden. Op Youtube staat een leuk filmpje over hoe je Belvedere kunt gebruiken.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

10 Comments

 • Bert Plat
  Posted 26/09/2011 3:23 pm 0Likes

  Hallo Peter,

  Bedankt voor je reactie. De download hierboven geeft bij mij onder Windows 7 met Windows Defender geen virusmelding. Ook ClamAVX op de Mac ligt er niet wakker van. Ik kan ook verder geen bijzondere activiteiten ontdekken. Het is natuurlijk mogelijk dat lifehacker.com een met een virus besmet bestand heeft staan, maar zo lang achter elkaar lijkt me onwaarschijnlijk (de meldingen waar je aan refereert zijn van 2008).

  Iemand anders misschien positieve of negatieve ervaringen hier mee?

 • Peter
  Posted 23/09/2011 4:28 pm 0Likes

  Ik krijg Belvedere helaas niet werkend. Mijn virusscanner blijft aangeven dat in de installer (gedownload via de link hierboven) een Trojaans paard zit genaamd: Artemis!978C1AF59773.

  Blijkbaar hebben meer mensen daar problemen mee getuige de website:
  http://www.lifehacker.com.au/2008/01/belvedere_automates_your_selfc/

  Nog tips? Alternatieven?

 • Bert Plat
  Posted 31/08/2011 9:39 am 0Likes

  @NIels,

  Ik vrees dat ik de (beperkingen van) Automator onvoldoende ken om daar een technisch onderbouwd antwoord op te geven. Misschien kun je met Automator wel hetzelfde — of nog meer — als met Hazel, dat weet ik niet.

  Maar een soortgelijke vraag kun je voor heel veel tools natuurlijk stellen. Zo heb ik zelf een automator flow in elkaar geflanst om PDFs in losse pagina’s te splitsen (en andersom) maar ik had er ook een tool voor kunnen zoeken en downloaden. Dropbox kun je ook vervangen door een combinatie van rsync, een eigen webserver en een hoop geknutsel met Apache, webdav en mod_ssl. Apple Pages kun je ook vervangen door MacVIM en LaTex.

  Waar ligt voor jou het omslagpunt waar je eigen kennis-, tijd- en moeite-investering niet meer rendabel is, en je een externe oplossing gaat zoeken?

  Een oude quote die hierbij wel van toepassing is, is

  ‘Some people, when confronted with a problem, think “I know, I’ll use regular expressions.” Now they have two problems.’

  Beantwoord dat je vraag?

 • Niels Gouman
  Posted 30/08/2011 9:55 pm 0Likes

  @Bert
  Wat is volgens jou de meerwaarde van Hazel boven Automator? Heb tijdje terug geinteresseerd naar Hazel gekeken, maar toen toch besloten het maar zelf te maken mat Automator..

 • Brooks Duncan
  Posted 29/08/2011 4:01 pm 0Likes

  Dank je wel for the link to DocumentSnap! As you can tell, I am a big fan of Hazel and find new uses for it every day. Great article (to the extent that Google Translate is translating it for me. 🙂 ).

 • Bert Plat
  Posted 29/08/2011 3:12 pm 0Likes

  @Newton: dank voor de correctie; zo zie je maar: ieder z’n vak!

  @Fred: Hazel ruimt inderdaad zonodig ook de overbodige bestanden na de-installatie van een programma op, dank voor de toevoeging. Gelukkig moet je dat wel bevestigen, zodat je bij een herinstallatie van een app niet meteen alle instellingen daarvan kwijt bent.

  • www.youtube.com
   Posted 18/02/2014 8:58 am 0Likes

   Greetings from California! I’m bored at work so I decided to check
   out your site on my iphone during lunch break. I enjoy
   the information you provide here and can’t wait
   to take a look when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on
   my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, good blog!

 • Fred Zelders
  Posted 29/08/2011 2:45 pm 0Likes

  Een kleine doch niet onbelangrijk kanttekening:

  Hazel heeft naast de hier beschreven functionaliteit een functie die Belvedere niet heeft:
  Die interessante en ERG nuttige feature is dat Hazel na het verwijderen van een app (programma) alle sporen die die app op het systeem achter heeft gelaten ook netjes opruimt.

 • Newton
  Posted 29/08/2011 11:13 am 0Likes

  Een voorwerp waarop geen kracht wordt uitgevoerd, beweegt niet of met een constante snelheid!

  Maar gave tool, ik ga het eens proberen!

Comments are closed.